aA
Nuo Viduržemio jūros krantų atkeliavęs ir mūsų kraštuose sėkmingai prigijęs burokėlis – Lietuvoje ilgametes maisto tradicijas turinti daržovė. Viena iš priežasčių, kodėl burokėlis ne vieną šimtmetį išliko populiarus, slypi jo paprastume – šią daržovę lengva pritaikyti gaminant įvairius patiekalus.
© Shutterstock


Atsiųstame pranešime prekybininkai teigia, kad pastaruosius kelerius metus burokėlių paklausa vis didėja – paskutinį vasaros mėnesį gyventojai spėjo įsigyti daugiau nei dešimt tonų šių daržovių.

Ieškantiems neįprasto skonio – saldumynai su burokėliais

Ruduo lietuviams dovanoja tikrą vitaminų bombą – įvairių vaisių ir daržovių tikrai gausu, tad vos spėjama rinktis, kaip nudžiuginti organizmą naudingais mineralais ir suteikti jam dar daugiau energijos bei jėgų. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, burokėliai yra vieni iš daugelio vertingų lietuviškų daržovių, kurias išmėginti kitaip kviečia virtuvės madas diktuojantys maisto ekspertai.

„Žymūs virtuvės šefai šiandien siūlo šią daržovę atrasti iš naujo, išmėginti ją gaminant ne tik įprastus garnyrus ar sriubas, bet ir konditerijos gaminius. Pasitelkus fantaziją, iš burokėlio galima paruošti netikėtus ir ypač gurmaniškus patiekalus“, – sako B. Čaikauskaitė.

Apie įvairias burokėlio panaudojimo galimybes virtuvėje pasakoja ir šią daržovę auginantys vietiniai ūkininkai.

Salotos su burokėliais
Salotos su burokėliais
© Shutterstock

„Unikali burokėlio savybė yra ta, kad jis neturi ryškaus skonio, kaip, pavyzdžiui, salieras ar kopūstas. Burokėlį galima maišyti su kitais priedais ir prieskoniais, jam suteikiant vis kitokį skonio atspalvį. Daugelis žmonių nustemba išgirdę, kad iš burokėlių galima gaminti tortus, saldainius ir netgi vyną“, – pasakoja Panevėžio rajone ne vieną dešimtmetį ūkininkaujanti Milda Mikelionienė.

Ir sveikatai, ir dietai

Ūkininkės teigimu, burokėlis liaudies medicinoje yra žinomas kaip daržovė, turinti priešvėžinių savybių ir saugojanti nuo mažakraujystės. Burokėliuose yra itin gausu organizmui reikalingų medžiagų – baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies ir įvairių vitaminų. Todėl, pasak M. Mikelionienės, keičiantis sezonams, o ypač rudenį, kai ima silpti imunitetas, patartina į valgiaraštį įtraukti daugiau šių daržovių.

„Nors patys vertingiausi yra švieži burokėliai, visgi ne visiems yra priimtinas neapdorotas šios daržovės skonis. Ne visi žmonės gali mėgautis grynų burokėlių sulčių skoniu, tačiau savęs apriboti nereiktų – burokėlį galima sėkmingai kepti, troškinti, grilinti ar kitaip termiškai apdoroti, o šviežias burokėlių sultis galima skiesti su kitomis – morkų, obuolių ar apelsinų sultimis“, – pasakoja M. Mikelionienė.

Ūkininkė priduria, kad pastaruoju metu yra pastebimas susidomėjimas lapiniais burokėliais, kurie savo spalva ir tekstūra primena špinatus. Taip pat, anot M. Mikelionienės, pastebimai populiarėja ir baltieji bei auksiniai burokėliai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Elito pamėgtuose „Stikliuose“ įsidarbinęs naujas šefas nepasikuklino: su vidutinybėmis nedirbu (234)

„Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranuose vyksta pokyčiai – šį rudenį į...

Egzotiškieji persimonai: lietuviai itin pamėgo, tačiau iki šiol neišmoko, kaip valgyti (118)

Atėjus šaltajam sezonui, dažnas gyventojas ieško natūralių vitaminų, stiprinančių imunitetą,...

„Michelin“ žvaigždutę pelnęs Pasquale Palamaro: labai daug dalykų virtuvėje išmokau iš savo močiutės

Jis žino, ką reiškia virtuvėje raškyti „ Michelin “ žvaigždes. Ir vieną jų prisisegti...

Tokio paties skonio sūrį gaminančius konkurentus apgynė ES teismas

Maisto produktų skonio autorių teisių negalima įregistruoti, nes tai pernelyg subjektyvu,...

Šešios šefo taisyklės norintiems paskanauti tobulo kepsnio (3)

Kepsnių restorano šefas iš „Bowery Meat Company“ Joshas Caponas sutiko su „ Bloomberg “...

Top naujienos

Visi rodikliai – į vieną pusę: kodėl moterys Lietuvoje nebenori gimdyti (276)

Visame Vakarų pasaulyje moterys ryžtasi gimdyti vis vėliau. Ne išimtis ir Lietuva . Pernai...

Gyvai / Eurolygos mūšis Kaune: „Žalgiris“ – Barcelona“ (94)

Penktadienio vakarą kovos lauke Nemuno saloje grumiasi dvi šlovingą istoriją turinčios Eurolygos...

Hitlerio fotografas: gautas nurodymas jį kaip reikiant suerzino (2)

Iš pirmo žvilgsnio tai fotografija, vaizduojanti didelę laimę: besišypsantis vyras apsikabinęs...

Demaskavo purvinas prabangių viešbučių paslaptis: tomis pačiomis kempinėmis šveičia ir puodelius, ir tualetus vaizdo įrašas (49)

„Hilton“, „ Marriott “ ir keletas kitų prabangių Kinijos viešbučių tinklų atsiprašė...

Vilniuje moters vairuojamas „VW Passat“ lėkė kaip tankas: sutraiškė atitvarus ir nuvertė stulpą (45)

Penktadienio vakarą, apie 19.50 val., Vilniuje, Geležinio Vilko g., prie Vingio parko, moters...

Petrauskienė: mokytojai sako, kad atlyginimai – ne pagrindinė streiko priežastis (217)

Net ir įvedus etatinį mokytojų apmokėjimą maždaug penktadalio mokytojų atlyginimai mažėjo,...

Unikauskas rekomenduoja: valgykite šią košę kasdien – kilogramai tirps, sveikata gerės (43)

Ir žmonės, sergantys virškinimo trakto ligomis, ir moterys, norinčios numesti svorio, ir kareiviai...

Vilniuje susidūrė 3 automobiliai, nukentėjusioji skubiai išgabenta į ligoninę (3)

Vilniaus policija informavo, kad Žirmūnų ir Šilo gatvių sankryžoje susidūrė 3 automobiliai....

Alfas Ivanauskas: nevaidinkite, kad jūsų vaikai nevalgo bulvyčių ir nežino picos skonio (10)

Statistika gąsdina – nutukusių vaikų skaičius auga kartu su didėjančiu gyventojų širdies ir...

Keistoji Lietuvos darbo statistika: augant darbo vietoms, daugėja ir bedarbių (40)

Nedarbo lygis lapkričio pradžioje Lietuvoje siekė 7,9 proc. Per spalio mėnesį jis sumažėjo 0,4...