Stiklo kvartalas šitaip švenčia savo 604 arba 605 metų sukaktį. Apie kvartalo amžių sprendžiama pagal datas, kurios žymi šalia esančių miesto magistrato, bažnyčių ir amatų gildijos įsikūrimo laiką.

Sukaktį mininčio kvartalo restoranų šefai pranešime žiniasklaidai dalijasi receptais, kuriems prireiks obuolių.

Aštri obuolių uogienė

Restorano „Lokys“ bendraturtė ir šefė Rita Keršulytė-Ryčkova siūlo pasigaminti aštrios obuolių uogienės, kuri tiks ir sūriui ar mėsai paskaninti.

225 g kubeliais supjaustytų svogūnų
900 g nuluptų ir kubeliais supjaustytų obuolių
110 g razinų
15 g malto kardamono
15 g džiovintos saldžiosios paprikos
15 g gvazdikėlių ir žvaigždėtojo anyžiaus
15 g druskos
340 g cukraus
425 ml baltojo vyno acto

* Visus ingredientus supilkite į puodą, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite apie 60–90 minučių, kartais pamaišydami, kad masė nepridegtų. Obuolienė paruošta, kai šaukštu perbraukus per puodo dugną lieka tunelis, kuris iškart neužsitvindo obuolių mase. Vis dar karštą uogienę pilkite į sterilizuotus stiklainiukus, uždarykite, leiskite natūraliai atvėsti.

* Vėsioje vietoje galima laikyti iki 2 mėnesių, o atidarius geriausia sunaudoti per tris dienas.

„Stiklių“ naminės obuolienės receptas

Obuolienės receptu dalijasi ir restorano „Stiklių taverna“ virtuvės šefas Linas Bražinskas.
Obuoliai

1 kg obuolių
400 g cukraus
50 g vandens
Vanilės, imbiero – pagal skonį

* Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite skiltelėmis.
* Karštame vandenyje ištirpdykite cukrų, užpilkite ant supjaustytų obuolių. Palikite pastovėti 12 valandų.
* Paruoškite sirupą, sumaišydami karštą vandenį su cukrumi, užpilkite ant supjaustytų obuolių. Palikite pastovėti 12 valandų.
* Išsiskyrusias obuolių sultis nupilkite, užvirkite ir dar kartą užpilkite ant tų pačių obuolių.
* Palikite pastovėti dar 12 valandų.
* Trečią dieną obuolius su sirupu tik užvirkite ir iškart nuimkite nuo viryklės. Po kelių valandų, kai obuolienė visiškai atvės, pavirkite dar 10 minučių.

Rudeninis obuolių pyragas

Restoranas „Amatininkų užeiga“ kviečia namuose išsikepti lengvai pagaminamą obuolių pyragą.

1 kg obuolių
160 g miltų
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
120 g cukraus
3 kiaušiniai
100 ml pieno
1 citrina
20 g sviesto
2 g druskos

* Obuolius nulupkite, išimkite šerdį, supjaustykite plonais griežinėliais ir ant jų išspauskite citrinų sultis. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite pieną.
* Į miltus įmaišykite kepimo miltelius ir nutarkuotą citrinos žievelę, įmušite išplaktus su pienu kiaušinius ir viską gerai išmaišykite.
* Tešlą supilkite ant obuolių, atsargiai išmaišykite ir viską supilkite į sviestu pateptą formą.
Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes.

Karštas obuolių pyragas

Restorano „Bistro 18“ bendraturtė Aida Kalinauskaitė siūlo išsikepti obuolių pyragą su namine karamele ir ledais. „Tai labai senas receptas“, – priduria Aida.

1 kg obuolių
150 g medaus
Cinamono pagal skonį

Trupiniams:
300 g miltų
100 g cukraus
90 g sviesto

Naminei karamelei:
125 g cukraus
150 g grietinėlės
Šiek tiek vandens

* Obuolių žieveles nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite mažais kvadratėliais.
* Keptuvėje ištirpinkite medų, sudėkite obuolių skilteles, pabarstykite cinamonu ir karamelizuokite, kol obuoliai suminkštės ir įgaus auksinį atspalvį.
* Sviestą supjaustykite plonais gabalėliais, sudėkite miltus, pabarstykite cukrumi ir rankomis formuokite trupinius (miltus galima pakeisti avižiniais dribsniais).
* Pakepintus obuolius dėkite į formą, ant viršaus berkite paruoštus trupinius ir kepkite 15–20 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
* Naminei karamelei reikės šiek tiek vandens ir cukraus. Nuolat maišydami ant silpnos kaitros, sulaukite, kol cukrus paruduos. Tada supilkite grietinėlę ir dar šiek tiek karamelizuokite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją