Organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė apgailestauja, kad iki šiol dauguma restoranų ir kavinių vis dar naudoja narvuose laikomų vištų kiaušinius. Norėdama pakeisti situaciją gyvūnų teisių organizacija visus verslus, kurie perka kiaušinius, bando įtikinti atsisakyti tokių kiaušinių.

Prasčiausius renkasi ne tik dėl kainos

„Dabar kaip tik dirbame su viešbučiais. Kai kurie viešbučių restoranai narvuose laikomų vištų kiaušinių nebenaudoja jau dabar, o kai kurie yra įsipareigoję jų nebenaudoti iki tam tikrų metų. Mes manome, kad prašyti 100 Eur už nakvynę viešbutyje, o pusryčiams duoti pačių prasčiausių kiaušinių, kurie vidutiniškai kainuoja po 6 ct, kai truputį geresni kainuotų po 8–10 ct, yra labai neetiška, – kalba G. Vaitkevičiūtė. – Kol kas dirbame su viešbučiais, bet netrukus pereisime ir prie restoranų. Deja, paprastus kiaušinius dar naudoja daugybė restoranų ir kavinių, visi didieji tinklai.“

Vis dėlto kaina nėra vienintelis kriterijus renkantis tarp geresnių ir blogesnių produktų. Jų lengviausia ir gauti. Organizacijos duomenimis, net 96–97 proc. visų Lietuvoje pagaminamų kiaušinių yra iš narvų.

„Kol kas lengviausia daryti taip, kaip visi – pirkti pačius prasčiausius. Situacija išties sudėtinga. Žymiai lengviau rasti paprastų kiaušinių tiekėjus ir užsitikrinti, kad visuomet tų kiaušinių bus. Tikimės, kad situacija pasikeis – Lietuvoje statomos naujos vištidės, kuriose vištos bus laikomos laisvai. Tiekėjai jau patys supranta, kad laikas keistis, o žmonės nori geresnio produkto“, – viltingai kalba G. Vaitkevičiūtė.

Klientai išsireikalavo patys

Pašnekovės nuomone, klientai turi visišką teisę apie produkto kokybę paklausti restorano personalo. Kuo daugiau klientų to teirausis, tuo bus lengviau verslą įtikinti atsisakyti žiaurių kiaušinių, tikisi ji.

Mes manome, kad prašyti 100 Eur už nakvynę viešbutyje, o pusryčiams duoti pačių prasčiausių kiaušinių, kurie vidutiniškai kainuoja po 6 ct, kai truputį geresni kainuotų po 8–10 ct, yra labai neetiška.
Gabrielė Vaitkevičiūtė

„Manau, kad klientui tokia informacija turėtų būti suteikta. Žinoma, jei restoranas naudoja pačius blogiausius kiaušinius, to atskleisti gali ir nenorėti, kita vertus, padavėjai to paprasčiausiai gali ir nežinoti“, – svarsto organizacijos vadovė.

Ji pastebi, kad tos vietos, kurios pradeda naudoti ekologiškus arba laisvai laikomų vištų kiaušinius, pasiskelbia apie tai garsiai taip pasidarydami reklamą. G. Vaitkevičiūtė tikisi, kad tokia reklama tik į naudą – tai ir kitus verslus gali užkrėsti noru tapti etiškesniems.

Naujieną, kad pradėjo naudoti laimingų vištų kiaušinius, neseniai savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė pusryčių restoranas „Kavos era“. Restorano šeimininkė Raimonda Liaudanskė neslepia, kad pradėti naudoti kokybiškesnius produktus paskatino patys klientai.

„Tokiems pokyčiams pasiryžome, nes pajutome poreikį iš klientų pusės. Kuriam laikui buvome net netekę nuolatinių klientų ir vien dėl to, kad naudojome nelaisvai laikomų vištų kiaušinius. Paskui, kai juos pakeitėme laimingų vištų kiaušiniais, klientams apie tai pranešėme asmeninėmis žinutėmis, ir jie sugrįžo bei sėkmingai toliau pas mus pusryčiauja“, – pasakoja ji.

R. Liaudanskė atskleidžia, kad naujieji kiaušiniai atsieina brangiau, bet nežymiai – 10 kiaušinių pakuotė pabrango maždaug 50 ct. Dėl to keliasdešimčia centų teko pakelti ir patiekalų kainas, tačiau anot restorano savininkės, klientai pokyčiais džiaugiasi ir suprasdami verslą už populiariuosius Benedikto kiaušinius, atsižvelgiant į prie jų siūlomus priedus, dabar moka nuo 6 iki 7 Eur.

Nebeprisimena paprastų kiaušinių skonio

Pašnekovės tikinimu, pasikeitė ir iš naujų kiaušinių gaminamų patiekalų skonis. „Gal klientai to ir nepajaučia, bet mes patys darėme eksperimentą ir įsitikinome, kad laisvų vištų kiaušiniai gerokai skanesni, nėra to įkyraus poskonio, kurį norėdavosi kažkuo užmušti“, – sako R. Liaudanskė.

Kuriam laikui buvome net netekę nuolatinių klientų ir vien dėl to, kad naudojome nelaisvai laikomų vištų kiaušinius. Paskui, kai juos pakeitėme laimingų vištų kiaušiniais, klientams apie tai pranešėme asmeninėmis žinutėmis, ir jie sugrįžo bei sėkmingai toliau pas mus pusryčiauja.
Raimonda Liaudanskė

Restoranų „Stebuklai“ ir „Džiaugsmas“ virtuvės šefas Martynas Praškevičius atskleidžia, kad abiejuose restoranuose jau kelerius metus renkasi tik laisvų vištų kiaušinius ir nė nebeprisimena paprastų kiaušinių skonio.

„Net negaliu pasakyti, ar jie labai skiriasi skoninėmis savybėmis nuo paprastų, nes ir restorane, ir namie renkuosi tik ekologiškus kiaušinius, tai net nepamenu nelaimingų vištų kiaušinių skonio, – juokdamasis sako jis. – Žinau, kad mano kiaušinius dedančios vištos ne tik laisvos vaikšto, bet ir maitinamos sveikiau. Man ir psichologiškai smagiau, jaučiuosi laimingesnis juos vartodamas.“

Dabar restoranuose naudojamų ekologiškų kiaušinių kaina dvigubai didesnė už tų, kuriuos tekdavo naudoti anksčiau. Šefas atskleidžia, kad dabar už 10 kiaušinių pakuotę moka apie 2 Eur, kai anksčiau mokėdavo maždaug po eurą.

„Yra ir brangesnių kiaušinių, bet aš pats kapsčiausi, ieškojau ir suderėjau tokią normalią kainą. „Džiaugsme“ apskritai renkamės ūkininkų produktus – ir daržoves, ir mėsą. Tada ir pats didesnį malonumą jauti, ir remi ūkininkus, kažkaip ramiau žinant, kad viskas pačių užauginta. Bet tai yra kiekvieno šefo pasirinkimas“, – kalba M. Praškevičius.

Gyvūnais besirūpinančios organizacijos vadovė taip pat tikina, kad skirtingų kiaušinių skoninės savybės skiriasi. „Tikrai skiriasi ekologiški ir neekologiški kiaušiniai, nes pirmuosius kiaušinius dedančios vištos gali laisvai vaikščioti, jos mato saulę, todėl jų kiaušiniuose būna daugiau vitaminų, trynys ryškesnis“, – tikina G. Vaitkevičiūtė.

Paklauskime savęs, ar mes tikrai norime sugrūsti gyvūnus į narvus, kuriuose jie visada būna tamsoje, kur vieni tarp kitų miršta ir tarp pūvančių gaišenų deda kiaušinius? Gal už tą kiaušinį vis dėlto galime mokėti porą centų daugiau ir su gyvūnais elgtis etiškiau?
Gabrielė Vaitkevičiūtė

Jei tokie argumentai vis tik neįtikina rinktis tik laisvų vištų kiaušinius, pašnekovė siūlo sau užduoti nepatogų klausimą: „Paklauskime savęs, ar mes tikrai norime sugrūsti gyvūnus į narvus, kuriuose jie visada būna tamsoje, kur vieni tarp kitų miršta ir tarp pūvančių gaišenų deda kiaušinius? Gal už tą kiaušinį vis dėlto galime mokėti porą centų daugiau ir su gyvūnais elgtis etiškiau? Tai labai svarbu.“

G. Vaitkevičiūtė dar kartą primena, kad verta atkreipti dėmesį į ant kiaušinių išspausdintus užrašus – pirmieji skaičiai nurodo vištų sąlygas, o raidės – kilmę ir paukštyno kodą. Geriausia rinktis kiaušinius, ant kurių pažymėta 0, 1 arba 2 – kuo skaičius mažesnis, tuo sąlygos, kuriose padėtas kiaušinis, buvo geresnės. Numeris 3 reiškia, kad kiaušinis paimtas iš narvo.

Vištų kiaušiniai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)