aA
Antrą kartą Lietuvoje startuoja projektas „30 geriausių restoranų“. Ta proga pirmąją vietą 2016 metų sąraše užėmusiame restorane „Stebuklai“ šįryt buvo paskelbtas Gero maisto akademijos sudarytas 60 restoranų sąrašas. Iš pastarųjų bus renkami šalies geriausieji. Tarp jų, beje, yra net 22 nauji kandidatai.
Geriausio Lietuvos restorano rinkimai: susipažinkite su 60 kandidatų
© DELFI / Domantas Pipas

Restoranus vertina gastronomijos ekspertai

Šįryt akademijos Taryba atskleidė trumpąjį sąrašą, iš kurio bus renkami 2017 m. geriausi šalies restoranai. Šis sąrašas sudarytas remiantis tais pačiais kriterijais, kuriais vadovaujasi akademijos nariai balsuodami už geriausius šalies restoranus, rašoma pranešime spaudai.

„Kaip ir pernai, taip ir šiemet pirminį restoranų sąrašą sudarė akademijos Taryba, kurioje yra atstovai iš Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, Lietuvos someljė asociacijos, žurnalo „Geras Skonis“. Toliau restoranus vertins Gero maisto akademijos nariai, kurių šiuo metu yra daugiau nei 100“, – projekto tvarką trumpai pristatė akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Geriausio Lietuvos restorano rinkimai: susipažinkite su 60 kandidatų
© DELFI / Domantas Pipas

Projekto tikslas – apjungti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui. Taigi Gero maisto akademijos Taryba nuolat svarsto ir priima naujus narius, taip pat sudaro pirminį labiausiai projekto kriterijus atitinkančių restoranų sąrašą.

Dalyvauti Gero maisto akademijos veikloje yra pakviesti Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.

Restoranų vertinimo kriterijai nesikeičia

Panašūs restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuvoje toks projektas vyksta jau antrą kartą.

„30 geriausių restoranų“ ne tik vienija gastronomijos profesionalus, atranda šalies viešojo maitinimo perlus, bet ir siekia tapti kokybišku, patikimu bei kūrybišku gidu visiems gero maisto mėgėjams“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos pirmininkė Evalda Šiškauskienė.

Geriausio Lietuvos restorano rinkimai: susipažinkite su 60 kandidatų
© DELFI / Domantas Pipas

Sudarant geriausių šalies restoranų reitingą labiausiai yra vertinamas restoranų maistas ir jo pateikimas. Balsuojant akademijos narių prašoma atsižvelgti į patiekalų savitumą, originalumą, kompleksiškumą, maisto produktų kokybę, kilmę ir šviežumą, skonių suderinamumą, kūrybiškumą, kainos ir kokybės santykį.

Taip pat vertinami restoranų gėrimų meniu, aptarnavimo kokybė (elgesys su klientu, paslaugumas, rezervacijos galimybė, pasitikimas ir kt.) ir aplinka (patyrimas, estetika, dermė su reprezentuojama virtuve, švara, tvarka, jaukumas).

Remiantis visų akademijos narių balsais šiemet ir vėl bus sudarytas 30 geriausių šalies restoranų reitingas, kurį audituos audito ir mokesčių konsultacijų įmonė FMG.

Birželio viduryje – apdovanojimai

„30 geriausių restoranų“ projektą vainikuos geriausių 2017 m. restoranų Lietuvoje apdovanojimai, kurie vyks vasarą, birželio viduryje.

Geriausio Lietuvos restorano rinkimai: susipažinkite su 60 kandidatų
© DELFI / Domantas Pipas

„Šiemet sąraše atsidūrė net 22 nauji restoranai-kandidatai, kurių pernai nebuvo net trumpajame sąraše. Naujų restoranų atsiradimo dinamika džiugina ne tik lankytojus, bet ir balsuojančius – atsiranda daugiau intrigos sudarant galutinę balsavimo lentelę. Išties sunku nuspėti, kas šiemet taps geriausiu“, – teigė žurnalo „Geras Skonis“ redaktorė ir projekto Tarybos narė Rasa Ščeponienė.

„Švyturiui“ Lietuvos restoranų scena visuomet buvo artima. Jaučiame, kad pastaruoju metu gastronomijos atgimimas Lietuvoje vyksta labai sparčiai. Tai patvirtina ir daug naujų restoranų trumpajame sąraše. „Švyturiui“ svarbu, kad talentingiausi, su aistra ir užsidegimu Lietuvoje kuriantys šefai augtų, manome, kad tai prisideda prie alaus kultūros kėlimo. Alaus ir maisto derinimas tampa vis įprastesniu dalyku restoranuose ir čia pat pagamintą alų pradedama vertinti ne mažiau nei kitus gėrimus iš tolimų kraštų“, – sakė pagrindinio projekto iniciatoriaus „Švyturio“ prekės ženklo vadovas Andrius Bagdzevičius.

Geriausio Lietuvos restorano rinkimai: susipažinkite su 60 kandidatų
© DELFI / Domantas Pipas

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.

Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi restoranai:

Vilnius

  • Bistro 18
  • Bizarre
  • Boff
  • Brasserie Astorija
  • Chef 2 Food House
  • Da Antonio
  • Dine
  • Dublis
  • Džiaugsmas
  • Galo do Porto
  • Gaspar’s
  • Gastronomika
  • Imperial
  • Lauro Lapas
  • Le Paysage
  • Mabre Steakhouse Hazienda
  • Marche de Provence
  • Meat
  • Mykolo 4
  • Paralelė 39
  • Paupio 12
  • Pranciškonai Bistro
  • Rib Room
  • Rise
  • Salvete City
  • Šiaurės jūra
  • Sofa de Pancho
  • Somm
  • Sonnets (Šekspyras)
  • St. Germain
  • Stebuklai
  • Stikliai
  • Sugamour
  • Sweet Root
  • Telegrafas
  • Ti'ana
  • Time
  • Town
  • Trinity

Kaunas

  • Agave
  • Dia
  • Medžiotojų užeiga
  • Monte Pacis
  • Nüman
  • Režisierius
  • Uoksas
  • Višta Puode

Klaipėda

  • Friedricho restoranas
  • Momo Grill
  • Monai

Druskininkai

  • Toli Toli
  • Velvetti

Pajūrys

  • Hotel Palanga Restaurant
  • Onore
  • Pušų Paunksnėje
  • Žuvinė (taip pat ir Vilniuje)
  • Nerija
  • Šturmai (taip pat ir Vilniuje)

Trakai

  • Apvalaus stalo klubas
  • IDW Esperanza Resort

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti (3)

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą , valgome daugiau lengvesnio maisto...

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms (4)

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors...

Kate Middleton grakščios figūros paslaptis: ką valgo Kembridžo kunigaikštienė? (85)

Kembridžo kunigaikštienė turi didžiulį gerbėjų būrį iš viso pasaulio. Visiems jiems įdomu...

Top naujienos

Šimonytė parašė laišką „Didžiojo Šeimos gynimo maršo“ organizatoriams (291)

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė antradienį spaudos atstovams teigė, kad parašė laišką...

Barai ir naktiniai klubai su nerimu pasitinka atlaisvinimus: kai kurie atsidaryti išvis neplanuoja (30)

Nuo ketvirtadienio panaikinus darbo laiko ribojimus naktinėms pasilinksminimo vietoms, ne visi barai...

„Ryanair“ vadovas: nutupdyto lėktuvo kapitonui nebuvo palikta jokių alternatyvų asmenys su vaizdo kameromis daug kartų spaudė lėktuvo įgulą  (84)

„Ryanair“ skrydžio iš Atėnų į Vilnių priverstinis nutupdymas Minske ir Baltarusijos režimo...

Seimo opozicija surinko parašus – inicijuoja nepasitikėjimą Pavilioniu (183)

Seimo opozicija surinko reikiamą skaičių parašų iniciatyvai dėl nepasitikėjimo Užsienio...

Lenkų vilčių oro balioną ištiko aviakatastrofa: šansai laidojami, treneriui renčiama giljotina (24)

Turėdami savo komandoje geriausią pasaulio futbolininką lenkai leido sau pasvajoti apie tolimus...

Agnę Jagelavičiūtę apskundusiam kaimynui baudą teko susimokėti pačiam

Nuaidėjus skandalui dėl paviešinto vaizdo įrašo, kuriame įamžinta su kaimynu besiplūstanti...

Lietuvių pristatyta batų modeliavimo technologija žada užkariauti pasaulį: kiekvienas galės įgyvendinti savo svajonių avalynės viziją (4)

Lietuvoje daug metų veikiantys „Batų namai“ tapo nauju prekės ženklu „Mas Laus“. Antrosios...

Vytautė Merkytė | D+

Kaip vakcinacija tapo propagandos įrankiu: po „Brexit“ kančios britams reikėjo pamokyti Europą

Ar COVID-19 krizė tapo neįtikėtinai gera galimybe Jungtinei Karalystei po to, kai ši paliko...

Po absoliutaus savaitgalio rekordo – įtampa pasienyje: situacija sunkiai prognozuojama VSAT vadas: Minske yra 1000-1500 nelegalių migrantų, kurie bet kada gali pajudėti mūsų link (453)

Praėjusį savaitgalį prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos užfiksuotas rekordinis nelegalių...