Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pastebi, kad lietuvių maisto racione atsiranda vis įvairesnių žuvų, o šią vasarą nuo šašlykų ir kitų mėsos kepsnių „pavargę“ iškylautojai renkasi kepti šviežią žuvį ar jau paruoštus čirškinti žuvies gaminius.

Mėgstantiems šeimininkauti virtuvėje prekybos tinklo maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas dalijasi geriausiais žuvies marinavimo čirškinimui ant laužo receptais, kurie yra nesunkiai paruošiami, tačiau nepaliks abejingų net ir didžiausių gurmanų.

1. Kepta jūros lydeka

Reikės:

  • 1 kg atvėsintos arba šaldytos jūrų lydekos
  • žiupsnelio citrininių žuvų prieskonių
  • joduotos druskos (pagal skonį)
  • 3 v. š. karotino aliejaus

Gaminimas:

  1. Paruošti ir ant grilyje išsikepti jūros lydeką yra paprasta ir greita. Jei nusipirkote šaldytą jūrų lydeką, pirma ją atšildykite, nuskuskite žvynus, išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Žuvies šonuose odelę iš abiejų pusių įstrižai įpjaukite keliose vietose. Paruoštą žuvį pabarstykite druska, citrininiais žuvų prieskoniais ir įtrinkite, tuomet užpilkite aliejaus.
  3. Žuvį palikite pasisūdyti 2–3 valandas ir galite kepti kepsninėje.
  4. Patiekiant keptą jūros lydeką galima pašlakstyti citrinų sultimis.

2. Lašišų vėrinukai su daržovėmis

Reikės:

  • 800 g atšaldytos lašišų filė be odos ir kaulų
  • po trečdalį saldžios raudonosios, geltonosios ir žaliosios paprikos
  • 100 g sviestinio arba aliejinio marinato su žolelėmis arba marinato žuviai
  • 80 g cukinijos

Gaminimas:

  1. Iš storosios lašišų filė dalies atpjaukite apie 3 cm dydžio kubelius ir juos ištepkite pasirinktu marinatu.
  2. Išvalius įvairių spalvų paprikas ir cukinijas, supjaustykite jas 3 cm dydžio (kaip ir žuvies) kvadratais.
  3. Suverkite lašišą ir daržoves ant medinių iešmelių tokia tvarka: cukinija, lašiša, paprika, lašiša, paprika, lašiša, cukinija.
  4. Iškeptais iešmeliais ne tik nustebinsite svečius, bet ir papuošite stalą.

3. Marinuota lašišų filė su pelėsinio sūrio įdaru

Ingredientai lašišos paruošimui:

  • 4 porcijos lašišų filė
  • žiupsnelis citrusinių žuvų prieskonių
  • joduotos druskos (pagal skonį)
  • 3 valgomieji šaukštai aliejaus

Sūrio įdarui:

  • 70 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • 70 g majonezo
  • 70 g mėlynojo pelėsinio sūrio
  • žiupsnelis rozmarinų

Papuošimui:

  • keletas šakelių čiobrelių
  • žiupsnelis pipirų mišinio
  • 1 citrina
  • terijakio padažo (pagal skonį)

Gaminimas:

  1. Lašišų filė supjaustykite 5 cm pločio gabaliukais, pabarstykite citrininiais prieskoniais, druska, užpilkite aliejumi ir lengvai įtrinkite. Kiekvieną gabaliuką prieš kepimą įpjaukite įstrižai, kad išeitų drugelio forma.
  2. Sūrio įdaro paruošimas: į smulkintuvą sudėkite tarkuotą ir pelėsinį sūrį, majonezą, rozmarino lapelius ir susmulkinkite iki vientisos masės. Jei plaktuvo neturite, galite tiesiog viską išmaišyti. Paruoštą sūrio įdarą dėkite ant lašišos filė, per vidurį, į įpjautas vietas, paviršių palyginkite.
  3. Paruoštą lašišą kepkite folijos indelyje arba suvyniotą į foliją. Po kepimo ant viršaus pabarstykite čiobrelių, pipirų mišinio, pašlakstykite citrinos sultimis. Šalia galite pateikti terijakio padažą.

4. Marinuotos dorados su imbierais ir mėtomis

Ingredientai doradų paruošimui:

  • keturios dorados
  • joduotos druskos (pagal skonį)
  • žiupsnelis žuvies prieskonių

Imbierinis marinatas su mėtomis:

  • 3 vnt. imbiero šaknų
  • nedidelė sauja mėtų lapelių
  • 3 arbatiniai šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštas cukraus
  • 1 citrinos sultys
  • žiupsnelis joduotos druskos

Papuošimui:

  • 16 nedidelių mėtos lapelių
  • 16 didelių kaparių
  • 1 citrina

Gaminimas:

  1. Doradas išvalykite, išplaukite, nusausinkite. Pabarstykite druska, įvairiais prieskoniais žuviai ir palikite pasisūdyti apie 2–3 val.
  2. Atskirai pasiruoškite imbierinį marinatą. Imbierų šaknis nuvalykite, sudėkite į smulkintuvą, taip pat sudėkite mėtų lapelius, supilkite citrinų sultis, paskaninkite druska, cukrumi ir susmulkinkite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite aliejų.
  3. Pasūdytas doradas užpilkite paruoštu marinatu, gerai įtrinkite. Į pilvo ertmę įdėkite keletą riekučių citrinų. Taip paruoštą žuvį kepkite kepsninėje.
  4. Po kepimo ant doradų viršaus galima uždėti keletą mėtų lapelių, riekutėmis papjaustytų kaparių ir pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

5. Marinuota kalmarų filė

Ingredientai:

  • 1 kilogramo atvėsintos arba šaldytos kalmarų filė
  • 5 vnt. laurų lapų
  • 10 skiltelių česnakų
  • žiupsnelis universalaus prieskonių mišinio arba pipirų mišinio
  • žiupsnelis citrininių žuvų prieskonių
  • joduotos druskos (pagal skonį)
  • 4 valgomieji šaukštai aliejaus
  • 1 citrina

Gaminimas:

  1. Kalmarų filė, jeigu šaldyta, atšildykite, nuplaukite, išimkite kremzlę. Paruoštus kalmarus įtrinkite smulkintais česnakais, prieskonių mišiniu arba pipirų mišiniu, žuvies prieskoniais, druska. Ant viršaus užpilkite aliejų, pabarstykite laurų lapais, permaišykite. Marinuokite apie 2–3 val. Taip pamarinuotą kalmarų filė kepkite kepsninėje. Po kepimo galite pašlakstyti citrinų sultimis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)