Kelionė į kulinarijos pasaulį

Pradėjus savarankišką gyvenimą, dažnam jaunuoliui tenka išmokti ruošti maistą. Ypač studijų metais aktualus klausimas: kaip pasigaminti skaniai ir nebrangiai, ir nuo ko pradėti.

„Domėtis maisto gaminimu pradėjau tada, kai išsikrausčiau iš tėvelių namų ir ieškojau, kokius patiekalus galiu pasigaminti skaniai ir nebrangiai. Kol mokiausi paprasčiausių dalykų – kaip tinkamai iškepti varškėtukus, paruošti gerą tešlą koldūnams ar pan., supratau, kad man patinka tiek gaminimo procesas, tiek pats faktas, kad išmokstu kažką naujo. Ir, žinoma, smagiausia yra skaniai valgyti. Tad pradėjau vis daugiau domėtis įvairių šalių virtuvėmis, tradicijomis, atradau daug naujų skonių ir visa tai įtraukė mane į kulinarijos pasaulį,“ – sako G. Bajoraitė.

Nuo vegetarės iki veganės

Kiekvienas renkasi tokį gyvenimo būdą, kuris yra priimtinesnis.

„Kai pradėjau kurti tinklaraštį, pirmus metus dalijausi vegetariškais receptais, bet laikui bėgant pasikeitė mano valgymo įpročiai: atsisakiau pieno produktų ir kiaušinių, tad pradėjau dalytis tuo, ką gaminu namuose. Labai smagu žmonėms parodyti, kad veganai valgo ne tik „žolę ir orą“, o maitinasi įvairiai ir sveikatai naudingai,“ – teigia tinklaraštininkė.

Vegetarams būdinga nevalgyti mėsos, žuvies, o štai veganai atsisako ne tik mėsos, bet ir visų gyvūninės kilmės produktų, pavyzdžiui, kiaušinių, pieno produktų.

Greta pasakoja, jog kelias nuo vegetarės iki veganės buvo gana vingiuotas: atsisakyti tam tikrų produktų privertė gyvenimo aplinkybės.

„Ne tik mėsos, bet ir kiaušinių bei pieno produktų atsisakiau dėl to, kad atlikus tyrimą paaiškėjo, kad mano organizmas jų netoleruoja. Nežinau, kiek tokie testai yra pagrįsti, tačiau gydytoja rekomendavo šių produktų atsisakyti bent 4 mėnesiams, kad išsivalytų organizmas, o vėliau bandyti juos valgyti rečiau. Tad ryžausi pabandyti“, – pasakoja Greta.

Bajoraitė jau anksčiau nevalgė mėsos ir tikina, kad tai padaryti buvo labai lengva, nes jos niekada pernelyg ir nemėgo. Daugiau klausimų kėlė tai, kaip pavyks iš mitybos išbraukti taip mėgstamus pieno produktus, kuriuos valgydavo itin dažnai.

„Galvojau, kad šis laikotarpis bus sudėtingas, bet nutiko priešingai – tie keli mėnesiai jau tęsiasi beveik du metus,“ – teigia tinklaraštininkė.

Greta džiaugiasi, jog per tokį ilgą laiko tarpą pasikeitė ne tik mitybos įpročiai, bet ir požiūris: „Pajutau, kad geriau jaučiuosi fiziškai, o ir viduje kažkaip ramiau.“.

Greta Bajoraitė savo tinklaraštyje dalijasi būtent tokiais patiekalais, kuriuos gamina ir valgo pati, – nori parodyti, kad veganai valgo ne tik žolę.

„Dažniausiai virtinukus įsivaizduojame su varške, kai kurie – bulvėmis, tačiau tokį, iš pažiūros, paprastą patiekalą, galima perkelti į visai kitą lygį ir pajusti naujus skonius, tarkime, Indijos“, – vieną tokį receptą šiandien Greta ir siūlo išbandyti.

Virtinukai su batatų ir karamelizuotų citrininių porų įdaru

2 porcijoms reikia

Tešlai:
1,5 puodelio kvietinių miltų (puodelio tūris 240 ml)
100 ml vandens
apie 0,5 a. š. druskos
3 a. š. alyvuogių aliejaus

Įdarui:
1,5 vidutinio dydžio batato
2 skiltelių česnako
1 didesnio poro baltos dalies
1,5 a. š. kario miltelių
1 a. š. citrinos žievelės
šlakelio citrinos sulčių
druskos, pipirų
+ apie 1–2 a. š. rūkytos paprikos miltelių kepimui (nebūtina, bet skaniau)

Gaminame:

1. Batatus nulupkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais ir virkite, kol suminkštės.

2. Susmulkinkite porą ir česnaką, kepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kai suminkštės, apšlakstykite citrinos sultimis, suberkite citrinos žievelę, kario prieskonius.

3. Batatus sutrinkite šakute, sumaišykite su iškeptais porais, pagardinkite druska ir pipirais. Atidėkite.

4. Tešlai sumaišykite miltus su druska.

5. Prikaistuvyje užkaitinkite vandenį su aliejumi. Neužvirkite, bet pakaitinkite taip, kad vanduo būtų karštas.

6. Vandenį įpilkite į miltus, pamaišykite ir kočiokite rankomis, kol tešla taps vientisa ir elastinga.

7. Paruoštą tešlą apvyniokite rankšluosčiu ar maistine plėvele ir palikite pastovėt 20-30 min.

8. Plonai iškočiokite tešlą, išspauskite apskritimus stiklinės pagalba. Turi gautis apie 12 vnt.

9. Dėkite įdarą (negailėkite), gerai užspauskite virtinukų kraštus.

10. Virtinukus sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Kai iškils į paviršių, virkite ne ilgiau kaip 2 min.

11. Keptuvę įkaitinkite su truputį daugiau aliejaus. Suberkite paprikos miltelius, išmaišykite, sudėkite virtinukus.

12. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Valgykite su veganiška ar įprasta grietine, jogurtu, pagardinkite žalumynais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją