aA
Turbūt nerastume žmogaus, kuris nebūtų ragavęs tokio universalaus patiekalo kaip košė. Ir nors dažniausiai ją skanauti renkamasi pusryčiams, vis labiau vėstant orams, šildančios ir aromatingos košės dubenėlį verta prisiminti dažniau. Minint pasaulinę košės dieną prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria, kaip praturinti savo kasdienį racioną ne tik skaniomis, bet ir sveikatai naudingomis košėmis.
Košės diena
Košės diena
© Shutterstock

Įvairovė kiekviename šaukšte

V. Juodkazienė įsitikinusi, jog sau patinkančią košę gali atrasti kiekvienas, svarbu drąsiai eksperimentuoti, išbandyti įvairias košių rūšis ir ieškoti naujų variacijų.

„Mūsų parduotuvėse šiandien galima rasti įvairiausių rūšių dribsnių košių. Patarčiau prioritetą teikti viso grūdo gaminiams, kurie turi daug skaidulų, mineralinių medžiagų, vitaminų. Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau renkasi mūsų asortimente esančias natūralias košes, neturinčias sintetinių priedų, o iš kruopų asortimento populiariausiųjų sąraše karaliauja grikiai. Tai rodo vis augantį lietuvių dėmesį sveikesnės mitybos pasirinkimams“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, svarbu atkreipti dėmesį į priedus, kuriais košė yra gardinama, o pasitelkus fantaziją juos galima nuolat keisti ir taip praturtinti patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis.

„Norint saldesnio košės varianto, puikus pasirinkimas – šviežios uogos ir vaisiai, kurie suteikia natūralaus saldumo. Avižinei košei atsiskleisti padeda cinamonas, taip pat labai tinka moliūgų sėklos, saulėgrąžos, gojų uogos, riešutai“, – vardija V. Juodkazienė.

Maistinga košė – ne tik pusryčių patiekalas

Nors košė dar iš vaikystės prisiminimų dažniausiai daugeliui asocijuojasi su pusryčiais, maisto ekspertė sako, jog maistingą košę verta rinktis ir pietums, vakarienei ar netgi kaip užkandį.

„Košė gali įgauti pačių įvairiausių pavidalų, ne tik virta. Pavyzdžiui, jei nuo pusryčių liko nesuvalgytos avižinės košės, iš jos vėliau galima išsikepti gardžius blynelius arba pasigaminti maistingų batonėlių, kuriuos patogu neštis į darbą ar mokyklą kaip sveiką užkandį. Tokiu būdu galima ne tik atrasti naują patiekalą, bet ir išvengti maisto švaistymo“, – sako maisto ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, į savo racioną verta dažniau įtraukti kruopas – ypatingai grikius, bolivines balandas, soras. Kruopos pasižymi aukšta maistine verte, padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.

Bolivinės balandos turi žemą glikemijos indeksą, tad išvengiama gliukozės šuolių kraujyje. Be to, jos yra lengvai paruošiamos ir gali būti puiki alternatyva netoleruojantiems glitimo“, – primena V. Juodkazienė. Pasak jos, kruopų košėms gardinti tinka patys įvairiausi priedai – kietasis sūris, saulėje džiovinti pomidorai, avokadai, grybai, daržovių sultinys, pesto padažas.

Bolivinės balandos košė su saulėje džiovintais pomidorais

Reikės:

  • 80 g bolivinės balandos;
  • 20 g saulėje džiovintų pomidorų;
  • 1 morkos;
  • 1 avokado;
  • 25 g kietojo sūrio;
  • Druskos, pipirų;


Gaminimas:

Išvirkite bolivines balandas. Morką sutarkuokite burokine tarka ir kelias minutes pakepinkite keptuvėje. Sutarkuokite sūrį, pasmulkinkite saulėje džiovintus pomidorus, nulupkite ir supjaustykite avokadą. Išvirusias bolivines balandas sumaišykite su paruoštais ingredientais, gardinkite druska ir pipirais.

Perlinių kruopų košė su grybais

Perlinių kruopų košė su grybais
Perlinių kruopų košė su grybais
© Shutterstock


Reikės:

  • 200 g perlinių kruopų;
  • 200 g pievagrybių;
  • 30 g džiovintų baravykų;
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • 1 skiltelės česnako;
  • Krapų ir petražolių;
  • Druskos, pipirų;


Gaminimas:

Perlines kruopas ir džiovintus grybus užmerkite vandenyje ir palikite per naktį arba kelioms valandoms. Nuo grybų likusio skysčio neišpilkite. Vandenį, kuriame mirko kruopos pakeiskite šviežiu ir išvirkite kruopas. Svogūną supjaustykite, morką sutarkuokite burokine tarka. Svogūną drauge su morka pakepinkite įkaitintoje keptuvėje. Tuo metu pasiruoškite grybus – pievagrybius nuplaukite, supjaustykite, džiovintus baravykus nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skiltelę. Paruoštus grybus kartu su česnaku dėkite į keptuvę prie apkepusio svogūno ir morkos. Apkepinkite grybus apie 10 minučių, tuomet įpilkite nuo džiovintų grybų likusį skystį ir išvirusias kruopas. Leiskite viskam pasitroškinti dar keletą minučių, gardinkite druska, pipirais, šviežiais ar šaldytais krapais bei petražolėmis.

Avižinės košės blyneliai su bananais

Avižinės košės blyneliai su bananais
Avižinės košės blyneliai su bananais
© Shutterstock


Reikės:

  • 2 stiklinių virtos avižinės košės;
  • 1 banano;
  • 4 valg. šaukšt. miltų;
  • 1 valg. šaukšt. tirpinto kokosų aliejaus;
  • ½ arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0.5 stiklinės pieno;
  • Žiupsnelio druskos;


Gaminimas:

Bananą supjaustykite ir sutrinkite šakute. Avižinę košę, miltus, kepimo miltelius, druską ir pieną gerai išmaišykite su trintu bananu iki vientisos masės. Formuokite nedidelius blynelius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su kokosų aliejumi.

Kepta avižinė košė su obuoliais ir migdolais

Reikės:

  • 2 stiklinių avižinių dribsnių;
  • 1 banano;
  • 1 kiaušinio;
  • 2 obuolių;
  • 1 valg. šaukšt. agavų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt cinamono;
  • 0.5 stiklinės migdolų pieno;
  • 70 g. migdolų


Gaminimas:

Obuolius nuplaukite, nulupkite, išpjaukite sėklytes ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Bananą sutrinkite šakute, įmuškite kiaušinį, supilkite avižinius dribsnius ir agavų sirupą, viską gerai išmaišykite. Į masę įmaišykite paruoštus obuolius, cinamoną, migdolų pieną. Riešutus susmulkinkite peiliu ir suberkite į masę. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje temperatūroje apie 20-30 minučių.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
2.5556

10 gardžiausių kiaušinienių savaitgalio pusryčiams

Kiaušinienė – populiarus pusryčių maistas visame pasaulyje. Dažniausiai gaminamas...

Ypatingai gardus Liucinos Rimgailės varškės ir sūrio pyragas (14)

Verslininkei Liucinai Rimgailei antrasis karantinas nesukėlė tiek iššūkių, kiek pirmasis –...

Šlapias aguoninis bananų pyragas, kuriame sunaudosite ir bananų žieves (19)

Alfas Ivanauskas sugriovė mitą, kad valgyti bananų žievės negalima. Parodė labai skanaus,...

Delfi Pyragų diena: gardžiausias kolegų pyrago receptas (6)

Lapkričio 6-oji – Lietuvoje minima Pyragų diena , kuri kasmet švenčiama įvairiose įmonėse...

Tradicinis šeimos obuolių pyrago receptas – išbandykite (16)

Šiandien minima jau tradicija tapusi „ Pyragų diena “. Šią dieną visa Lietuva kepa pyragus,...

Top naujienos

Kinų vakcina? Farmacinė chimera, kurios vieni ieško, kiti bijo (113)

Ji yra. Bet jos niekas iki šiol nematė. Cirkuliuoja šen bei ten Europoje vieniems keldama...

Ekspertai apie tai, kas naudingiau: eiti į prastovas, gauti ligos išmokas ar net stoti į bedarbių gretas (64)

Įmonėms skelbiant prastovas, gyventojai teiraujasi ir skaičiuoja, kas jiems naudingiau – eiti į...

Ši žiema Lietuvoje nuo rekordiškai šilčiausios pernykščios skirsis vienu esminiu dalyku: jau aišku, kaip bus su sniegu (31)

Prasidėjusi kalendorinė žiema užklojo Lietuvą negausiu sniegu ir įkvėpė žmonėms tikėjimo,...

Jasikevičius – apie žalias kojines, skambutį Schilleriui ir širdies skausmą dėl Blaževičiaus (45)

Kaip ir buvo galima tikėtis, po keturių beatodairiškos kovos tarp Kauno „Žalgirio“ (5/7) ir...

10 gardžiausių kiaušinienių savaitgalio pusryčiams

Kiaušinienė – populiarus pusryčių maistas visame pasaulyje. Dažniausiai gaminamas...

Iš Vilniaus greitoji iškviesta į Ukmergę: atvykusi medikė nesulaikė ašarų – 35 metų pacientė nesulaukusi pagalbos mirė (918)

„Karščiuojanti pacientė saugiai perduota į rūpestingas infekcinės ligoninės slaugytojų...

Šiauliuose slapta įžiebta Kalėdų eglė: štai ji - tikra miesto pažiba (3)

Šiauliuose pradėjo tvyroti kalėdinė atmosfera – praeivių akis jau džiugina ir švenčių...

Kaip gaminama dirbtinė mėsa, kiek kainuoja ir ką tai reiškia ekologijai

Patraukli naujovė, turinti labai neaiškų potencialą sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių...

Jurga Grigienė | D+

Dalykai, kuriuos astrologai verčiau nutyli: štai kas nutinka didžiausiems skeptikams

Viena populiariausių ir žinomiausių astrologių šalyje Lolita Žukienė atvira – dažnai tenka...

40 tūkst. žmonių apėmęs tyrimas nustatė svarbiausią asmenybės bruožą: tai raktas į laimingą šeimą (1)

Visi norime, kad mūsų šeimyninis gyvenimas būtų kaip įmanoma laimingesnis. Tad dabar...