aA
Lietuvoje kavos mėgėjų tarp moterų yra kur kas daugiau nei tarp vyrų. Visiškai negeriantys kavos tvirtina 22 proc. vyrų ir vos 7,5 proc. moterų. Savo ruožtu, moterys gerokai dažniau renkasi pieniškas kavas, o vyrai – juodą bei espresą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
© Shutterstock

Genetikos viražai

Reprezentatyvią „Spinter tyrimų“ apklausą apie kavos pasirinkimus Lietuvoje inicijavusio „Circle K“ maisto ir kavos kategorijų vadovė Inga Galinienė teigia, jog tai, kad moterims patinka švelnesnė kava, gali lemti ir genetika.

„Skonis yra komplikuotas fenomenas. Mokslininkai dar praėjusiame amžiuje atrado, kad apie 25 proc. žmonių gali būti vadinami super degustatoriais, nes yra itin jautrūs vadinamiesiems kartiems skoniams: žalumynams, greipfrutų sultims, kavai bei sojos produktams. Tokių super degustatorių tarp moterų yra žymiai daugiau nei tarp vyrų, jos kartesnius skonius jaučia kur kas intensyviau, todėl turbūt nekeista, jog jos dažniau renkasi švelnesnio skonio, natūraliai dėl pieno saldesnę kava“, – sako I. Galinienė.

Kartų skonį ypač gerai jaučiančius žmones super degustatoriais 1991 metais Jeilio universitete vykusių tyrimų metu pavadino amerikiečių psichologė Linda Bartoshuk.

Pieniškų kavų paslaptis

Lietuvoje moterys iš tiesų kur kas dažniau geria „švelnias“ kavas: latę (ji mėgstamiausia 19,2 proc. moterų ir tik 7,4 proc. vyrų), kapučiną (ją renkasi 17,9 proc. moterų ir 10,4 proc. vyrų) bei juodą su pienu – 20,9 proc. moterų ir 11,2 proc. vyrų.

Sveikesnė kava kasdien: kaip gerti saldžią kavą į ją nededant cukraus
© Shutterstock

Tuo metu vyrai dažniau renkasi gryno skonio kavas: 44,3 proc. vyrų pasirinkimų atitenka juodai kavai (31,7 proc. moterų) bei espresso – 3,8 proc. vyrų ir 2,1 proc. moterų.

Pieno riebalai sutirština kavą, sušvelnina jos tekstūrą ir padaro ją aksomine. Tuo metu pieno baltymai sušvelnina kartumo poskonį kavai suteikiančius taninus, sumažina ir kavos rūgštingumą.

„Daugelis žmonių kavą geria dažnai, sakykime, galbūt net kasdien. Atrodytų, kad net ir mūsų pasirinkimai, kavos paruošimo būdas yra tiesiog tapę įpročiais. Ir jei kartais patys negalėtume paaiškinti, kodėl mums skanesnė kava su pienu ar grietinėle, bet pasigilinus į tai, kaip jie keičia kavą, galima geriau suprasti, koks skonis mums iš tiesų priimtiniausias“, – teigia I. Galinienė.

Pasak jos, būtent pieno riebalai sutirština kavą, sušvelnina jos tekstūrą ir padaro ją aksomine. Tuo metu pieno baltymai sušvelnina kartumo poskonį kavai suteikiančius taninus, sumažina ir kavos rūgštingumą.

„Žinant, kad skonis yra sudėtingas ir iki galo neišaiškintas mechanizmas, kuris pas kiekvieną žmogų yra individualus ir nevienodai jautrus, niekas neturėtų sakyti, kokia kava yra „teisinga“. Mūsų organizmas pats pasufleruoja, koks skonis yra priimtinas ir, labai tikėtina, turi tam priežasčių“, – sako ji.

Saldus, bet ne cukrus

Pienas ne tik sušvelnina kavos skonį, bet ir suteikia jai saldumo. Įdomu, kad užtenka pieną pakaitinti iki 50–60 laipsnių ir jo saldumas dar labiau išryškėja bei sustiprėja. Savo ruožtu pienas, iš kurio pašalintas pieno cukrus, geriau žinomas kaip laktozė, dėl perdirbimo specifikos yra dar saldesnis nei įprastas pienas.

Sveikesnė kava kasdien: kaip gerti saldžią kavą į ją nededant cukraus
© Shutterstock

„Tai kartu yra atsakymas, kaip gerti saldžią kavą, į ją nededant papildomo cukraus – užtenka pakaitinti pieną. Be to, kavos saldumą puikiai paryškina nuostabus šildantis prieskonis cinamonas, kuris padeda pažadinti skonio receptorius ir nubaidyti šaltajam sezonui būdingus peršalimus“, – pažymi I. Galinienė.

Iki tinkamos temperatūros pakaitintas pienas yra tokių kavų kaip latė ar kapučino švelnaus saldumo priežastis. Net geriant juodą kavą su pienu rekomenduojama nepilti jo šalto, o bent šiek tiek pašildyti – tai kavai suteiks švelnesnį skonį ir neleis jai per greitai atvėsti.

Norint gerti saldžią kavą į ją nededant papildomo cukraus, užtenka pakaitinti pieną. Be to, kavos saldumą puikiai paryškina nuostabus šildantis prieskonis cinamonas, kuris padeda pažadinti skonio receptorius ir nubaidyti šaltajam sezonui būdingus peršalimus.
I. Galinienė

„Spinter tyrimai“ Lietuvos gyventojų apklausą atliko 2017 metų rugsėjį ir jos metu apklausė 1008 žmones nuo 18 iki 75 metų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
3.3333

Žmogaus elgesys prie stalo išduos viską: atkreipę į tai dėmesį – perprasite iš karto (31)

Per pirmą pasimatymą visi stipriai jaudinamės. Kiekvienas nori pasirodyti iš kuo geriausios...

Halina pamokė, kaip tinkamai reikia iškepti žuvį (9)

Vasarą kepimas ant grotelių neapsiriboja tik mėsa – lietuviai mėgsta grilinti žuvį ir jūros...

Šefas iš amerikiečių parsivežė ypatingą šonkaulių marinavimo receptą (39)

„Kai hobis susuka galvą, kai jam atiduodi savo dienas ir naktis, kai daug domiesi ir tau viskas...

Patarimai, kaip panaudoti sudžiūvusią duoną, kad jos nereikėtų išmesti 5 skanios idėjos (7)

Vienas didžiausių šių dienų socialinių iššūkių – sumažinti išmetamo maisto kiekius. Jis...

Atgimstančiame „Paupio“ rajone kursis Italijos virtuvės puoselėtojai

Vilniaus Senamiestyje atgimstančiame „ Paupio “ rajone įsikurs Italijos virtuvės puoselėtojų...

Top naujienos

Erdogano oponentai iš Stambulo spintos traukia skolų skeletus: geruoju tai nesibaigs (1)

Turkijos opozicija du kartus metė iššūkį prezidento Recepo Tayyipo Erdogano politiniam aparatui...

Užkalnis rado blogiausią restoraną šalyje (nuolat pildoma) (194)

Mielieji mano skaitytojai, vyrai ir moterys, mergaitės ir berniukai, jūs norėjote, prašėte,...

Po gausių policijos pajėgų gaudynių sučiuptas įtariamas Gineikatės brolio žudikas atvežtas į teismą (25)

Sekmadienį Kauno apylinkės teisme bus paskirta kardomoji priemonė nužudymu šią savaitę...

Istorikas apie simbolinį Nausėdos gestą: tai rodo, kokiu keliu jis rinksis eiti (68)

Penktadienį buvo inauguruotas naujasis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda . Rytą jis pradėjo...

Tūkstančiai lietuvių vėl plūsta į Palangą: traukos objektas – tikra sensacija tapusi atrakcija (237)

Vasarą visi keliai veda į pajūrį, o dažniausiai – į Palangą. Dažnas lietuvis galėtų...

Ukraina eina prie balsadėžių: tai gali būti dramatiškiausias pokytis nuo pat šalies nepriklausomybės (361)

Sekmadienį prie balsadėžių pokyčių ištroškę ukrainiečiai renkasi naują Aukščiausiąją...

Lietuvis atrado svajonių darbą pasaulio pakraštyje: norint čia patekti, tektų pakloti net iki keliasdešimt tūkstančių (52)

Mindaugas Oginskas net slapčiausiose svajonėse neįsivaizdavo, kad kada nors taps ledo navigatoriumi...

Moterį su vaikais pagrobęs, o vėliau ją nužudęs pareigūnas tikėjosi įkvėpti laisvės oro (12)

Kauno apygardos teismas iki gyvos galvos nuteistam Rolandui Palukaičiui atsisakė skirti terminuotą...

Šiaulių ir Raseinių rajonuose nuskendo du vyrai (8)

Šiaulių ir Raseinių rajonų rajonuose dviem vyrams maudynės baigėsi tragiškai.

„69 danguje“ dirba ir ilsisi Palangoje, tačiau atostogauti rinktųsi ne čia (4)

„1006 km lenktynes“ atidariusios „69 Danguje“ merginos linksmo pokalbio metu pasidalino savo...