Atšilus orams, vis daugiau žmonių susirūpina savo išvaizda ir sveikata, tad pradeda sportuoti ir atidžiau rūpintis mityba. Neabejotinai svarbiausia kiekvieno sportininko kasdienės mitybos dalis – baltymai. Mitybos eksperto ir trenerio Andriaus Pauliukevičiaus teigimu, vienas iš geriausių baltymų šaltinių yra vištiena.
Andrius Pauliukevičius
© DELFI montažas

Atsiųstame pranešime pateikiami profesionalo patarimai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint parduotuvėje išsirinkti sveikiausią ir pagal kiekvieno individualius poreikius geriausiai tinkantį vištienos produktą.

Kaip pasirinkti geriausią vištienos gaminį

Dažnai užtrunkate prie prekių lentynos norėdami išsirinkti geriausią vištienos gaminį? A. Pauliukevičiaus teigimu, nėra universalios taisyklės, tinkančios visiems, o renkantis vištieną, pirmiausia reikėtų atsižvelgti į savo individualius poreikius.

„Nors dažniausiai liesa vištiena yra pranašesnė už riebią, vis dėlto norintis priaugti masės žmogus turėtų rinktis riebesnę mėsą. Tokiu atveju vartoti reikėtų ne vištienos krūtinėlę, o šlaunelių mėsą, nes ji turi daugiau riebalų ir kalorijų. Tuo metu žmonėms, kurie siekia numesti arba išlaikyti esamą svorį, geriausias pasirinkimas yra krūtinėlių mėsa“, – įžvalgomis dalijasi A. Pauliukevičius.

Norint maitintis sveikai, visų pirma reikėtų įsitikinti, ar vartojame kokybiškus produktus. „Dažniausiai žmonės norėdami išsirinkti geriausios kokybės mėsą, tikrina tik produkto galiojimo laiką. Nors galiojimo trukmė yra labai svarbus aspektas, tai yra tik vienas iš faktorių, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį besirenkant mėsą. Norint įsigyti geriausią vištienos gaminį, itin svarbu atsižvelgti į tai, kokiomis sąlygomis buvo auginami paukščiai“, – teigia „Kekava“ ekspertas Saulius Petkevičius.

Andrius Pauliukevičius: kodėl vištienos krūtinėlė ne visada geriausias pasirinkimas
© Shutterstock

Pasak pašnekovo, paukščių auginimui, kaip ir visoje mėsos pramonėje, keliami aukšti reikalavimai. Deja, kai kurie gamintojai jų tiesiog nepaiso. „Mėsos gamyboje sunaudojama beveik 4 kartus daugiau vaistų negu žmonių gydymui – tai neabejotinai turi neigiamos įtakos žmonių sveikatai. Paukštynų, kurie laikosi itin aukštų gyvūnų gerovės standartų, išauginti vištienos produktai yra ženklinami oficialiai patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ženkliuku „Užauginta be antibiotikų“, – atkreipia dėmesį S. Petkevičius.

Svarbiausia vištienos neperkepti

Svarbu ir tai, kaip mėsą apdorojame. Internete gausu patarimų, kaip gaminti vištieną, kad būtų išlaikytos gerosios jos savybės. Dažniausios rekomendacijos: vengti kepimo aliejuje, virti vandenyje, valgyti vištieną be odelių, vengti riebių padažų. A. Pauliukevičiaus nuomone, ne visi šie patarimai yra teisingi.

„Ruošiant mėsą reikėtų vengti įvairių neaiškių prieskonių naudojimo, geriausia mėsą gardinti druska, pipirais, žolelėmis – taip bus išvengta nereikalingų konservantų suvartojimo. Kita vertus, kalbant apie terminį mėsos apdorojimą, galima rinktis tiek kepimą, tiek virimą vandenyje. Svarbu pabrėžti tik tai, kad jeigu renkamės vištieną kepti, kepimą reikėtų kontroliuoti taip, kad mėsa nepridegtų. Pastaruoju atveju baltymo struktūra bus pažeista, organizmui jį bus sunkiau pasisavinti. Be to, pridegusi mėsa skatina kancerogeninių ląstelių gamybą organizme“, – patarimais dalijasi A. Pauliukevičius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kaip tinkamai elgtis su maistu atėjus šiltiems orams

Bakterijos pradeda plisti jau penkių laipsnių temperatūroje, todėl, siekiant išvengti...

Andrius Pauliukevičius: kodėl vištienos krūtinėlė ne visada geriausias pasirinkimas (49)

Atšilus orams, vis daugiau žmonių susirūpina savo išvaizda ir sveikata, tad pradeda sportuoti...

Ką turėtume žinoti apie kasdien vartojamą cukrų? (4)

Nors dalis žmonių apsipirkinėdami nuolat skaito maisto produktų etiketes ir kaip įmanydami...

Skystuoju auksu vadinamas sviestas ghi – sveikesnė alternatyva įprastiems riebalams (33)

Pasaulyje sparčiai populiarėjantis indiškas lydytas sviestas ghi – produktas, kurį šiandien...

Grilio sezono pavojai: kaip sveikai paruošti mėsą (12)

Kai gegužė mus lepina vasariškais orais, kone kiekvienas savaitgalis pakvimpa gardžia ant laužo...

Top naujienos

Naujausi reitingai: vieno iš kandidatų sprendimas gali situaciją pakeisti iš esmės (303)

Naujausių prezidentinių reitingų favoritų trejetuke ekonomistas Gitanas Nausėda vis dar tvirtai...

Visiems teks apsispręsti: didesnė alga dabar ar didesnė pensija ateityje skaičiuoklė (174)

Jeigu Seimas priimtų Vyriausybės teikiamas mokesčių ir pensijų permainas, visų dirbančiųjų...

Po „Žalgirio“ smūgio – negailestinga kritika CSKA: pasakyti du žodžius? Itoudis vėl pratrūko (112)

„Pralaimėjimas yra pralaimėjimas. Tai – apmaudu ir nemalonu. Bet atsilikti 20 taškų buvo...

Ją pastebėjo Holivudas ir pati Lady Gaga: Paryžiaus man nereikia (17)

Esant mados kūrėju būti laimingam galima ir čia, tarp savų sienų. Milano ar Paryžiaus...

Po dramatiško finišo atsikvėpęs Šaras: dabar visa Europa žino, kad „Žalgiris“ – aukščiausias lygis specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (286)

Šarūnas Jasikevičius didžiuojasi tuo, ką Kauno „Žalgiriui“ pavyko nuveikti tiek šį...

Orai: po lietaus plūstels vasariškas karštis (3)

Šią savaitę šalyje ir toliau išsilaikys maloniai šilti orai. Savaitei įpusėjus pradžiugs tie,...

Linksmybės „Žalgirio“ rūbinėje: daina kapitonui, vakarėlio planai ir lažybos dėl futbolo specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (12)

„Jau mačiau, kaip lietuviai moka linksmintis, todėl esu tikras, kad bus geras vakarėlis“, –...

Ką pradėti daryti jau dabar, kad po 5 metų būtumėte laimingas ir sėkmingas (5)

Į šį klausimą yra daugiau nei šimtas atsakymų, mes atrinkome pačius populiariausius.

Lieknėkite valgydami grikius: sveika ir efektyvi dieta be jokio badavimo (13)

Ar žinote, kad grikiai yra labai sveikas ir naudingas produktas, kurį tiesiog privalote įtraukti į...

Miestiečiai brandžiame amžiuje nėrė į kaimo verslą ir nepasigailėjo (35)

Kada nors nusibelsti iš savosios Dzūkijos į kitame Lietuvos pakraštyje, Molėtų rajono Medeikių...