Maxima“ duomenys rodo, kad vos pasirodę parduotuvių lentynose ridikėliai iš karto tampa viena perkamiausių daržovių, skelbiama atsiųstame pranešime. Praėjusį sezoną pirkėjai įsigijo daugiau nei 1,5 milijono ridikėlių ryšulėlių.

„Vertingųjų medžiagų gausa išsiskirianti daržovė puikiai tinka ne tik garnyrui ar įprastiems patiekalams gardinti, bet dėl unikalių skoninių savybių yra ir puikus ingredientas netikėtiems kulinariniams deriniams kurti“, – sako prekybos tinklo maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.

Ekspertas dalijasi penkiomis originaliomis receptų idėjomis, kuriose ridikėliai – neatsiejama dalis.

Sveikuoliški ridikėlių traškučiai


Toks sveikuoliškas užkandis, pasak A. Polenino, puikiai tiks kiekvienam vasariškam vakarėliui, taip pat tais atvejais, kai norisi ko nors skanaus, tačiau greitai paruošiamo ir nekenkiančio organizmui. Traškučiams paruošti reikės 20 vienetų ridikėlių, šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukštelio kario, žiupsnelio druskos ir saldžiosios paprikos miltelių, taip pat šiek tiek juodųjų pipirų.

„Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir apipurkškite jį aliejumi. Ridikėlius supjaustykite kuo ploniau, idealu – daržovių pjaustykle. Suberkite juos į dubenį ir uždenkite maistine plėvele, tada pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 40 sekundžių, o ištraukę nupilkite skystį ir nusausinkite. Įpilkite nedaug aliejaus ir suberkite prieskonius, tada permaišykite ir išdėliokite ridikėlius ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, vienu sluoksniu. Įkaitintoje orkaitėje kepkite sausai 180 laipsnių temperatūroje 3–5 min., po to apverskite ir sumažinę temperatūrą iki 110 laipsnių, džiovinkite dar 10–15 minučių, kol ridikėliai taps traškūs. Traškučius reikėtų patiekti atvėsintus“, – rekomenduoja ekspertas.

Aštrus užkandis su ridikėliais


Aštrus užkandis su ridikėliais


Kitą ridikėliais kvepiantį užkandį A. Poleninas rekomenduoja mėgstantiems pavalgyti aštriau.

Reikės:

  • 30 ml aliejaus
  • 300 g gabalėliais pjaustytos kiaulienos nugarinės
  • 40 g griežinėliais pjaustytų svogūnų
  • 6 g česnakų
  • šaukštelio druskos
  • kmynų
  • cinamono
  • 500 ml vandens
  • šiek tiek gvazdikėlių
  • 50 g pomidorų padažo
  • 20 g aitriosios paprikos
  • 2 g kalendros
  • vieno raudonojo kopūsto
  • 5 ridikėlių
  • „nacho“ tipo kukurūzų traškučių

Gaminimas:

  1. Apskrudinkite kiaulieną, sudėkite svogūnus bei česnakus ir kepkite kelias minutes.
  2. Įpilkite vandens, įberkite druskos ir troškinkite, kol mėsa suminkštės ir taps plėšoma.
  3. Išimtą iš sultinio mėsą suplėšykite gabalais, o į sultinį supilkite aliejuje pakaitintą pomidorų padažą. Kaitinkite, kol užvirs, suberkite prieskonius ir virkite dar apie 10 minučių.
  4. Tada padažą sumaišykite su mėsa.
  5. Traškučius paskrudinkite orkaitėje, sudėkite ant jų mėsos masę ir pagardinkite ant viršaus uždėję plonai supjaustytus ridikėlius, kurie užkandžiui suteiks nepriekaištingo skonio akcentą.

Ridikėlių salotos su arbūzu


Gaivinančios salotos su arbūzu


Norintiems paskanauti salotų A. Poleninas rekomenduoja išbandyti originalų ridikėlių ir arbūzų salotų receptą. Jo teigimu, tokios salotos maloniai atgaivins net karščiausią dieną, o geriausia, kad tokias salotas pagaminsite vos per kelias minutes, ir darbas čia – juokų.

Reikės:

  • 1 kilogramo arbūzo
  • poros mėtos lapelių
  • puodelio ridikėlių
  • žaliosios citrinos sulčių
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • keturių agurkų
  • 200 g gražgarsčių
  • šaukštelio druskos
  • Gaminimas:

Gaminimas:

  1. Arbūzą nuvalykite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
  2. Susmulkinkite ridikėlius, mėtos lapelius, agurkus ir sumaišykite su likusiais ingredientais.
  3. Gražgarstes panaudokite papuošimui – prieš patiekdami, pabarstykite ant viršaus.

Ridikėlių salotos su migdolų padažu


Ridikėlių salotos su migdolų padažu


Dar vienas salotų variantas, kurį rekomenduoja A. Poleninas, taip pat nepareikalaus sugaišti daug laiko.

Reikės:

  • saujos mėgstamų salotų
  • keturių ridikėlių
  • saujos svogūnų laiškų
  • saujos petražolių
  • vienos saldžiosios paprikos
  • pusės stiklinės migdolų

Gaminimas:

  1. Ruošdami šias salotas salotų lapus ir petražoles suplėšykite, svogūnų laiškus ir ridikėlius supjaustykite.
  2. Daržoves ir žalumynus išdėliokite lėkštėje, apibarstykite smulkiai supjaustyta paprika.
  3. Finalinis akcentas – pora migdolų padažo šaukštų, užlietų ant daržovių. Tokį padažą paruošite pusę stiklinės migdolų užpylę vandeniu ir palikę mirkti pernakt, vėliau užpylę dviem stiklinėmis vandens ir susmulkinę smulkintuvu. Nukoštą migdolų pieną plakite, kol masė sutirštės. Padažą pagardinkite smulkintais krapais ir žiupsneliu druskos.

Šalta ridikėlių sriuba


Šalta baltoji ridikėlių sriuba


Galiausiai A. Poleninas atsigręžia į mėgstančius paskanauti šaltos sriubos, tačiau jau spėjusius persivalgyti šaltibarščių – siūlo ne ką mažiau skanią gaivios sriubos idėją.

Reikės:

  • pusės litro kefyro
  • vieno ilgo agurko
  • dviejų virtų kiaušinių
  • aštuonių ridikėlių
  • saujos svogūnų laiškų
  • ryšulėlio krapų
  • stiklinės šalto virinto vandens
  • žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimas:

  1. Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į kefyrą.
  2. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius.
  3. Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)