aA
Amžinojo miesto danguje, Romoje, kiekvieną rudenį sužimba pasaulinio garso virtuvės asų žvaigždės. „Taste of Rome 2018“ kulinarinė šventė vyksta keturias dienas. Gurmanai čia susirenka iš visų Europos šalių, todėl ir aš negalėjau praleisti šio ypatingo skonio festivalio.
3 žvaigždučių „Michelin“ šefų patiekalai Romoje – pigesni nei bulviniai blynai
© Shutterstock

Atvykus vėlų ketvirtadienio vakarą stebino mokyklinio amžiaus vaikų gausa. Kartu su tėvais šešiamečiai vaikai gardžiai ir paprastai degustavo trijų žvaigždučių „Michelin“ skonio šedevrus maloniai kalbėdami kulinarinėmis temomis. Vos kelias raides mokantis iškeverzoti pyplys gyrėsi bendraamžiui namie ruošiantis „net geresnę pastą“, o draugas jam paniekinamai atsikirtinėjo: „Aš, žinok, gaminu ir tortelinius...“ Vakaras prasidėjo nuostabiai.

Daugiau kaip septyniasdešimt žvaigždėtų patiekalų. Geriausi itališki vynai. Romos Auditoriumo terasų grožis bei šiltas ir malonus itališkas vakaras tris dienas per metus kainuoja tikrai labai nedaug. Patiekalų kainos svyruoja vos nuo 6 iki 10 eurų. Net ir kulinarijos pasaulio žvaigždė Heinzas Beckas, įvertintas trimis „Michelin“ žvaigždutėmis, renginio metu nuoširdžiai rūpinsis jūsų vakarienės kokybe.

Heinzas Beckas
Heinzas Beckas
© Organizatorių nuotr.

Viskas vyksta labai paprastai. Niekas čia nevaidina ir neišsidirbinėja. Tik žurnalų viršeliuose ir „Master-šef“ laidose matyti kulinarijos olimpo dievai paprastai šypsosi ir patys maloniai aptarnauja eilinį smalsuolį įdėmiai tikrindami net ir smulkiausią detalę kukliose popierinėse lėkštelėse. Paimi į rankas tą mažą lėkštelę, pasižiūri ir supranti, kad tikras menininkas šedevrą gali nutapyti ir ant paprastos popieriaus skiautės. Itin gražius patiekalus kartais net gaila ragauti, bet kvapas sugundo, tada užsimerki ir pasiduodi gomurio šventei, kontrastų ir išradingų derinių emociniam sprogimui. Nuostaba lydi labai dažnai, nors viskas atrodo lyg ir labai paprasta.

H. Beckas mane nustebino ypatingo skonio salotomis. Obuolys, mažyčiai tobuli salotų lapeliai, salierai, lašiša, aukščiausios klasės alyvuogių aliejus, juodųjų ikrų lietus ir traškūs dar karšti tobulos formos ir skonio bulvių čipsai. Paprasta ir nuostabu. Sužavėjo ir jo paruošta raudonoji žalia krevetė, besivartanti jūros salotų čatnio padaže ir nušlakstyta Citrus junos majonezu, su traškia codium jūržole.

Stefano Marzetti
Stefano Marzetti
© Organizatorių nuotr.

Taip pat įspūdį paliko šefas Stefano Marzetti, turintis vieną „Michelin“ žvaigždutę. Jo sukurtas traškus smidrų „Rocher“, įmirkęs robiolos kreme ir nubertas stambiomis kvapniomis tartiufo skiedromis, viduje slėpė raudoną kiaušinio trynį. Gaila, kad trynys nebuvo skystas. Gaminti po atviru dangumi, ne savo virtuvėje, gali būti didelis iššūkis net ir žvaigždėtiems šefams. Galbūt man atitekęs „Rocher“ pateko išsiblaškiusiam asistentui į rankas, pervirė aliejuje, tad trynys spėjo sukietėti. Kita vertus, sumokėjus už šį patiekalą tik 7 eurus, tokią klaidą drąsiai galima ir atleisti.

Cristina Bowerman
Cristina Bowerman
© Organizatorių nuotr.

Nuvylė Cristina Bowerman, vienintelė moteris Italijoje, įvertinta viena „Michelin“ žvaigžde. Jos sukurtas perlinių kruopų rūkytas „orzotto“, pagardintas „cacio e pepe“ – sūriu ir pipirais, patyręs azijietiškos virtuvės kontaminaciją ir lėkštės dugne slepiantis nuostabų jūros ežių kvapą bei skonį, buvo tikrai vertas dėmesio, bet tokios svarbos šefei tikrai negaliu atleisti guzais sušokusių perlinių kruopų lėkštėje. Manau, ir ji pati sau to neatleistų, jei tik sužinotų.

Pralinksmino Oliverio Glowingo „Cadoret“ austrė, apžerta Gin-Tonic granita ir tabasku. Gera nuotaika, vynas, žvaigždėmis savęs nelaikančių šefų kuklumas ir nuostabi atmosfer, garantavo nuostabius prisiminimus. Teisybę sako seni italai – „Kuklumas ir savikritika – tik tikrų genijų privilegija“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

10 gardžių mėsainių, kuriems sunkiai atsispirsite (8)

Delfi Maistas siūlo išmėginti 10 gardžių mėsainių ir dalijasi jų receptais . Pripažinkite,...

Pokalbis su Urte Mikelevičūte: ką valgyti pusryčiams artėjant pavasariui (30)

Artėjant šiltajam sezonui daugelis norės susigrąžinti per karantiną prarastas kūno formas ir...

Trys gardūs varškėčių receptai, kurie nudžiugins ir mažuosius, ir jų tėvelius (1)

Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin...

Ar žinote, kodėl verta naudoti druską konditeriniuose gaminiuose? (5)

Druska – vienas iš nedaugelio produktų, be kurio virtuvėje neišsiverstų nė vienas, o ir jos...

Iš Londono sugrįžęs Karolis Vilniuje rengia išskirtinę apeigų ceremoniją, kurioje per 15 minučių nelieka laisvų vietų (43)

Geriausiuose Londono japoniško maisto restoranuose dirbęs ir į Vilnių gyventi sugrįžęs šefas...

Top naujienos

Keliauti norintys lietuviai tapo COVID-19 testų įkaitais: kainas privačiose laboratorijose vadina lupikavimu, o nemokami testai nepriklauso (570)

Pasaulyje vis garsiau kalbant apie skiepų paso ar imuniteto dokumentų pasiskiepijusiems idėją, jos...

Vytautė Merkytė | D+

Ilgai neviešinta JAV paslaptis: amerikiečių karys spjovė į viską ir dezertyravo į Šiaurės Korėją (2)

Tai – Jungtinių Amerikos Valstijų gėda. Nors ji prasidėjo 1962 metų rugpjūčio 15 dieną, apie...

Atkeliauja šaltesnių orų laikotarpis: temperatūra kris, snigs ir siautės stiprus vėjas (1)

Penktadienio dieną dangumi plauks tai tankesni, tai retesni debesys, bet ir saulė dažnai pasirodys.

Eurolygoje – visiškas CSKA gvardijos krachas: Stambule pralaimėjo 30 taškų skirtumu „Real“ atsilaikė Sankt Peterburge (48)

Eurolygos 28-asis turas prasidėjo dviejų Rusijos komandų – Maskvos CSKA (18/9) ir Sankt...

Po draudimo rūkyti balkonuose daugiabučiuose kaimynai atviri: jau geriau rūkytų ten (491)

Įstatyme atsivėrė labai nelogiškų spragų: rūkyti savo buto balkone – draudžiama, o štai...

Įspėja dėl grandiozinio italų mafijos plano: bandys susigriebti viską (19)

Nusikalstamos iniciatyvos – lygiai kaip ir teisėtos – nukentėjo nuo ekonominės krizės, kurią...

Austrijoje nėra lietuvio, kuris nepažinotų klaipėdietės Angelikos: neįprasta veikla pavertė pavyzdžiu kiekvienam emigrantui (29)

Austrijos sostinėje Vienoje, o ir visoje šalyje sudėtinga rasti lietuvį, negirdėjusį šios...

Nereguliarios mėnesinės gali byloti ir apie pavojingas ligas: išvardijo dažniausias priežastis ir būdus, kaip sureguliuoti (12)

Netikėtai prasidėjusios mėnesinės gali tapti keblumu arba pokštu, o vėluojančios – sukelti...

Pas užsienietį mylimąjį lietuvė išskrido be abejonių – tik po 3 metų pastebėjo tai, dėl ko kartu būti neįmanoma (63)

Visada buvau įsitikinusi, kad mano vyras bus lietuvis. Tiesiog neturėjau kitos minties, be to, buvau...

Šimonytės patarėja: tikėkimės, kad vasarą bus galima grįžti į normalų gyvenimą (283)

Karantinas Lietuvoje sugriežtintas dar gruodžio mėnesio viduryje, dabar situacija leidžia...