Kai kurie faktai apie maistą yra tiesiog įdomi informacija, antri yra keisti, o treti tiesiog pernelyg beprotiški, kad būtų tiesa. Stengėmės aprėpti viską: pradedant sveiko maisto kainomis ir baigiant mistiškais greito maisto ingredientais. Tikimės, kad skaitydami juos mėgausitės tiek pat, kiek ir mes, juos rinkdami, rašoma portale boredpanda.com.

1. Rusija alų alkoholiniu gėrimu oficialiai pripažino tik 2011 metais! Sunku suvokti, bet iki to laiko alus ir visi kiti gėrimai, kuriuose alkoholio koncentracija neviršijo 10 proc., buvo laikomi gaiviaisiais gėrimais. Turbūt nereikia nė sakyti, kad tai negalėjo tęstis amžinai, ir Rusija priėmė įstatymą, kontroliuojantį ir ribojantį alaus pardavimus, kad pagaliau pradėtų kovoti su nepilnamečių girtuokliavimu ir sveikatos bėdomis.

Alus

2. Labiausiai vagiamas pasaulyje maisto produktas yra sūris! Gana netikėta, bet pasirodo, kad sūris iš visų maisto produktų sulaukia daugiausia vagišių dėmesio. Duomenys rodo, kad maždaug 4 proc. VISO pasaulyje pagaminamo sūrio yra pavagiama. Egzistuoja net juodoji pavogtų sūrių rinka, bet čia plačiau apie ją nekalbėsime.

Sūris

3. Bananai yra uogos, o štai braškės – ne! Galime lažintis, kad šito nežinojote. Šį faktą žino tik botanikai, kurie veikiausiai sulaukia nemažai priekaištų dėl visuomenės klaidinimo. Uogomis turėtų būti laikomi ne tik bananai, bet ir agurkai bei kiviai. Tačiau braškės, gervuogės ir avietės nėra uogos. Dabar abejosite viskuo, ką žinojote.

Braškės

4. Omarai ir austrės kadaise buvo darbininkų klasės maistas! Sunku patikėti, tačiau jūrų gėrybės, už kurias šių laikų restoranuose tenka pakloti nemažas sumeles, kadaise nebuvo laikomi dėmesio vertu maistu. Omarai iš esmės yra jūrų vabzdžiai, kuriuos anksčiau sunkiai sekdavosi parduoti. Juos paleisdavo atgal į jūrą arba patiekdavo tarnams. Egzistavo netgi specialus įstatymas, kiek omarų galima patiekti kaliniui, nes pernelyg didelis jų kiekis būdavo laikomas žiauriu elgesiu. Kaip viskas pasikeitė...

Omarai ir austrės

5. Galite išgirsti, kaip auga rabarbarai! Anot seno metodo, kuris vadinamas priverstiniu rabarbaro augimu, rabarbarą reikėtų perkelti į tamsią pašiūrę, kad jam pasirodytų, jog atėjo pavasaris. Tai privers rabarbarą nenatūraliai ir labai greitai išaugti – taip greitai, jog net girdėsis, kaip skleidžiasi jo lapai.

Rabarbarai

6. Didelės krūvos pistacijų gali spontaniškai užsiliepsnoti! Riebūs ir sausi pistacijų riešutai yra itin degūs, ir jei yra laikomi karštyje dideliais kiekiais, gali savaime įkaisti ir užsiliepsnoti. Taigi būkite atsargūs, jei kad nors gabensite didelius kiekius pistacijų.

Pistacijos

7. Vaisių lipdukai yra valgomi! Taigi nuo šiol galėsite nebijoti, jei atsikąsite vaisiaus su visu lipduku. Tačiau norime patikslinti: vien dėl to, kad šie lipdukai yra nenuodingi ir juos galima praryti, dar nereiškia kad juos visus reikėtų valgyti.

Vaisių lipdukai

8. Sveiki maisto produktai kainuoja dešimteriopai daugiau, negu šlamštinis maistas. Tai vienas iš tų faktų, kurie neturi gerosios pusės. Išsivysčiusios Vakarų šalys susiduria su nutukimo krize ir vis dažniau pasigirsta siūlymų apmokestinti greitąjį maistą. Kaip padaryti, kad sveikas maistas kainuotų mažiau, negu šlamštinis? Bet kokiu atveju, jei kada nors svarstėte, kodėl kilo nutukimo krizė, vienas iš atsakymų gali būti susijęs su prieinamomis greito maisto kainomis.

Nesveikas maistas

9. Pasirodo, kad sumuštinis buvo išrastas. Tai vienas iš tų atradimų, kurie įrodo, kad žmonija yra sumani ir išradinga. Istorija pasakoja, jog sumuštinis gimė tuomet, kai Sandvičo grafas Johnas Montagu visą parą lėbavo ir lošė. Jis užsimanė valgyti ir paprašė atnešti kažkokio maisto, kad jam nereikėtų ant stalo padėti savo kortų. Taip buvo sugalvotas sumuštinis (angl. sandwich). Tačiau kas tiksliai sumanė patiekti maistą sumuštinio forma, taip ir liko neaišku.

Sumuštiniai

10. Pervirti grybų neįmanoma! Jei jums nepavyko skaniai paruošti grybų vakarienei, dabar nebeturėsite kaip pasiteisinti. Grybų ląstelės savo sienelėse turi specialų polimerą, kuris užtikrina švelnų skonį. Jei sugebėjote pervirti grybus, mums labai gaila, bet turime jus informuoti, kad esate tikrai prastas virėjas ar virėja!

Grybai

11. Juodieji pipirai Viduramžiais buvo prabanga! Šiais laikais juodųjų pipirų pamatysi ir rasi visur, tačiau taip buvo ne visada. Viduramžiais prabanga buvo net išgyventi daugiau negu 30 metų. Lygiai tokia pačia prabanga buvo laikomi ir juodieji pipirai, kurie tais laikais buvo itin retas prieskonis. Tiesą sakant, jie buvo tokie brangūs, jog portugalų keliautojas Vasco de Gama net ryžosi apiplaukti Afriką, kad patektų į Indiją. Jo ekspedicijos tikslas? Atgabenti prieskonių.

Juodieji pipirai

12. Ketvirtadalis pasaulio lazdyno riešutų sunaudojama kremui „Nutella“! „Nutella“ tapo tokiu populiariu prekės ženklu, jog kas ketvirtas pasaulio riešutas atsiduria šio tepamo skanumyno indelyje. Lazdyno riešutų paklausa tokia didelė, jog universitetai pradėjo auginti juos laboratorijose, bandydami kompensuoti pasaulinį jų trūkumą.

Nutella

13. Sumuštinis su sūdyta jautiena 1965 metais pabuvojo kosmose! Astronautas Johnas Youngas slapta įsinešė sumuštinį su sūdyta jautiena į savo erdvėlaivį, kai šešioms valandoms skrido į kosmosą. Neįtikėtina, jog taip besielgiantiems amerikiečiams pavyko nuskristi į Mėnulį! Sumuštinis nesvarumo sąlygomis nekėlė apetito, ir J. Youngas greitai susikišo jį atgal į savo kišenę. Beje, tai galėjo turėti ir tragiškų pasekmių. Skraidantys trupiniai ir maisto likučiai galėjo pažeisti orlaivį, bet, laimė, tąkart visi grįžo į Žemę gyvi ir sveiki. Vėliau NASA ėmėsi žingsnių, kad sumuštiniai niekada neatsidurtų ten, kur dar niekas nebuvo atsidūręs.

Sumuštinis su jautiena

14. Garsi muzika priverčia mus daugiau ir greičiau gerti! Tokia išvada buvo padaryta po vieno eksperimento, kuris buvo atliktas Prancūzijoje. Šio eksperimento tikslas buvo pažiūrėti, kokį poveikį aplinka daro mūsų gėrimų vartojimo įpročiams, ir paskatinti barų savininkus pagalvoti, kaip jų verslas prisideda prie alkoholizmo problemos.

Žmonės bare

15. Be musių nebūtų šokolado. Taip, tai tiesa, todėl kitą kartą pagalvokite apie tai, kai norėsite priploti musę. Tiesą sakant, tam tikra mikroskopinių muselių rūšis dalyvauja apdulkinant kakavmedžius, todėl be jų neturėtumėte kakavos. Taigi mes daugiau niekada neskriausime musių.

Juodasis šokoladas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)