Depresija – tai ne kaprizas ir ne šiaip nuovargis ar melancholija. Tai liga, su kuria kovojant gali padėti tik specialistas, o kartais jai nugalėti gali prireikti ir vaistų. Mokslininkai ir toliau aiškinasi, kas didina šios negalios riziką.

Jau niekam ne paslaptis, kad maisto racionas gali būti tiesiogiai susijęs su žmogaus psichikos sveikata, o kai kurie produktai gali bloginti emocinį nusiteikimą.

Daugelis yra pamėgę gruzdintas bulvytes, tad nevengia jų užsisakyti užkandinėse, greitojo maisto restoranuose ir netgi į namus. Tačiau svarbu suvokti, kad šis patiekalas – riebus ir krakmolingas, be to, jį ruošiant paprastai dedama nemažai druskos.

Apie minėtų medžiagų keliamą grėsmę įvairių organų sistemų funkcijoms kalbėti nė neverta, tačiau tai – dar ne viskas: jos taip pat kenkia mūsų psichikos sveikatai. Grupė Kinijos Hangdžou mieste dirbančių mokslininkų nustatė, kad dažnai vartojant riebų maistą, o ypač keptas bulves, nerimo ir depresijos vystymosi rizika gali padidėti net 12 proc., palyginti su būkle, būdinga tokių produktų vengiantiems žmonėms.

Ypač ryškų šios tarpusavio priklausomybės pasireiškimą pavyko užfiksuoti stebint jaunus vyrus.

Tyrimas, kurio dalyviais tapo 140 tūkst. žmonių, truko net 11,3 metų. Praėjus porai metų nuo dalyvių stebėsenos pradžios, mokslininkai išanalizavo duomenis tų, kuriems per minėtą laikotarpį diagnozuota depresija. Kaip paaiškėjo, kepto maisto mėgėjams nerimo atvejų buvo užregistruota 8 294, o depresijos – 12 735.
Bulvytės

Minėtina ir tai, kad keptos bulvės, palyginti su kepta balta mėsa, kaip teigia mokslininkai, depresijos išsivystymo riziką padidina 2 proc. labiau.

Reziumuodami padarytas išvadas mokslininkai atkreipia dėmesį, kad gauti rezultatai laikytini preliminariais. Be to, kol kas neaišku, ar depresija žmones ištinka dėl pomėgio kramsnoti gruzdintas bulvytes, ar tiesiog tie, kurie dažnai junta nerimą, dažniau nei kiti renkasi riebų maistą.

Kad ir kaip būtų, nevalia pamiršti, kad gausus riebaus maisto vartojimas gali lemti nutukimą, o tai jau niekam ne į naudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją