aA
Antrą kartą Lietuvoje startuoja projektas „30 geriausių restoranų“. Ta proga pirmąją vietą 2016 metų sąraše užėmusiame restorane „Stebuklai“ šįryt buvo paskelbtas Gero maisto akademijos sudarytas 60 restoranų sąrašas. Iš pastarųjų bus renkami šalies geriausieji. Tarp jų, beje, yra net 22 nauji kandidatai.
Geriausio Lietuvos restorano rinkimai: susipažinkite su 60 kandidatų
© DELFI / Domantas Pipas

Restoranus vertina gastronomijos ekspertai

Šįryt akademijos Taryba atskleidė trumpąjį sąrašą, iš kurio bus renkami 2017 m. geriausi šalies restoranai. Šis sąrašas sudarytas remiantis tais pačiais kriterijais, kuriais vadovaujasi akademijos nariai balsuodami už geriausius šalies restoranus, rašoma pranešime spaudai.

„Kaip ir pernai, taip ir šiemet pirminį restoranų sąrašą sudarė akademijos Taryba, kurioje yra atstovai iš Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, Lietuvos someljė asociacijos, žurnalo „Geras Skonis“. Toliau restoranus vertins Gero maisto akademijos nariai, kurių šiuo metu yra daugiau nei 100“, – projekto tvarką trumpai pristatė akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Geriausio Lietuvos restorano rinkimai: susipažinkite su 60 kandidatų
© DELFI / Domantas Pipas

Projekto tikslas – apjungti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui. Taigi Gero maisto akademijos Taryba nuolat svarsto ir priima naujus narius, taip pat sudaro pirminį labiausiai projekto kriterijus atitinkančių restoranų sąrašą.

Dalyvauti Gero maisto akademijos veikloje yra pakviesti Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.

Restoranų vertinimo kriterijai nesikeičia

Panašūs restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuvoje toks projektas vyksta jau antrą kartą.

„30 geriausių restoranų“ ne tik vienija gastronomijos profesionalus, atranda šalies viešojo maitinimo perlus, bet ir siekia tapti kokybišku, patikimu bei kūrybišku gidu visiems gero maisto mėgėjams“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos pirmininkė Evalda Šiškauskienė.

Geriausio Lietuvos restorano rinkimai: susipažinkite su 60 kandidatų
© DELFI / Domantas Pipas

Sudarant geriausių šalies restoranų reitingą labiausiai yra vertinamas restoranų maistas ir jo pateikimas. Balsuojant akademijos narių prašoma atsižvelgti į patiekalų savitumą, originalumą, kompleksiškumą, maisto produktų kokybę, kilmę ir šviežumą, skonių suderinamumą, kūrybiškumą, kainos ir kokybės santykį.

Taip pat vertinami restoranų gėrimų meniu, aptarnavimo kokybė (elgesys su klientu, paslaugumas, rezervacijos galimybė, pasitikimas ir kt.) ir aplinka (patyrimas, estetika, dermė su reprezentuojama virtuve, švara, tvarka, jaukumas).

Remiantis visų akademijos narių balsais šiemet ir vėl bus sudarytas 30 geriausių šalies restoranų reitingas, kurį audituos audito ir mokesčių konsultacijų įmonė FMG.

Birželio viduryje – apdovanojimai

„30 geriausių restoranų“ projektą vainikuos geriausių 2017 m. restoranų Lietuvoje apdovanojimai, kurie vyks vasarą, birželio viduryje.

Geriausio Lietuvos restorano rinkimai: susipažinkite su 60 kandidatų
© DELFI / Domantas Pipas

„Šiemet sąraše atsidūrė net 22 nauji restoranai-kandidatai, kurių pernai nebuvo net trumpajame sąraše. Naujų restoranų atsiradimo dinamika džiugina ne tik lankytojus, bet ir balsuojančius – atsiranda daugiau intrigos sudarant galutinę balsavimo lentelę. Išties sunku nuspėti, kas šiemet taps geriausiu“, – teigė žurnalo „Geras Skonis“ redaktorė ir projekto Tarybos narė Rasa Ščeponienė.

„Švyturiui“ Lietuvos restoranų scena visuomet buvo artima. Jaučiame, kad pastaruoju metu gastronomijos atgimimas Lietuvoje vyksta labai sparčiai. Tai patvirtina ir daug naujų restoranų trumpajame sąraše. „Švyturiui“ svarbu, kad talentingiausi, su aistra ir užsidegimu Lietuvoje kuriantys šefai augtų, manome, kad tai prisideda prie alaus kultūros kėlimo. Alaus ir maisto derinimas tampa vis įprastesniu dalyku restoranuose ir čia pat pagamintą alų pradedama vertinti ne mažiau nei kitus gėrimus iš tolimų kraštų“, – sakė pagrindinio projekto iniciatoriaus „Švyturio“ prekės ženklo vadovas Andrius Bagdzevičius.

Geriausio Lietuvos restorano rinkimai: susipažinkite su 60 kandidatų
© DELFI / Domantas Pipas

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.

Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi restoranai:

Vilnius

  • Bistro 18
  • Bizarre
  • Boff
  • Brasserie Astorija
  • Chef 2 Food House
  • Da Antonio
  • Dine
  • Dublis
  • Džiaugsmas
  • Galo do Porto
  • Gaspar’s
  • Gastronomika
  • Imperial
  • Lauro Lapas
  • Le Paysage
  • Mabre Steakhouse Hazienda
  • Marche de Provence
  • Meat
  • Mykolo 4
  • Paralelė 39
  • Paupio 12
  • Pranciškonai Bistro
  • Rib Room
  • Rise
  • Salvete City
  • Šiaurės jūra
  • Sofa de Pancho
  • Somm
  • Sonnets (Šekspyras)
  • St. Germain
  • Stebuklai
  • Stikliai
  • Sugamour
  • Sweet Root
  • Telegrafas
  • Ti'ana
  • Time
  • Town
  • Trinity

Kaunas

  • Agave
  • Dia
  • Medžiotojų užeiga
  • Monte Pacis
  • Nüman
  • Režisierius
  • Uoksas
  • Višta Puode

Klaipėda

  • Friedricho restoranas
  • Momo Grill
  • Monai

Druskininkai

  • Toli Toli
  • Velvetti

Pajūrys

  • Hotel Palanga Restaurant
  • Onore
  • Pušų Paunksnėje
  • Žuvinė (taip pat ir Vilniuje)
  • Nerija
  • Šturmai (taip pat ir Vilniuje)

Trakai

  • Apvalaus stalo klubas
  • IDW Esperanza Resort

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Pokalbis su Urte Mikelevičūte: ką valgyti pusryčiams artėjant pavasariui (30)

Artėjant šiltajam sezonui daugelis norės susigrąžinti per karantiną prarastas kūno formas ir...

Trys gardūs varškėčių receptai, kurie nudžiugins ir mažuosius, ir jų tėvelius (1)

Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin...

Ar žinote, kodėl verta naudoti druską konditeriniuose gaminiuose? (5)

Druska – vienas iš nedaugelio produktų, be kurio virtuvėje neišsiverstų nė vienas, o ir jos...

Iš Londono sugrįžęs Karolis Vilniuje rengia išskirtinę apeigų ceremoniją, kurioje per 15 minučių nelieka laisvų vietų (43)

Geriausiuose Londono japoniško maisto restoranuose dirbęs ir į Vilnių gyventi sugrįžęs šefas...

Skruzdėlynų pradininkė iš mažo Lietuvos miestelio: gyvenimo verslas gimė iš šeimos recepto (61)

Kiekvienos šventės saldus stalas neįsivaizduojamas be tradicinių lietuviškų saldumynų –...

Top naujienos

Profesorius Usonis: karantinas jau suvaidino savo vaidmenį, reikia ruoštis naujam etapui (187)

Karantinas ir su juo susiję ribojimai suvaidino savo vaidmenį. Žiūrint į priekį, tolesnį...

Kyla nepasitenkinimas žinomu visuomenininku: pasipylė žmonių skundai dėl negrąžinamų skolų (86)

Edukatorius, asociacijos Pilietiško jaunimo sąjunga prezidentas, lektorius, buvęs moksleivių ir...

Žurnalas „Panelė“; Ingrida Karpuškaitė | D+

Ką daryti, jei mieguistumas apima vidury darbo dienos: pasirodo, puodelis kavos nėra išeitis (2)

Energijos stygių jaučiate jau vidurdienį? Sveiki atvykę į popietinių apsnūdėlių klubą. Ir...

Štai ko daugelis nežino apie grikius: gydytojas išdėstė, su kuo jų negalima valgyti (16)

Tikriausiai, bene kiekvienas sutiktų, kad virtuvinėse spintelėse turi vienokių ar kitokių...

Programišiai nutekino klientų duomenis: pirmieji veiksmai, ką turi daryti įmonė (4)

Visai neseniai Lietuvoje nuvilnijo skandalas dėl asmens duomenų nutekinimo: į programišių rankas...

Prie ieškinio „CityBee“ prisijungė apie 900 žmonių: jau pasakoja apie atvejus, kai galimai pasinaudota nutekintais duomenimis (1)

Prie vartotojų aljanso ieškinio automobilių dalijimosi bendrovei „CityBee“ , kurios 110...

4 požymiai, kad jūsų organizme kaupiasi toksinai: štai kas padės jiems lengviau pasišalinti (4)

Organizmo detoksikacija – vienas iš labiausiai linksniuojamų terminų artėjant šiltajam...

Kruizai aplink pasaulį patraukė keliautojų dėmesį: bilietai greitai išperkami net porai metų į priekį (7)

Po izoliacijos ir karantinų metų keturi mėnesiai laive kruizų aistruoliams atrodo labai viliojanti...

Prasideda 2020 metų pajamų deklaravimas (19)

Trečiadienį Lietuvoje oficialiai prasideda pajamų ir turto deklaravimas. Kaip ir pernai, jis vyks...