Šiemet šalies turguose žmonės galėjo įsigyti voveraičių, raudonviršių, tačiau daug rečiau – baravykų. Tuo tarpu parduotuvėse, nors lygiai taip pat buvo jaučiamas sezoniškumas, tačiau nemenka dalis asortimento išliko pastovi.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė pripažįsta, kad miško gėrybių pasirinkimas prekybos tinklo parduotuvėse priklauso nuo sezono – skirtingu metų laiku lentynose galima rasti vis kitokių grybų, nors dalis asortimento visada išlieka pastovi. Skaičiuojama, kad spalio ir lapkričio mėnesiais prekybos tinkle buvo parduota net 15 skirtingų rūšių – šviežių ir džiovintų grybų įvairaus dydžio pakuotėse, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Parduotuvių lentynose atsiduria Lietuvos miškuose surinkti arba moderniuose lietuviškuose ūkiuose užauginti grybai. Šiemet nuo vasaros iki rugsėjo buvo prekiaujama pirkėjų pamėgtomis voveraitėmis. Taip pat lentynose buvo galima rasti šilbaravykių, baravykų, kreivabudžių, ugniabudžių. Tad, nors derlius ir buvo mažesnis, pasirinkimas tikrai nebuvo prastas“, – dalijosi V. Drulienė.

Grybai

Šventėms – ir įprasti, ir egzotiški grybai

Grybų pardavimai taip pat šokteli ir prieš šventes. Pastebima, kad pirkėjai šventiniam Kūčių ar Kalėdų stalui grybus renkasi ganėtinai dažnai. Paskutiniųjų metų pardavimų duomenis rodo, jog labiausiai auga pievagrybių populiarumas. Taip pat gan dažnai pasirenkamos kreivabudės. Be to, pirkėjai šventiniam stalui perka ir vasaros metu surinktų šaldytų grybų – voveraičių bei baravykų – pakuotes.

„Atradimu pirkėjams vis dažniau tampa ir azijietiškos rūšies, tačiau Lietuvoje ekologiškai auginami grybai shiitake ir eringi“ – teigė ji.

Parduotuvėse taip pat galima rasti ir džiovintų grybų, tarp kurių yra ir voveraičių, baravykų, šilbaravykių, ir pievagrybių. Pirkėjai taip pat gali rinktis iš daugelio rūšių konservuotų grybų, tarp kurių yra ne tik populiariausi pievagrybiai, bet ir kelmučiai bei baravykai.

Jei nutarėte šventiniam stalui pasirinkti vieną iš grybų patiekalų, DELFI Maistas dalijasi pasakišku grybų troškiniu.

Išspauskite citrinos sultis ant nuvalytų ir nuplautų grybų.

Smulkiai supjaustykite svogūnus, išspauskite česnakus ir dėkite kepti į keptuvę su šlakeliu įkaitinto alyvuogių aliejaus.

Kai svogūnai pradės gražiai geltonuoti suberkite pankolių sėklas, kalendrų sėklas, įdėkite lauro lapus, pomidorų pastą, įpilkite vyno, suberkite aitriąją papriką, druską ir cukrų.

Virkite apie 5 minutes.

Suberkite supjaustytus grybus ir pjaustytus pomidorus be žievelių.

Troškinkite uždengus dangtį ir vis pamaišant dar 10 minučių.

Grybų troškinys

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)