Espresas

17 straipsnių

Espresas, espreso kava (it. espresso 'išspaustas', esprimere 'išspausti'; lot. expresso; ntk. ekspresas arba ekspreso kava) – itin stipri, sodraus skonio ir aromato tonizuojanti kava, kilusi iš Milano; vandeninis skrudintų kavos pupelių ekstraktas, esencija.

Roma Macijauskaitė

Kava – vienas populiariausių karštų gėrimų. Juo paprastai prasideda rytas ir baigiasi pietūs. Tačiau kava vertinama nevienareikšmiškai. Jos poveikis žmogaus organizmui – gausybės nesibaigiančių diskusijų tema. Kava suteikia žvalumo, stimuliuoja, išblaško mieguistumą ir pakelia kraujospūdį. Kai kurie...

Renata Timoščik, „Circle K Lietuva“ Rinkodaros departamento vadovė

Pasaulio žaliavų rinkoje pagal prekybos apimtis kava nusileidžia tik naftai, o tarp gėrimų – tik vandeniui. Be kita ko, jei nafta matuojama bareliais (angl. barrel – statinė, talpinanti 159 litrus), kava taip pat turi savitą matą – 60 kilogramų džiuto maišus.

Dalia Smagurauskaitė, LRT.lt

Jei kavos puodelio kaina staiga išaugtų, Italijai grėstų perversmas, juokdamasis portalui LRT.lt sako italas Federico Baglini. Anot jo, net pusė italų per dieną išgeria du puodelius kavos, todėl šio malonumo iš jų atimti nevalia. F. Baglini priduria, kad egzistuoja daugybė su kavos gėrimu susijusių ...

.LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt

Ar žinote, kad labiausiai pasaulyje paplitęs gėrimas – kava? Nuo jos pradedame rytą, ji daugeliui tapo kasdieniu įpročiu. Praėjusiais metais atliktas tyrimas atskleidė, kad kavą bent kelis kartus per savaitę geria 9 iš 10 lietuvių. Baristas, kavos meistras iš Estijos Mihkelis Jurima sako, kad Baltij...

Alvyda Bajarūnaitė, Darius Kuodis, LRT RADIJO laida „Ryto garsai“

Lietuvą galima priskirti skandinaviškai kavos kultūrai – lietuviai mėgsta švelnesnę, ne tokią stiprią kavą, kaip Italijoje ar Prancūzijoje. Taip LRT RADIJUI sako kavos ekspertas Emanuelis Ryklys. Anot jo, tirpi kava gaminama iš kavos pupelių atliekų, o kai kurių vengiamas espresas – tik koncentruota...

Astronautai, kaip ir bet kurie kiti sunkiai dirbantys profesionalai, mielai pasimėgautų geros kavos puodeliu. Todėl bendrovė „Lavazza“ sukūrė naują specializuotą espresso aparatą, galintį gaminti kavą ir kosmoso sąlygomis – šis aparatas turėtų pasiekti Tarptautinę kosminę stotį (TKS), rašo gizmodo.c...

Ar restorane patiekiamas kokybiškas espressas, sužinoti nesunku, sako Lietuvos ypatingos kavos asociacijos prezidentas Darius Vėželis. „Vien pažiūrėjus į putą iškart tampa aišku, ar kava paruošta taisyklingai. Puta turi būti standi, tvirta, neblyški, neplona. Pavertus puodelį, ji turi susilyginti su...

Parengė Justė Šemetaitė

Kiekvienoje kultūroje yra margų detalių, kurios, žiūrint iš šalies, dažnai pasirodo keistokos, o kartais net ir nepriimtinos. Visgi, aistringų keliautojų pavyzdžiai rodo, kad iš arčiau susipažinę su skirtingų kultūrų įpročiais, labai greitai (kartais to net nesuvokdami) juos perimame.