Išbandykite 5 receptus – tokiu būdu ne tik papildysite organizmą vertingomis maistingomis medžiagomis, bet ir paruošite atsargų žiemai.

Neabejotinai viena naudingiausių šio sezono daržovių – agurkas. Valgydami daug vandens turinčios daržoves galite sumažinti cukraus kiekį kraujyje, užkirsti kelią vidurių užkietėjimui ir padėti sumažinti svorį, rašo healthline.com. Mitybos specialistai ragina agurkus valgyti su žievele – tokiu būdu gausite dar daugiau maistinių medžiagų.


Išbandykite: agurkų „kimči“

Agurkus valandą pamirkykite šaltame vandenyje, tuomet supjaustykite išilgai į 6 arba 8 dalis. Dėkite į dubenį, pabarstykite druska, čili milteliais, tarkuota imbiero šaknimi, smulkintomis česnako skiltelėmis ir smulkintais svogūnų laiškais, įpilkite du šaukštus sojų padažo. Gerai išmaišykite ir sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Įpilkite vandens, kad apsemtų agurkus. Uždenkite indą marle arba švariu audiniu ir palikite 1 dieną kambario temperatūroje. Tuomet sandariai uždarykite ir dėkite į šaldytuvą, po 3 dienų jie bus tinkami valgyti.

Cukinijos yra maistinėmis medžiagomis turtinga, nekrakmolinga daržovė, kurią verta reguliariai įsidėti į lėkštę. Mat suvalgę apie 1 puodelio cukinijų porciją organizmą aprūpinsite maždaug penktadaliu paros vitamino C normos, skelbia forbes.com. Medikai informuoja, kad cukinijos pasižymi priešvėžiniu poveikiu, yra naudingos akių sveikatai, gali sumažinti uždegimą.


Išbandykite: cukinijų lazdelės su parmezano plutele

Įkaitinkite orkaitę įjungę grilio funkciją. Cukiniją perpjaukite išilgai pusiau, tuomet kiekvieną pusę padalinkite į tris dalis išilgai (taigi turėsite 6 trikampes cukinijos lazdeles). Cukinijas apšlakstykite 2 šaukšteliais alyvuogių aliejaus, pabarstykite druska ir pipirais. Dėkite ant skardos, pirmiausia pabarstykite džiūvėsėliais, tada tarkuotu parmezanu. Dar šiek tiek apšlakstykite aliejumi ir kepkite 10 minučių arba kol viršus taps auksinis, o cukinijos – traškios. Patiekite iš karto!

Daugelis tyrimų rodo, kad įtraukiant į racioną daugiau augalinio maisto, pavyzdžiui, šparaginių pupelių, sumažėja nutukimo, diabeto, širdies ligų ir bendro mirtingumo rizika, skelbia medicalnewstoday.com.


Išbandykite: šparaginės pupelės turkiškai

Supjaustykite pupeles stambiais gabalėliais, pomidorus – kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną, kelias česnako skilteles ir šiek tiek aitriosios paprikos, viską pakepkite keptuvėje su aliejumi. Po 3 minučių sudėkite pomidorus, o dar po 3 minučių – pupeles. Užpilkite keliais puodeliais daržovių sultinio, pagardinkite druska, pipirais, vos vos cukraus. Virkite, kol pupelės suminkštės – maždaug 30-40 minučių. Bus skanu valgyti tiek karštą, tiek šaltą patiekalą.

Žirneliai

Žalieji žirneliai yra puikus augalinių baltymų šaltinis. Jie taip pat yra naudingas geležies, reikalingos raudonųjų kraujo kūnelių gamybai ir deguonies transportavimui po kūną, šaltinis, rašo bbcgoodfood.com. Be to, žirneliai gali pagerinti cukraus kiekio kraujyje valdymą – turintys žemą glikemijos indeksą ir daug skaidulų, jie yra rekomenduojami sergantiems cukriniu diabetu.

Žirneliai taip pat turi maistinių medžiagų, tokių kaip magnis, B grupės vitaminai ir vitaminas C.


Išbandykite: žirnelių užtepėlė sumuštiniams

300 g žirnelių pavirkite kelias minutes sūdytame vandenyje, tuomet išimkite ir perliekite šaltu vandeniu – taip jie išlaikys ryškią spalvą. Dėkite į dubenį kartu su sauja šviežių mėtų lapelių, 1 trinta česnako skiltele, 3-4 šaukštais alyvuogių aliejaus, šaukštu citrinos sulčių, pagardinkite druska ir pipirais. Tuomet viską gerai sutrinkite trintuvu. Užtepėlė puikiai tiks su viso grūdo duona ir sezoninėmis daržovėmis.

Serbentai

Suvalgę 150 g šių uogų gausite vitamino C dienos normą. Serbentų uogos turi tonizuojamąjį poveikį, yra puiki peršalimų ir įvairių infekcijų profilaktikos priemonė, gerina apetitą. Dar serbentuose yra vitamino B, kuris teigiamai veikia nervų sistemą, padeda įveikti depresiją, nuovargį ir nemigą. Raudonuosiuose ir baltuosiuose serbentuose daugiau nei juoduosiuose yra geležies ir kalio, kurie teigiamai veikia širdies veiklą, padeda iš organizmo pašalinti skysčius.


Išbandykite: šviežių raudonųjų serbentų padažas mėsai ir žuviai

Reikės:

2 puodelių serbentų (gali būti ir su koteliais),
1 puodelio portveino arba raudono saldesnio vyno,
2 smulkintų česnako skiltelių,
1 askaloninio česnako,
1 šaukšto balzaminio acto
ir 2 šaukštų cukraus.

Viską sudėkite į puodą, užvirinkite, tuomet sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių. Padažą perkoškite per smulkų sietelį ir supilkite atgal į puodą. Virkite, kol padažo sumažės maždaug perpus, apie 10 minučių. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite daugiau cukraus.

Receptais dalijasi „Iki“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją