Patarimais ir receptais dalijasi maisto tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė.

Kepiniai su moliūgais skirstomi į dvi rūšis: kepami su šviežiai tarkuotais moliūgais ir gaminami iš jau paruoštos moliūgų tyrės. Kepiniai su moliūgų tyre labai populiarūs Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kepant amerikietišką moliūgų pyragą su karamele atskirai yra ruošiama trapi pyrago pagrindo tešla ir saldus moliūgų įdaras. Tradiciniai amerikietiški moliūgų pyragai dažniausiai gardinami specialiais moliūgų pyrago prieskoniais, kuriuos lengvai galima susimaišyti namuose iš malto cinamono, gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, muskato riešuto, kardamono ir imbierų.

Su moliūgų tyre galima iškepti ir labai lietuviško skonio moliūgų varškės pyragą, gardžią moliūgų duoną su razinomis, kvapnų apelsininį moliūgų keksą.

Paprasčiau pagaminami kepiniai su šviežiai įtarkuotais moliūgais. Į tešlą įtarkavę moliūgų vaikams galite iškepti maistingus keksiukus su moliūgais ir obuoliais arba meduolį su moliūgais ir imbierais.

Tarkuotais moliūgais galima paskaninti ir tradicinį varškės apkepą. Labai gardu jį kepti su tarkuotais moliūgais ir obuoliais, o vietoj tradiciškai į varškės apkepą beriamų manų kruopų įberti kukurūzų kruopų, kurios neturi glitimo. Jei apkepą iškepsite su kaimiška varške, jis prilygs pyragui. Toks varškės apkepas bus ne tik maistingas, bet ir gausus vitaminų.

Varškės apkepas su moliūgais ir obuoliais

Varškės apkepas su moliūgais ir obuoliais

24 cm skersmens kepimo formai
60 min.
Be glitimo

Reikės:

  • 1 kg varškės
  • 300 g moliūgo be žievės ir sėklų
  • 2 obuolių
  • 5 šaukštų kukurūzų kruopų
  • 6 kiaušinių
  • 5 šaukštų rudojo cukranendrių cukraus
  • 1 šaukšto vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus išplakite su druska iki standumo. Trynius išplakite su cukrumi ir varške, įmaišykite kukurūzų kruopas.
  2. Moliūgą sutarkuokite stambia burokine tarka, taip pat sutarkuokite ir obuolius. Tarkius suberkite į varškės masę ir išmaišykite. Galiausiai į tešlą sukrėskite išplaktus baltymus ir atsargiai išmaišykite.
  3. Kepimo formą ištepkite gabalėliu sviesto ir įpilkite į ją paruoštą apkepo masę. Pašaukite kepti į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 50 minučių, kol apkepas iškeps. Ar varškės apkepas jau iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku. Iškepusį varškės apkepą palikite kiek praaušti ir pjaustykite.

Receptas iš knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“.