Neseniai prekybos vietose pasirodė šios neįprastos spalvos konditeriniai gaminiai – prancūziškos bagetės ir duonelės, rašoma pranešime spaudai. Juodą spalvą šiems produktams suteikia unikalus sepijų rašalas, kuris papildo produktus jūros skoniu ir naudingomis medžiagomis.

Naują duonos kepinių liniją sukūrę kepėjai tvirtina, kad sepijų rašalas yra natūralūs maistiniai dažai, išgaunami iš sepijų rašalinių liaukų, kurias moliuskai naudoja gynybai nuo priešų. Produktai su sepijų rašalu pasaulyje yra ypač vertinami, nes pasižymi puikiomis skonio savybėmis, tad juos turėtų pamėgti besirūpinantys savo mityba.

Gaminant įvairius patiekalus dažniausiai naudojami ne daugiau kaip 2–4 šaukšteliai šio rašalo, o įdomiausia tai, kad sepijų rašale galima rasti ir dopamino – natūralaus organizme gaminamo junginio, veikiančio emocinę žmogaus būseną.

Prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad dažniausiai sepijų rašalas naudojamas gaminant daugiaryžį, makaronus ir ispanišką paelją, tačiau vis dažniau pritaikomas ir kitų maisto patiekalų gamyboje.

Pasak jos, sepijos rašalu praturtinti duonos gaminiai įgauna daug vertingų maistinių savybių, kurios gali pagreitinti medžiagų apykaitą, mažinti cholesterolio kiekį ir net turėti priešuždegiminį poveikį.

„Visame pasaulyje profesionalūs konditeriai ir kulinarai dažnai naudoja sepijų rašalą, suteikiantį išskirtinį skonį kepiniams ir kitiems maisto patiekalams. Svarbu ir tai, kad šis rašalas nepakeičia technologinio proceso – šiais natūraliais maistiniais dažais pagardinti kepiniai kepa tiek pat, kiek ir įprasti“, – atskleidžia N. Juchnevič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)