aA
Nuo Viduržemio jūros krantų atkeliavęs ir mūsų kraštuose sėkmingai prigijęs burokėlis – Lietuvoje ilgametes maisto tradicijas turinti daržovė. Viena iš priežasčių, kodėl burokėlis ne vieną šimtmetį išliko populiarus, slypi jo paprastume – šią daržovę lengva pritaikyti gaminant įvairius patiekalus.
© Shutterstock


Atsiųstame pranešime prekybininkai teigia, kad pastaruosius kelerius metus burokėlių paklausa vis didėja – paskutinį vasaros mėnesį gyventojai spėjo įsigyti daugiau nei dešimt tonų šių daržovių.

Ieškantiems neįprasto skonio – saldumynai su burokėliais

Ruduo lietuviams dovanoja tikrą vitaminų bombą – įvairių vaisių ir daržovių tikrai gausu, tad vos spėjama rinktis, kaip nudžiuginti organizmą naudingais mineralais ir suteikti jam dar daugiau energijos bei jėgų. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, burokėliai yra vieni iš daugelio vertingų lietuviškų daržovių, kurias išmėginti kitaip kviečia virtuvės madas diktuojantys maisto ekspertai.

„Žymūs virtuvės šefai šiandien siūlo šią daržovę atrasti iš naujo, išmėginti ją gaminant ne tik įprastus garnyrus ar sriubas, bet ir konditerijos gaminius. Pasitelkus fantaziją, iš burokėlio galima paruošti netikėtus ir ypač gurmaniškus patiekalus“, – sako B. Čaikauskaitė.

Apie įvairias burokėlio panaudojimo galimybes virtuvėje pasakoja ir šią daržovę auginantys vietiniai ūkininkai.

Salotos su burokėliais
Salotos su burokėliais
© Shutterstock

„Unikali burokėlio savybė yra ta, kad jis neturi ryškaus skonio, kaip, pavyzdžiui, salieras ar kopūstas. Burokėlį galima maišyti su kitais priedais ir prieskoniais, jam suteikiant vis kitokį skonio atspalvį. Daugelis žmonių nustemba išgirdę, kad iš burokėlių galima gaminti tortus, saldainius ir netgi vyną“, – pasakoja Panevėžio rajone ne vieną dešimtmetį ūkininkaujanti Milda Mikelionienė.

Ir sveikatai, ir dietai

Ūkininkės teigimu, burokėlis liaudies medicinoje yra žinomas kaip daržovė, turinti priešvėžinių savybių ir saugojanti nuo mažakraujystės. Burokėliuose yra itin gausu organizmui reikalingų medžiagų – baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies ir įvairių vitaminų. Todėl, pasak M. Mikelionienės, keičiantis sezonams, o ypač rudenį, kai ima silpti imunitetas, patartina į valgiaraštį įtraukti daugiau šių daržovių.

„Nors patys vertingiausi yra švieži burokėliai, visgi ne visiems yra priimtinas neapdorotas šios daržovės skonis. Ne visi žmonės gali mėgautis grynų burokėlių sulčių skoniu, tačiau savęs apriboti nereiktų – burokėlį galima sėkmingai kepti, troškinti, grilinti ar kitaip termiškai apdoroti, o šviežias burokėlių sultis galima skiesti su kitomis – morkų, obuolių ar apelsinų sultimis“, – pasakoja M. Mikelionienė.

Ūkininkė priduria, kad pastaruoju metu yra pastebimas susidomėjimas lapiniais burokėliais, kurie savo spalva ir tekstūra primena špinatus. Taip pat, anot M. Mikelionienės, pastebimai populiarėja ir baltieji bei auksiniai burokėliai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sostinėje atsidarė restoranas, kuris įkandamas ne kiekvienam: šampanas čia kainuoja net 1490 eurų (525)

Vilniuje duris atvėrė naujas restoranas „Nineteen18”, kurio pavadinimas skirtas paminėti...

Kauniečių pora leidosi į malonius iššūkius: kuria grožį, kurį pataria suvalgyti ilgai nelaukiant (8)

Ar ilgai rankose pavyktų išlaikyti maždaug keturis kilogramus sveriančią puokštę? Būtent tiek...

Grybų sezonas: vieni stebisi nematytomis grybų rūšimis miške, kiti egzotikos ieško parduotuvėse (26)

Atėjus rudeniui dažnas gyventojas progą ištrūkti į gamtą atranda dėl vis dar šildančios...

Tefloniniai indai – baubas ar visgi nepakeičiami pagalbininkai virtuvėje? (13)

Neprikepantys indai yra puikus išradimas – gaminant sunaudojama mažiau riebalų, o išplauti...

Natūralaus rauginimo paslapčių mokanti Ieva Šidlaitė: raugintiems produktams neatsispiria net didžiausi skeptikai (7)

Žolelių ir lauko gėrybių specialistė, knygos „Natūralus rauginimas “ autorė Ieva...

Top naujienos

Rusijos strateginėje zonoje atsivėrė pavojingas kelias (64)

Prieš porą savaičių, kai dangus buvo ganėtinai saulėtas, o oro sąlygos buvo santykinai...

Lietuva užsienio akimis: darbuotojai emigruoja, bet pensininkai lieka (329)

Kad nepatirtų ekonominio nuosmukio, rytinėms ES narėms teks susigrąžinti išvykusius darbuotojus...

Rimvydas Valatka. Išgirsti popiežių Pranciškų pavergto proto šalyje (582)

Kodėl pavergto proto? Juk popiežius Pranciškus aiškiai pasakė, kad „ši tauta iš tiesų...

Rusijos scenarijus 2050-iesiems: Kremlius prognozuoja neišvengiamą karą su Vakarais (788)

Susiskaldžiusi Europa , stagnuojančios JAV ir drąsus daugiapolis pasaulis, kuriame Kremlius...

Iš CSKA – į „Žalgirį“: Westermannas grįžta į Kauną Leo komentaras (18)

Kauno „Žalgiris“ surado ilgai ieškotą patikimą atakų organizatorių. Į Kauną po sezono...

Bastys: man reikia mandato, kad galėčiau tarnauti su nauja priesaika (113)

2017 metų gruodį prieš pat Kalėdas Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Seimo narys Mindaugas...

Velionės laidotuvės virto farsu: kur pagarba mirusiajam ir artimiesiems? (63)

Rugsėjo 9 dieną laidojome kaimynę ir daugiavaikę mamą, kuri buvo užauginusi 7 vaikus.

Finansų planavimo programėlės – išmanus būdas taupyti (7)

Finansų ekspertai sako, kad tarp turtuolio ir vargšo paprastai būna vienas esminis skirtumas –...

Baigėsi popiežiaus vizitas Lietuvoje: miniai žmonių – išskirtinis gestas linkėjo tapti vilties švyturiu, atnaujinta 19.00 (1392)

Popiežius Pranciškus sako, kad skaudžią istoriją išgyvenusi Lietuva gali tapti vilties švyturiu...

Tikrieji žmogaus teisių gynėjai nepamena Gražulio nuopelnų (267)

Petro Gražulio paskyrimas į Žmogaus teisių komitetą ne tik sulaukė 16 tūkst. parašų,...