Nėra slapto recepto, kuris galėtų akimirksniu pailginti gyvenimo trukmę. Kelias į ilgaamžiškumą miglotas, kupinas kliūčių. Tiesa, tyrimai rodo – trys grupės produktų gali pailginti gyvenimą „daugiau nei dešimčia metų“.

Patinka jums tai ar ne, tai, ką valgome, stipriai veikia mūsų sveikatą, todėl mitybos raciono korekcijos yra svarbios. Kaip rašoma tyrime, išpublikuotame žurnale „PLOS Medicine“, trys augalinės kilmės produktų grupės ne tik skanios, bet ir gali pailginti žmogaus gyvenimą dešimčia metų.

Tyrėjai užsibrėžė tikslą – patikrinti, kokie maisto produktai, pradedant vaisiais ir daržovėmis, baigiant perdirbta mėsa ir saldintais gėrimais, turi įtakos gyvenimo trukmei. Komanda išskyrė tris produktų grupes, kurios ypač vertingos, siekiant ilgaamžiškumo. Į šias grupes įėjo grūdinės, ankštinės kultūros ir riešutai. Žuvis, vaisiai, daržovės taip yra vertingi ir sveikatai naudingi produktai. Be to, tyrimai parodė, kad reikia mažiau vartoti raudonos ir perdirbtos mėsos, rafinuotų grūdų ir saldintų gėrimų. Be abejo, prasčiausi sveikatai yra perdirbti produktai.

Apie tai, kokioms sąlygoms esant teisingai subalansuota mityba gali pailginti gyvenimo trukmę, papasakojo Louise Bula: „Laikantis optimalios dietos, kurioje yra ankštinių, viso grūdo miltų produktų, riešutų, minimalus kiekis raudonos ir perdirbtos mėsos, tie, kas pradeda šitaip maitintis nuo 20 metų, gali pailginti gyvenimą daugiau nei 10 metų.“

Gal kai kam dešrelių ir kokakolos atsisakymas nepasirodys džiugus, tačiau tyrimai rodo, kad optimalios dietos laikymasis duoda įspūdingų rezultatų. Pasirodo, jei žmonės nuo dvidešimties metų pakeistų mitybos įpročius ir imtų maitintis optimaliai vertingais produktais, jų gyvenimas pailgėtų daugiau nei 10 metų.

Ar galima tikėtis gerų rezultatų, pakeitus mitybą vėlesniame amžiuje? Pasirodo, taip. Turint omenyje, kad pakeitus tipinę mitybą optimizuota sulaukus 60 metų, tiek vyrų, tiek moterų gyvenimas pailgėtų aštuoneriais metais, dietos efektyvumas yra tikrai didelis bet kokio amžiaus žmonėms. Net esant 80 m. galima gauti naudos iš produktų, kurie pratęsia gyvenimo trukmę – tyrimų duomenimis, tada gyvenimas pailgėtų 3–4 metais.

„Juniper“ tyrėjų komanda, ėmusi tirti sąsajas tarp subalansuotos mitybos ir ilgaamžiškumo, rado informacijos (žurnale „Cell“), kad baltymai irgi turi įtakos ilgaamžiškumui. L. Bula teigė: „Dietos, kuriose – didesnis baltymų kiekis, gali sutrumpinti gyvenimo trukmę dėl padidėjusio augimo hormono ir IGF-1 (augimo faktoriaus) lygio. Paaiškėjo ir tai, kad cukrus dalyvauja signalų perdavime, o tai paspartino tiriamų pelių ir žiurkių senėjimą.

Ekspertė teigė: „Apibendrinant tyrimo rezultatus, buvo išsakytos išvados, kad laikantis ilgaamžiškumo mitybos, kurią sudaro nedidelis, bet pakankamas baltymų kiekis, ir vartojant daugiau ankštinių, galima pagerinti bendrą savijautą ir netgi padidinti gyvenimo trukmę, nes sumažinamas senėjimą sukeliančių augimo hormonų, insulino, IGF-1 ir ribosominės proteinkinazės S6 lygis.“

Būtent todėl ankštiniai tokie svarbūs siekiant pailginti žmogaus gyvenimo trukmę. Puikių rezultatų duoda pupelių, žemės riešutų vartojimas, tad yra iš ko rinktis, neteks apsiriboti vienu produktu.

O jei norite dar geresnių rezultatų ir ilgesnio gyvenimo, rekomenduojama ir sportuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)