Lankydamiesi restoranuose žavimės ne tik profesionalų sukurtų patiekalų skoniu, bet ir jų tobulai estetišku pateikimu. Juk visų pirma valgome akimis. Gražų vaizdą lėkštėje sukursite ir jūs, jei laikysitės šių kelių taisyklių.
© Shutterstock

Mitybos specialistė, tinklaraščio sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė įsitikinusi, kad prieš akis matydami malonų vaizdą patenkinti bus net vaikai ir kaip mat suvalgys net visas daržoves, kurių įprastai atsisako pirmiausia.

Taigi norintiems sužinoti, kaip gražiai pateikti maistą, keletą namuose pritaikomų taisyklių pateikia restorano „Le BonJour“ virėjas Andrius Skalskas.

Viską pradedame nuo lėkštės, nes lėkštė ir yra patiekalo pradžia, teigia jis. Lėkštę galite rinktis sau patinkančios formos, dydžio – svarbiausia, kad jos neperkrautumėte. Profesionalas rekomenduoja maistą stengtis išdėlioti lėkštės centre ir „kelti“ į viršų. Taip galite net didelę porciją sutalpinti mažoje lėkštėje.

Taip pat svarbu palikti tarpą tarp maisto ir lėkštės krašto, kad lėkštė būtų lyg įrėmintas paveikslas.

Išskirdamas dar vieną taisyklę A. Skalskas akcentuoja paties maisto tekstūrą. Pasirūpinkite, kad lėkštėje būtų ir kažkas traškaus, kažkas minkšto, taip pat padažo – kad valgydami jaustume skirtingus skonius. Padažą jis pataria patiekti arba atskirai, arba tiekiant parinkti gilesnę lėkštę, kad padažas nutekėtų į jos dugną. Plokščioje lėkštėje padažas tiesiog plaukiotų ir visas patiekalas neatrodytų taip gražiai.

Laikydamiesi šių taisyklių maistą patieksite tarsi tikras šefas
© Asmeninio albumo nuotr.

V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad patiekalą lėkštėje itin papuošia įvairūs pabarstukai, pavyzdžiui, saulėgrąžų ar ridikėlių daigai – ne tik gražu, bet ir sveika.

Taip pat ji pastebi, kad jeigu lėkštėje nėra bent trijų skirtingų spalvų, fotografuojant patiekalą vaizdas atrodo plokščias. Tad stenkitės naudoti kuo daugiau spalvingų produktų – oranžinis moliūgas ir violetinis kopūstas jūsų lėkštėje sukurs iš tiesų skaniai atrodantį kontrastą.

Dar vienas patarimas – nesistengti visko išdėlioti simetriškai. Anot A. Skalsko, geriausia, kad lėkštėje būtų lengva netvarka, asimetrija, tuomet patiekalas neatrodys nuobodžiai plokščias.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Joninės turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente (6)

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius atkreipia dėmesį, kad lietuviškų Joninių stalas...

Geriausias Lietuvos restoranas paaiškės jau kitą savaitę: ar „savi“ „savus“ sugebės įvertinti objektyviai? (6)

Šią savaitę nuaidėjo pasaulio restoranų apdovanojimų ceremonija. Specialaus renginio metu buvo...

Prieskoninės žolelės: kokias labiausiai mėgsta lietuviai ir su kuo geriausiai dera (1)

Krapais ar petražolėmis apibarstytos šviežios virtos bulvės ar kruopos, sultinys ar troškinta...

Desertai gali išgelbėti net ir kukliausią šventę pyragaičių receptas (2)

Kai kuriuose regionuose vis dar populiarūs tradiciniai desertai , pavyzdžiui, šakotis ar...

Kulinarijos konkurse Honkonge vienintelės dalyvės iš Europos – Lietuvos virtuvės meistrės (4)

Kitą savaitę, birželio 27–29 d., Honkonge vyksiančiame tarptautiniame kulinarijos konkurse...

Top naujienos

Vakarą praleidau ligoninės priimamajame: prakaito, alkoholio, šlapimo kvapai ir ilgas laukimas (30)

Niekas nenorėtų ten patekti. Nei kaip pacientas, nei kaip lydintysis. Bet kartais ne pačioje...

Mokesčių inspekcija paskaičiavo: jei 12 eurų mokate už kepsnį – turėtų atnešti du kilogramus mėsos (26)

Palangos verslininkų noras per vasarą užsidirbti visiems metams padarė meškos paslaugą visos...

Orai tradicijų nelaužys – per Jonines bus vėsu ir šlapia (3)

Šventinis savaitgalis gražiais ir saulėtais orais nelepins, šilta taip pat nebus. Šalyje vyraus...

Ji turėjo gimti mirusi: sukrečianti po aborto išgyvenusios naujagimės istorija (74)

Kai Melissai Ohden suėjo 14 metų, ji sužinojo šokiruojančią tiesą – jos motina nutraukė...

Papiktino 100 eurų reikalavimas už staliuko rezervaciją: gal nevaidinkite čia Niujorko ar Londono (151)

Bent kartą gyvenime kavinėje ar restorane daug kam tenka rezervuoti staliuką kokiam nors...

Apie svarbią organizmui medžiagą žino ne visi: trūkumas vargina, bet jį pastebėti sunku (9)

Galbūt apie tai nesusimąstėte, tačiau priežastis, kodėl jums norisi saldumynų, esate pavargę...

Sinoptikai neišgąsdino: Palangoje – būriai poilsiautojų ne tik iš Lietuvos (21)

Ketvirtadienio vakarą lietaus nuplautoje Palangoje buvo galima sutikti vos vieną kitą praeivį,...

Šveicarai atsitiesė po šalto dušo ir paguldė ant menčių Serbiją (119)

Penktadienio vakarą Kaliningrade vykusiose paskutinėse pasaulio futbolo čempionato E grupės...

Po veidmainiškų Gražulio išvedžiojimų – kandūs internautų kirčiai (787)

Po to, kai Seimo narys Petras Gražulis prisipažino su palangiške Birute Navickaite susilaukęs...

Sunku užgniaužti pavydą: mokykla Danijoje sukels tikrą perversmą (34)

Žvelgdami atgal į savo vaikystę, tikriausiai prisimename, kad daugiausia patirties mums pavyko...