Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė paaiškina, kad tradiciškai granola yra vadinami skrudinti avižiniai dribsniai su medumi ir įvairiais priedais. Ją pradėta gaminti dar XIX amžiuje Jungtinėse Amerikos Valstijose. Vėliau granola paplito ir tapo mėgstamu pusryčių patiekalu daugelyje pasaulio valstybių.

„Granola gardžiuotis galima ne tik pusryčių metu. Pasigaminus daugiau, granolos galima drąsiai įsidėti į priešpiečių dėžutę kaip užkandį į mokyklą ar darbą, kad pietų ar vakarienės sulauktumėte neišalkę. Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad sveikos granolos sudedamosios dalys yra avižos, riešutai, sėklos ir džiovinti vaisiai, kurie aprūpina organizmą baltymais, geležimi, sveikaisiais riebalais ir skaidulomis“, – pasakoja V. Juodkazienė.

V. Juodkazienės teigimu, pasigaminti traškius dribsnius yra labai paprasta, be to, juos gaminant galima lengvai kontroliuoti sudėtyje esantį cukraus kiekį, keisti ingredientus.

„Granolą gaminti itin paprasta – tereikia sumaišyti ir paskrudinti mėgstamiausius ingredientus. Svarbiausia tai, kad ruošdami traškų dribsnių ir riešutų mišinį, jūs galite laisvai keisti cukraus proporcijas ir jas pritaikyti pagal sveikos mitybos poreikius, – sako maisto ekspertė. – Vaikai dažnai būna išrankūs, pavyzdžiui, nemėgsta razinų. Jeigu granolą gaminate namuose, galite jas pakeisti džiovintais mangais arba dar viena riešutų rūšimi. Jeigu vaikas mėgsta moliūgų sėklas – berkite jų daugiau. Šio recepto žavesys yra tai, kad jame lieka daug erdvė improvizacijai.“

Vietoj cukraus – medus

Granola įprastai yra saldi, tačiau receptuose naudojamas cukrus, pasak V. Juodkazienės, reikalingas ne tik skoniui suteikti, bet ir tam, kad visi ingredientai tarpusavyje gerai suliptų. Maisto ekspertės teigimu, dėl šios priežasties, puiki alternatyva cukrui – naminis medus.

„Medus iš lietuviškų ūkių ne tik duos reikiamo saldumo, sulipdys visus ingredientus, bet ir suteiks išskirtinį skonį bei kvapą. Naudojant medų naminė granola geriau apskrus, bus traškesnė, todėl dar labiau patiks mažiesiems“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi granolų receptais.

1. Sveikuoliška granola su riešutais ir sėklomis

Jums reikės:

  • 4 stiklinių nesmulkintų avižinių dribsnių
  • 1 stiklinės riešutų ir sėklų mišinio
  • 0,5 a. š. jūros druskos
  • 0,5 a. š. cinamono
  • 0,5 stiklinės kokosų arba alyvuogių aliejaus
  • 0,5 stiklinės medaus
  • 0,25 stiklinės džiovintų vaisių

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Tuomet dubenyje sumaišykite avižas, riešutus, sėklas, druską ir cinamoną.
  3. Ten supilkite aliejų, medų ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite paruoštą granolos mišinį į skardą ir tolygiai paskirstykite.
  5. Kartkartėmis pamaišydami kepkite apie pusvalandį, kol apskrus.
  6. Ištraukę granolą iš orkaitės, leiskite jai atvėsti.
  7. Kai masė bus sustingusi, sutrupinkite ją į gabalėlius ir įmaišykite džiovintus vaisius.
  8. Skanaukite su pienu, jogurtu ar kefyru.

2. Granola su džiovintomis spanguolėmis

Jums reikės:

  • 4 stiklinių nesmulkintų avižinių dribsnių
  • 1,5 stiklinės kviečių grūdų gemalų
  • 0,5 stiklinės smulkintų graikinių riešutų
  • 1 stiklinės džiovintų spanguolių
  • 1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 1 stiklinės naminio medaus
  • 1 a. š. malto cinamono

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių.
  2. Dideliame dubenyje išmaišykite avižas, kviečių grūdų gemalus, graikinius riešutus ir džiovintas spanguoles.
  3. Atskirame dubenyje išmaišykite aliejų, medų ir cinamoną.
  4. Sausus ingredientus užpilkite skystu mišiniu ir gerai išmaišykite.
  5. Masę supilkite į kepimo skardą, tolygiai paskirstę šaukštu, kad sluoksnis būtų kuo plonesnis.
  6. Kepkite apie 40 minučių, kartkartėmis vis pamaišydami.
  7. Ištraukę granolą iš orkaitės, leiskite jai atvėsti.
  8. Kai masė jau bus sutingusi, sutrupinkite ją į gabalėlius.
  9. Granolą patiekite su pienu, jogurtu ar kefyru.

3. Granola su moliūgų sėklomis

Jums reikės:

  • 3 stiklinių nesmulkintų avižinių dribsnių
  • 1 stiklinės mėgstamų riešutų
  • 0,25 stiklinės moliūgų sėklų
  • 3 a. š. rudojo cukraus
  • 0,25 a. š. jūros druskos
  • 0,25 stiklinės kokosų aliejaus
  • 1/3 stiklinės medaus
  • 1/3 stiklinės moliūgų tyrės

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
  2. Dideliame dubenyje išmaišykite avižas, riešutus, sėklas, prieskonius, cukrų ir druską.
  3. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės kaitros ir joje sušildykite kokosų aliejų, medų, moliūgų tyrę ir gerai išmaišykite.
  4. Tuomet į masę supilkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite.
  5. Šį naują mišinį paskleiskite ant dviejų kepimo skardų, kad sluoksnis būtų kuo plonesnis.
  6. Vis pamaišydami kepkite apie pusvalandį.
  7. Kai granola apskrus, ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)