aA
Kai kas sako, kad žmonės negali gyventi be meilės. Antri tvirtina, kad žmonėms labiausiai reikia deguonies, o mes esame įsitikinę, kad žmogaus gyvenimo kuras yra maistas. Mes valgome kiekvieną dieną, bet ar daug žinome apie maistą? Surinkome šiuos įdomius faktus, kad priverstume jus nustebti. Galbūt kai kuriuos iš jų būsite girdėję, bet esame įsitikinę, kad visų tikrai nežinote!
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Shutterstock

Kai kurie faktai apie maistą yra tiesiog įdomi informacija, antri yra keisti, o treti tiesiog pernelyg beprotiški, kad būtų tiesa. Stengėmės aprėpti viską: pradedant sveiko maisto kainomis ir baigiant mistiškais greito maisto ingredientais. Tikimės, kad skaitydami juos mėgausitės tiek pat, kiek ir mes, juos rinkdami, rašoma portale boredpanda.com.

1. Rusija alų alkoholiniu gėrimu oficialiai pripažino tik 2011 metais! Sunku suvokti, bet iki to laiko alus ir visi kiti gėrimai, kuriuose alkoholio koncentracija neviršijo 10 proc., buvo laikomi gaiviaisiais gėrimais. Turbūt nereikia nė sakyti, kad tai negalėjo tęstis amžinai, ir Rusija priėmė įstatymą, kontroliuojantį ir ribojantį alaus pardavimus, kad pagaliau pradėtų kovoti su nepilnamečių girtuokliavimu ir sveikatos bėdomis.

Alus
Alus
© Shutterstock

2. Labiausiai vagiamas pasaulyje maisto produktas yra sūris! Gana netikėta, bet pasirodo, kad sūris iš visų maisto produktų sulaukia daugiausia vagišių dėmesio. Duomenys rodo, kad maždaug 4 proc. VISO pasaulyje pagaminamo sūrio yra pavagiama. Egzistuoja net juodoji pavogtų sūrių rinka, bet čia plačiau apie ją nekalbėsime.

Sūris
Sūris
© Shutterstock

3. Bananai yra uogos, o štai braškės – ne! Galime lažintis, kad šito nežinojote. Šį faktą žino tik botanikai, kurie veikiausiai sulaukia nemažai priekaištų dėl visuomenės klaidinimo. Uogomis turėtų būti laikomi ne tik bananai, bet ir agurkai bei kiviai. Tačiau braškės, gervuogės ir avietės nėra uogos. Dabar abejosite viskuo, ką žinojote.

Braškės
Braškės
© Shutterstock

4. Omarai ir austrės kadaise buvo darbininkų klasės maistas! Sunku patikėti, tačiau jūrų gėrybės, už kurias šių laikų restoranuose tenka pakloti nemažas sumeles, kadaise nebuvo laikomi dėmesio vertu maistu. Omarai iš esmės yra jūrų vabzdžiai, kuriuos anksčiau sunkiai sekdavosi parduoti. Juos paleisdavo atgal į jūrą arba patiekdavo tarnams. Egzistavo netgi specialus įstatymas, kiek omarų galima patiekti kaliniui, nes pernelyg didelis jų kiekis būdavo laikomas žiauriu elgesiu. Kaip viskas pasikeitė...

Omarai ir austrės
Omarai ir austrės
© Shutterstock

5. Galite išgirsti, kaip auga rabarbarai! Anot seno metodo, kuris vadinamas priverstiniu rabarbaro augimu, rabarbarą reikėtų perkelti į tamsią pašiūrę, kad jam pasirodytų, jog atėjo pavasaris. Tai privers rabarbarą nenatūraliai ir labai greitai išaugti – taip greitai, jog net girdėsis, kaip skleidžiasi jo lapai.

Rabarbarai
Rabarbarai
© Shutterstock

6. Didelės krūvos pistacijų gali spontaniškai užsiliepsnoti! Riebūs ir sausi pistacijų riešutai yra itin degūs, ir jei yra laikomi karštyje dideliais kiekiais, gali savaime įkaisti ir užsiliepsnoti. Taigi būkite atsargūs, jei kad nors gabensite didelius kiekius pistacijų.

Pistacijos
Pistacijos
© Shutterstock

7. Vaisių lipdukai yra valgomi! Taigi nuo šiol galėsite nebijoti, jei atsikąsite vaisiaus su visu lipduku. Tačiau norime patikslinti: vien dėl to, kad šie lipdukai yra nenuodingi ir juos galima praryti, dar nereiškia kad juos visus reikėtų valgyti.

Vaisių lipdukai
Vaisių lipdukai
© Shutterstock

8. Sveiki maisto produktai kainuoja dešimteriopai daugiau, negu šlamštinis maistas. Tai vienas iš tų faktų, kurie neturi gerosios pusės. Išsivysčiusios Vakarų šalys susiduria su nutukimo krize ir vis dažniau pasigirsta siūlymų apmokestinti greitąjį maistą. Kaip padaryti, kad sveikas maistas kainuotų mažiau, negu šlamštinis? Bet kokiu atveju, jei kada nors svarstėte, kodėl kilo nutukimo krizė, vienas iš atsakymų gali būti susijęs su prieinamomis greito maisto kainomis.

Nesveikas maistas
Nesveikas maistas
© Shutterstock

9. Pasirodo, kad sumuštinis buvo išrastas. Tai vienas iš tų atradimų, kurie įrodo, kad žmonija yra sumani ir išradinga. Istorija pasakoja, jog sumuštinis gimė tuomet, kai Sandvičo grafas Johnas Montagu visą parą lėbavo ir lošė. Jis užsimanė valgyti ir paprašė atnešti kažkokio maisto, kad jam nereikėtų ant stalo padėti savo kortų. Taip buvo sugalvotas sumuštinis (angl. sandwich). Tačiau kas tiksliai sumanė patiekti maistą sumuštinio forma, taip ir liko neaišku.

Sumuštiniai
Sumuštiniai
© Shutterstock

10. Pervirti grybų neįmanoma! Jei jums nepavyko skaniai paruošti grybų vakarienei, dabar nebeturėsite kaip pasiteisinti. Grybų ląstelės savo sienelėse turi specialų polimerą, kuris užtikrina švelnų skonį. Jei sugebėjote pervirti grybus, mums labai gaila, bet turime jus informuoti, kad esate tikrai prastas virėjas ar virėja!

Grybai
Grybai
© Shutterstock

11. Juodieji pipirai Viduramžiais buvo prabanga! Šiais laikais juodųjų pipirų pamatysi ir rasi visur, tačiau taip buvo ne visada. Viduramžiais prabanga buvo net išgyventi daugiau negu 30 metų. Lygiai tokia pačia prabanga buvo laikomi ir juodieji pipirai, kurie tais laikais buvo itin retas prieskonis. Tiesą sakant, jie buvo tokie brangūs, jog portugalų keliautojas Vasco de Gama net ryžosi apiplaukti Afriką, kad patektų į Indiją. Jo ekspedicijos tikslas? Atgabenti prieskonių.

Juodieji pipirai
Juodieji pipirai
© Shutterstock

12. Ketvirtadalis pasaulio lazdyno riešutų sunaudojama kremui „Nutella“! „Nutella“ tapo tokiu populiariu prekės ženklu, jog kas ketvirtas pasaulio riešutas atsiduria šio tepamo skanumyno indelyje. Lazdyno riešutų paklausa tokia didelė, jog universitetai pradėjo auginti juos laboratorijose, bandydami kompensuoti pasaulinį jų trūkumą.

Nutella
Nutella
© AFP / Scanpix

13. Sumuštinis su sūdyta jautiena 1965 metais pabuvojo kosmose! Astronautas Johnas Youngas slapta įsinešė sumuštinį su sūdyta jautiena į savo erdvėlaivį, kai šešioms valandoms skrido į kosmosą. Neįtikėtina, jog taip besielgiantiems amerikiečiams pavyko nuskristi į Mėnulį! Sumuštinis nesvarumo sąlygomis nekėlė apetito, ir J. Youngas greitai susikišo jį atgal į savo kišenę. Beje, tai galėjo turėti ir tragiškų pasekmių. Skraidantys trupiniai ir maisto likučiai galėjo pažeisti orlaivį, bet, laimė, tąkart visi grįžo į Žemę gyvi ir sveiki. Vėliau NASA ėmėsi žingsnių, kad sumuštiniai niekada neatsidurtų ten, kur dar niekas nebuvo atsidūręs.

Sumuštinis su jautiena
Sumuštinis su jautiena
© Shutterstock

14. Garsi muzika priverčia mus daugiau ir greičiau gerti! Tokia išvada buvo padaryta po vieno eksperimento, kuris buvo atliktas Prancūzijoje. Šio eksperimento tikslas buvo pažiūrėti, kokį poveikį aplinka daro mūsų gėrimų vartojimo įpročiams, ir paskatinti barų savininkus pagalvoti, kaip jų verslas prisideda prie alkoholizmo problemos.

Žmonės bare
Žmonės bare
© Shutterstock

15. Be musių nebūtų šokolado. Taip, tai tiesa, todėl kitą kartą pagalvokite apie tai, kai norėsite priploti musę. Tiesą sakant, tam tikra mikroskopinių muselių rūšis dalyvauja apdulkinant kakavmedžius, todėl be jų neturėtumėte kakavos. Taigi mes daugiau niekada neskriausime musių.

Juodasis šokoladas
Juodasis šokoladas
© Shutterstock
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(26 žmonės įvertino)
3.7692

Pasaulis mini sušių dieną: šis patiekalas kadaise buvo laikomas prastuomenės maistu (3)

Šiandien, birželio 18-ąją pasaulyje minima tarptautinė sušių diena. Nacionalinis Japonijos...

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti (3)

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą , valgome daugiau lengvesnio maisto...

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms (4)

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors...

Top naujienos

Prieš išskirtinius valstiečių rinkimus – iš stalčiaus ištraukti siūlymai ir nemaloni žinia Karbauskiui (167)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ( LVŽS ) šį rudenį pirmą kartą surengs rinkimus,...

Prieš didžiausią karščio bangą įspėja: laukia pirmosios tropinės naktys, po to – net nauji rekordai (16)

Vietoje būdingo vėsesnio ir lietingesnio laikotarpio ateinančiomis dienomis mūsų laukia...

Mitingas jaunuoliui baigėsi liūdnai: gresia solidi bauda (41)

Jaunuoliui už neapykantos kurstymą ir vėliavos išniekinimą mitinge prie Vyriausybės prokuroras...

Majauskas siūlo lengvatinį akcizų tarifą: tam tikras alkoholis tuomet atpigtų (16)

Seimo Biudžeto ir finansų komitete pirmininkas Mykolas Majauskas siūlo 50 proc. mažesnius akcizo...

Vilniaus centre nufilmavo baisų išpuolį: agresyvus vyras užsipuolė merginas ir grasino replėmis (407)

Trečiadienio vakarą į nemalonią situaciją pateko Vinco Kudirkos aikštėje grojusios grupės...

Edita Rouge | D+

Pernelyg drovus ir baikštus vaikas: kaip jam padėti ir atskleisti geriausias savybes?

Maždaug ties ketvirtais–šeštais gyvenimo metais vaikai tampa itin drovūs, pradeda išgyventi...

Profesorius Stankūnas – apie naują viruso atmainą Lietuvoje: tai nėra mirties nuosprendis (22)

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ( LSMU ) profesorius, ir Nepriklausomų ekspertų...

„Politico“: viena ES šalis blokuoja sankcijas Baltarusijai (234)

Austrija mėgina sušvelninti Europos skelbiamas sankcijas Baltarusijai . Konkrečiai kalbama apie...