O galbūt galima? Toliau paminėtos kelios dažniausiai pasitaikančios klaidos, ruošiant jautienos troškinį. Jei jų nekartosite, rezultatas visada tik džiugins.

Troškinate vandenyje

Kas gi yra troškinys? Paprasčiausia jį apibūdinti kaip skystyje ištroškintą mėsą, papildytą kitais ingredientais, paprastai – bulvėmis, morkomis, svogūnais ir galbūt pomidorais. Vietoj pastarųjų galima naudoto pomidorų pastą arba konservuotus pomidorus. Jei jie nesmulkinti, troškiniui verdant kartkartėmis juos pamaigykite šaukštu.

Tik kas gi sakė, kad skystis, kuriame troškinama mėsa, turi būti vanduo? Idealiu atveju reikia pilti iš jautienos kaulų išvirtą sultinį, tačiau sultinys iš mėsos – taip pat puikus pasirinkimas. Labai rekomenduojama rinktis veršienos sultinį. Tikrai galima naudoti ir buljono kubelius. Tiks net vištienos sultinys: jis tikrai vertingesnis nei vanduo, o jautienos skonio niekaip nepakeis. Kiti variantai – daržovių, grybų sultinys. Tiesą sakant, iš bet ko, išskyrus žuvį, išvirtas sultinys.

Kodėl troškinti reikia sultinyje? Nepaisant visos vandens teikiamos naudos, būtent sultinys suteiks troškiniui gilesnį, intensyvesnį skonį.

Jautienos troškinys

Naudojate troškinti skirtą mėsą

Jei svajojate apie gardų troškinį, nieko geriau už jautienos mentę tikrai nerasite. Šiam patiekalui ji taip puikiai tinka todėl, kad yra kieta. Kaip tik dėl šios priežasties ji visiškai netinka kepsniams. Tiesiog mentę sudarantiems raumenims tenka gana didelis fizinis krūvis, todėl raumeninių skaidulų pluoštus dengiantys siūliniai baltymai yra ypač tvirti, be to, raumenys šioje vietoje yra sujungti jungiamuoju audiniu.

Tas jungiamasis audinys yra sunkiai sukramtomas, jei mėsa vartojama iškepta virš kaitrios liepsnos. Tačiau jei ji lėtai troškinama, jungiamasis audinys tarsi ištirpsta – tampa drebučiais ir suteikia mėsai sultingumo. Jautienos mentė suteikia troškiniui išskirtinai jautienai būdingą skonį. Taigi, labiausiai nesuklysite, jei nusipirksite gabalą jautienos mentės, nupjaustysite riebalus ir sukaposite mėsą didokais kubeliais (troškinant jie susitrauks).

Neapkepate mėsos

Kubeliais supjaustytą mėsą reikia apskrudinti. Deja, labai dažnai žmonės ją žalią sumeta į verdantį skystį. Taip pagamintas troškinys, aišku, bus pakankamai skanus, tačiau žinokite, kad galėtų būti ir skanesnis. Kepinama mėsa įgauna daug intensyvesnį skonį, kadangi, suveikus karščio ir baltymų kuriamai magijai, susidaro naujų už skonį atsakingų junginių.

Svarbu ir tai, kad ruda, apskrudusi mėsa daug patraukliau atrodo už pilką, o kaip tik tokios spalvos ji ir bus, jei neapkepsite. Jautienos kubelius reikia kepti aukštoje temperatūroje su šlakeliu aliejaus, pavartant, kad apskrustų iš visų pusių. Nesibaiminkite, kad mėsą galite perkepti. Gerai ištroškinta ji tikrai nebus kieta.

Specialiai tirštinate

Egzistuoja klaidinga nuomonė, kad troškinyje esantis skystis turi būti tirštas. Žinoma, jis šiek tiek tirštesnis nei tas, kurį gauname virdami sriubą, tačiau taip atrodo todėl, kad į jį dedama mėsa, morkos ir bulvės gana stambiai supjaustomi, be to, jų ir skysčio proporcija – kitokia. Visgi pats skystis tikrai neturi būti tirštas kaip koks padažas.

Taigi, jokių miltų dėti tikrai nereikia. Mėsos, prieš kepinant, taip pat nereikia apvolioti nei miltuose, nei krakmole, nors kai kuriuose receptuose šis žingsnis ir nurodytas. Miltai arba krakmolas trukdytų mėsai tinkamai apskrusti, o troškinys pasipildytų niekam nereikalingu krakmolu. Jo tikrai pakanka tiek, kiek gaunama iš troškinamų bulvių.

Perverdate daržoves

Kalbant apie tai, kiek turi trukti troškinimas, derėtų pasakyti, kad naudojant jautieną greičiau nei per valandą tikrai nesusisuksite. Tiesą sakant, troškinti reikėtų ir ilgiau. Bet tiktai mėsą. Na, dar svogūnus. O bulvėms ir morkoms tiek laiko tikrai nereikia, todėl šias daržoves suberkite likus maždaug 20 minučių iki troškinimo pabaigos. Kai jos suvirs, troškinys bus pabaigtas. Jei troškinį ketinate papildyti šaldytais žirniais, žinokite, kad jiems sušilti tereikia minutės, todėl juos berkite tik pačioje pabaigoje.

Jautienos troškinys

Neįdedate kumpio

Kumpiu troškinį tik patobulinsite, ir tai turėtų būti savaime suprantama. Geriausia, jei supjaustysite jį kubeliais, sudėsite į keptuvę, tada subersite morkas, svogūnus bei salierus ir kiek paskrudinsite intensyviai maišydami. Į troškinį galima dėti ir tiesiog apskrudintas kumpio juosteles. Tik nebandykite kepti jautienos nuo kumpio likusiuose riebaluose: jiems pradėjus svilti, tikrai gailėsitės tokio sprendimo.

Pamirštate parūgštinti

Į troškinį dažnai pamirštama įpilti šiek tiek vyno, acto arba citrinų sulčių, o kaip tik šie ingredientai suteikia jam lengvumo.

Panašų rezultatą pasieksite ir įdėdami šviežių čiobrelių, likus pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos. Visgi tai, ką padaro keli citrinų sulčių lašai pačioje gaminimo pabaigoje, prilygsta stebuklui. Ne veltui tradiciškai troškinta kulninė patiekiama su gremolata – pagardu iš kapotų šviežių petražolių, citrinos ir česnako.

Patiekiate iš karto

Tai veikiau ne klaida, o priminimas, kad jautienos troškinys yra vienas iš tų patiekalų, kurie skanesni pašildyti, o ne ką tik pagaminti. Palaikius troškinį pernakt, jo skonis tampa intensyvesnis, ypač jei mėsą prieš troškindami pakankamai apskrudinote. Taigi, nenustebkite, jei kitą dieną baiginėjami troškinio likučiai pasirodys gardesni nei vakar ragautas patiekalas.

Taigi, jei esate pratę planuoti, jautienos troškinį pasistenkite pagaminti iš anksto. Ir dar – pagaminkite jo tiek, kad garantuotai liktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)