Ar sukirmiję grybai – valgomi?

Gamtos tyrimų centro mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius žeria patarimus visiems: ne tik mėgstantiems grybauti, juos valgyti, bet ir norintiems daugiau apie juos sužinoti.
Jonas Kasparavičius

Ar žinojote, kad baravykas paąžuolis gali padėti gydytis nuo alkoholizmo? J. Kasparavičius pasakoja, kad tai skanus grybas, kurį galima valgyti drąsiai, tačiau jei išgersite nors taurelę alkoholinio gėrimo prieš ar po šio grybo, jus supykins.
„Nes jis sustabdo alkoholio skaidymą ir organizmas apsinuodijęs bando pašalinti viską, kas jam kenkia, todėl skatina vėmimą. Pats grybas neturi jokio nuodo, bet padaro taip, kad organizme jis susikauptų visai iš kitur. Šis grybas dažniausiai randamas augantis prie ąžuolų, tačiau galite rasti ir po kitais medžiais“, – sako dr. Kasparavičius.

Pasiteiravus, ką garsus mikologas mano apie sukirmijusius grybus, ar juos galima valgyti, m. daktaras atsakė: „Skonio reikalas. Nors sako, kad galite apsinuodyti, tačiau tokių faktų neteko girdėti“.

Padeda nuo ligų

Tikriausiai kiekvienas įvardytume tokius grybus kaip baravykas, ūmėdė, raudonviršis ar net nuodingąsias musmires, tačiau ar teko girdėti apie tokį grybą kaip paprastoji poniabūdė, dar kartais pavadinamą žemės taukais. J. Kasparavičius papasakojo: nors, jo nuomone, neaišku ar šis grybas gali pagydyti nuo įvairių ligų, tačiau daugelyje šaltinių skelbiama, jog jis yra panacėja nuo vėžio ir visų kitų ligų.

„Šį grybą mūsų liaudies medicinoje naudojo šimtmečiais, bet ne valgymui – kitais tikslais. Jis turi nuskausminančių savybių. Žinoma, šiais laikais tikrai yra stipresnių analgetikų, todėl jis tokios reikšmės nebeturi. Be to, juos jau išmokome auginti ir patys. Yra įmonių, kur jų galima net ir užsisakyti. Seniau poniabūdes duodavo gimdyvėms, trindavo nuo artrito skaudančius sąnarius, šonus ir kitas vietas. Dabar jas dažniausiai valgo žalias – profilaktiškai“, – pasakojo J. Kasparavičius.

Radus šių grybų miške ir norint jų paragauti, visų pirma reikėtų gerai nuvalyti ir pašalinti odelę. O tada atsivers lyg želės pavidalo apvalkalas, kuriame rasite embrioną. Visos šios dalys (tiek apvalkalas, tiek vidus) yra valgomos, todėl drąsiai galite jų paragauti neapdorotų ar pasibarstę pipirais ar druska.

Taip pat šioje laidoje kulinaras Alfas Ivanauskas pristatė traškių keptų bulvių su baravykų padažu ir tinginio su varškės sūreliais receptus, o šunų rubrikoje daktarė Viktorija Tvaranavičiūtė atskleidė karščiausią naujieną: kodėl šunų maiste jau naudojami ir vabzdžiai?

Daugiau įdomybių apie grybus galite pamatyti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją