Vištiena


Kai šildote patiekalus su šiuo produktu, keičiasi baltymų struktūra, dėl to gali sutrikti virškinimo sistema. Būtent todėl geriau rinktis šaltą vištieną, pavyzdžiui, krūtinėlę panaudoti salotoms, o likę vištienos kotletai galėtų tapti skaniu sumuštinių ingredientu.

Burokėliai


Net patekę į barščius burokėliai gali išsaugoti daugybę naudingų maistinių medžiagų, tačiau šildyti šių daržovių patiekalų nevertėtų – juose yra nitritų. Vertingiausi burokėliai – švieži.

Kiaušiniai


Nors omletą ar kiaušinienę, ko gero, šildo nedaugelis, tačiau būtina žinoti, kad pabuvoję mikrobangų krosnelėje kiaušiniai gali tapti toksiški. Būtent dėl to būtina juos suvartoti iškart arba vėliau valgyti šaltus.

Grybai

Perlinių kruopų košė su grybais ir daržovėmis

Šis produktas savaime yra problemiškas, kadangi žmogaus organizmas ne visada lengvai jį pasisavina, nors grybuose išties gausu baltymų ir amino rūgščių. Pakartotinai pašildžius grybuose esantys baltymai keičia savo struktūrą, o tai gali išprovokuoti pilvo pūtimą.

Ryžiai


Be daugybės naudingų amino rūgščių ir vitaminų, ryžiuose yra bakterijų sporų, kurios niekur nedingsta ir juos išvirus. Jeigu su ryžiais pagamintą patiekalą paliksite kambario temperatūroje ar pašildysite, kenksmingi mikroorganizmai pradės aktyviai daugintis, o tai gresia apsinuodijimu. Ryžių laikyti ne šaldytuve ilgiau nei valandą nepatariama, o ir jame patiekalas gali stovėti ne ilgiau kaip parą.

Bulvės

Bulvių košė

Pašildytos bulvės praranda savo naudingąsias savybes ir skonį, o kai kuriais atvejais netgi gali tapti botulizmo priežastimi (jeigu kambario temperatūroje laikomos folijoje). Todėl keptas bulves arba jų košę geriau suvalgykite iš karto.

Salierai


Ši daržovė puikiai tinka sriuboms, tačiau jokiu būdu jos negalima šildyti mikrobangų krosnelėje. Salieruose dažnai būna nitritų, kurie šiaip pavojaus nekelia, tačiau šildant jie virsta toksiškais nitritais ir pavojingais kancerogeniniais nitrozaminais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)