Depresija – tai ne kaprizas ir ne šiaip nuovargis ar melancholija. Tai liga, su kuria kovojant gali padėti tik specialistas, o kartais jai nugalėti gali prireikti ir vaistų. Mokslininkai ir toliau aiškinasi, kas didina šios negalios riziką.
Jau niekam ne paslaptis, kad maisto racionas gali būti tiesiogiai susijęs su žmogaus psichikos sveikata, o kai kurie produktai gali bloginti emocinį nusiteikimą.
Apie minėtų medžiagų keliamą grėsmę įvairių organų sistemų funkcijoms kalbėti nė neverta, tačiau tai – dar ne viskas: jos taip pat kenkia mūsų psichikos sveikatai. Grupė Kinijos Hangdžou mieste dirbančių mokslininkų nustatė, kad dažnai vartojant riebų maistą, o ypač keptas bulves, nerimo ir depresijos vystymosi rizika gali padidėti net 12 proc., palyginti su būkle, būdinga tokių produktų vengiantiems žmonėms.
Ypač ryškų šios tarpusavio priklausomybės pasireiškimą pavyko užfiksuoti stebint jaunus vyrus.
Minėtina ir tai, kad keptos bulvės, palyginti su kepta balta mėsa, kaip teigia mokslininkai, depresijos išsivystymo riziką padidina 2 proc. labiau.
Reziumuodami padarytas išvadas mokslininkai atkreipia dėmesį, kad gauti rezultatai laikytini preliminariais. Be to, kol kas neaišku, ar depresija žmones ištinka dėl pomėgio kramsnoti gruzdintas bulvytes, ar tiesiog tie, kurie dažnai junta nerimą, dažniau nei kiti renkasi riebų maistą.
Kad ir kaip būtų, nevalia pamiršti, kad gausus riebaus maisto vartojimas gali lemti nutukimą, o tai jau niekam ne į naudą.