„Sveika mityba yra mano kasdienė siekiamybė. Mityboje stengiuosi maksimaliai išvengti pridėtinio cukraus. Pati gamindama niekada jo nenaudoju. O prieš tris metus feisbuke sukūriau grupę „Be pridėtinio cukraus“. Ji skirta „becukriams“ entuziastams, t. y. žmonėms, kurie nori mažinti pridėtinio cukraus vartojimą, sužinoti apie cukraus alternatyvas, geriau suprasti, kokią įtaką cukrus turi sveikatai. Šioje grupėje taip pat galima rasti receptų be pridėtinio cukraus“, – pasakoja vilnietė.

Šia veikla moteris siekia bent kažkiek prisidėti prie Lietuvos žmonių sveikesnio gyvenimo būdo: „Edukacija apie pridėtinį cukrų yra mano savanorystės veikla.“

Prieš Velykas moteris nutarė pasidomėti majonezu. Audra informaciją rinko iš parduotuvėse esančių prekių etikečių ir/ arba internete skelbiamos informacijos apie tuos gaminius. Informaciją susistemino ir pasidalijo su bendraminčiais grupėje.

Lentelėje produktai išrikiuojami nuo produkto, turinčio sudėtyje mažiausiai cukraus iki turinčiojo daugiausiai. Taip pat pažymima, kurių gaminių sudėtyje išvis nėra pridėtinio cukraus.

Apžvalga grupėje sulaukė didelio susidomėjimo.
„Grupės nariai už pasidalintą informaciją dėkoja, dalijasi savo gaminamais majonezo receptais, rekomenduoja majonezus, kuriuos patys perka ir t.t.“, – sako Audra.

Be majonezo pašnekovė jau yra parengusi ir kitų produktų apžvalgas: juodos duonos, šviesios duonos, kečupo, varškės sūrelių.

Moteris pastebi, kad šiose apžvalgose tikrai nėra visų rinkoje esančių tos kategorijos produktų.

„Apžvelgiu daugumą tos kategorijos gaminių. Jei kas nors iš grupės skaitytojų randa papildomai, pavyzdžiui, majonezą be pridėtinio cukraus, kuris apžvalgoje nebuvo paminėtas, tada tiesiog įdeda jį į komentarus“, – sako.

Kalvaitytė džiaugiasi, kad jos pastangos keičia kitų gyvenimus – kai kurie žmonės jau pakeitė savo perkamus daug cukraus turinčius gaminius į sveikesnius, mažiau cukrų sudėtyje turinčius maisto produktus.
„Nelaikau savęs sveikos mitybos specialiste – tokia tikrai nesu ir neplanuoju būti. Nekuriu mitybos planų, nekonsultuoju, tiesiog susisteminu informaciją, kuri yra prieinama visiems žmonėms, ir pateikiu ją paprastai bei patogiai, kad žmonės matytų produktus ir žinotų, kuriuose cukraus mažiau, o kuriuose – daugiau. Sukurtos lentelės gali būti naudojamos kaip paruoštukas einant į parduotuvę rinktis produkto – padės greičiau, neskaitant etikečių, išsirinkti sveikesnį gaminį“, – mano A. Kalvaitytė.
Majonezas
Majonezas
Majonezas

Ateityje moteris planuoja apžvelgti ir kitus produktus.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)