Naudingiausias – juodasis šokoladas
Prasidedant Kalėdų sezonui parduotuvių lentynos puošiamos ne tik kalėdinėmis dekoracijomis, bet ir šventiškai įpakuotais saldumynais. Čia jau galima rasti įvairių dovanoms tinkamų šokolado gaminių, pradedant šokolado plytelėmis ar figūrėlėmis, baigiant didelėmis saldainių dėžėmis. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Diana Špūrienė pranešime žiniasklaidai atskleidžia, kad šventiniu laikotarpiu lietuviai saldumynams netaupo, o paklausa didėja kiekvienais metais.
„Medikai ir mokslininkai vis daugiau kalba apie flavonoidus, kurie pasižymi antioksidaciniu poveikiu. Oksidacinis stresas yra vienas iš veiksnių, sukeliančių tokias ligas kaip vėžį, cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių bei įvairias uždegimines ligas. O vienas iš produktų, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, yra juodasis šokoladas. Medicininiai duomenys skelbia, kad jis turi pakankamą kiekį aktyviųjų flavonoidų, kurie mažina oksidacinį stresą“, – pranešime pasakoja E. Gavelienė.
Saugo nuo trombų ir kelia nuotaiką
Pasak gydytojos dietologės, klinikiniai tyrimai įrodė, kad saikingas juodojo šokolado vartojimas mažina sergamumą koronarine širdies liga. „Pabrėžiu – saikingas, nes nėra taip, kad pradėję valgyti šokoladą plytelėmis nesusirgsime širdies ligomis. Juodasis šokoladas gerina kraujotaką, nes mažina trombų susidarymo tikimybę. Žinoma, tai nereiškia, kad šokoladą galime ar turime skanauti kasdien. Šokoladu, beje kaip ir kitais desertais, patartina mėgautis ne dažniau nei du kartus per savaitę, o juos valgant šiek tiek padidinti išgeriamo vandens kiekį“, – teigia gydytoja dietologė E. Gavelienė.
„Šokolade yra triptofano – medžiagos, kurią smegenys naudoja serotoninui gaminti. O didesni serotonino kiekiai, kaip žinoma, skatina pakilią nuotaiką. Taip pat jame yra feniletilamino, kuris stimuliuoja smegenų malonumo centrus, tačiau tiesa tokia, kad šokolade visų šių medžiagų yra labai mažai“, – paaiškina E. Gavelienė.
Prekybos tinklo kulinarijos technologai namuose kviečia pasigaminti gardų šokoladinį pyragą su sūdyta karamele ir riešutais, kuris puikiai tiks ir šventiniam stalui.
Pyragui reikės:
200 g juodojo šokolado;
200 g sviesto;
4 vnt. kiaušinių;
150 g rudojo cukraus;
2 šaukštų kvietinių miltų;
75 g graikinių riešutų.
Sūdytai karamelei reikės:
150 g rudojo cukraus;
50 ml plakamosios grietinėlės;
100 g sviesto;
0.75 g druskos.
Gaminimas:
1. Šokoladą ištirpinkite nedideliame puode ar vandens garų vonelėje. Įberkite cukrų. Leiskite šokoladui atvėsti 15 minučių.
2. Po vieną įmaišykite kiaušinius, paskui suberkite miltus ir smulkintus riešutus.
3. Supilkite tešlą į 21–22 cm dydžio kepimo popieriumi išklotą pyrago skardą nuimamais kraštais. Kepkite 180° C orkaitėje 20-25 minutes.
4. Paruoškite sūdytą karamelę. Nedideliame puode apie 2-3 minutes pakaitinkite rudąjį cukrų ir grietinėlę. Nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite sviestą bei druską.
5. Atvėsinkite mišinį šaldytuve, kol jis taps šiek tiek tirštesnis. Supilkite karamelę ant pyrago. Leiskite jam pastovėti šaldytuve 1-2 valandas. Tada išimkite iš formos ir patiekite. Galite pabarstyti graikiniais riešutais.
Skanaus!