Garsi dietologė, knygos „Nedidelių pokyčių dieta“ autorė Keri Gans mano, kad kartais galiojimo laikas rodo produkto maistinę vertę, o ne jo tinkamumą vartoti. Tokių produktų galiojimo laikas ilgesnis. Visų pirma, reikia žiūrėti, ar sveika pakuotė, ar nepakitęs kvapas ir spalva. Jei produktas atrodo geras netgi pasibaigus galiojimo laikui, neskubėkite jo mesti į šiukšlių dėžę – jis dar gali būti valgomas.

1. Ryžiai
Sausoje, vėsioje vietoje ryžiai kuo puikiausiai gali išbūti 16 ar net visus 18 mėnesių. Periodiškai juos reikia pravėdinti, pažiūrėti, ar neįsiveisė vabalų. Nefiltruoti ryžiai gali išbūti trumpiau – juos rekomenduojama suvartoti per pusę metų.

2. Žemės riešutai
Sausoje, vėdinamoje vietoje žemės riešutai su luobele gali išbūti iki dvejų metų. Žemės riešutai be luobelės gali išbūti ne ilgiau nei 9 mėnesius.

3. Sojos padažas
Tradicinis azijietiškos virtuvės padažas gaminamas fermentuojant sojų pupeles. Sojos padažas neatidarytame indelyje tamsioje vietoje gali išbūti labai ilgai. Tačiau atidarius indą, padažas turi būti suvartotas per trejus metus.

4. Žuvies konservai
Kai žuvis apdorojama ir užkonservuojama į dėžutes, iš jų pašalinamas oras, tada konservai sterilizuojami. Tai saugo produktą nuo gedimo, kad į vidų nepatektų bakterijų. Po supakavimo žuvų konservus galima laikyti iki trejų metų, bet esant netinkamai temperatūrai jų galiojimo laikas žymiai sutrumpėja. Su žuvies konservais geriau neeksperimentuoti – jei yra bent menkiausia abejonė, konservus nedelsdami išmeskite.

Tuno skardinė

5. Vusterio padažas
Saldžiarūgščiame angliškame padaže yra nemažai acto ir druskos. Jie veikia kaip konservantai, todėl užmirštas padažo buteliukas šaldytuve išbus net penkerius metus.

6. Kukurūzų krakmolas
Įprastai ant pakelio nurodoma, kad po pagaminimo kukurūzų krakmolas tinkamas vartoti metus. Iš tiesų laikant kukurūzų krakmolą sausoje, vėdinamoje vietoje, ramia sąžine galima nurodytą galiojimo laiką padvigubinti.

7. Cukrus
Cukrų labai svarbu laikyti sausoje vietoje. Jei cukraus pudra negaus drėgmės, o patalpoje bus optimali temperatūra (apie 24 laipsniai), be žalos cukrų galima laikyti iki aštuonerių metų.

8. Džiovintos daržovės
Priešingai nei šviežiose, džiovintose daržovėse praktiškai nėra vandens. Džiovintos daržovės hermetiškoje pakuotėje gali išbūti labai ilgai – iki aštuonerių metų.

9. Medus
Puodynių su medumi būdavo randama net egiptiečių kapavietėse. Tūkstančių metų senumo medus vis dar būdavo tinkamas valgyti, nes meduje yra daug drėgmės ir rūgštaus pH. Medus gali išbūti negesdamas metų metus, tik laikui bėgant jis netenka vertingų ypatybių ir pradeda kristalizuotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)