aA
Lankydamiesi restoranuose žavimės ne tik profesionalų sukurtų patiekalų skoniu, bet ir jų tobulai estetišku pateikimu. Juk visų pirma valgome akimis. Gražų vaizdą lėkštėje sukursite ir jūs, jei laikysitės šių kelių taisyklių.
© Shutterstock

Mitybos specialistė, tinklaraščio sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė įsitikinusi, kad prieš akis matydami malonų vaizdą patenkinti bus net vaikai ir kaip mat suvalgys net visas daržoves, kurių įprastai atsisako pirmiausia.

Taigi norintiems sužinoti, kaip gražiai pateikti maistą, keletą namuose pritaikomų taisyklių pateikia restorano „Le BonJour“ virėjas Andrius Skalskas.

Viską pradedame nuo lėkštės, nes lėkštė ir yra patiekalo pradžia, teigia jis. Lėkštę galite rinktis sau patinkančios formos, dydžio – svarbiausia, kad jos neperkrautumėte. Profesionalas rekomenduoja maistą stengtis išdėlioti lėkštės centre ir „kelti“ į viršų. Taip galite net didelę porciją sutalpinti mažoje lėkštėje.

Taip pat svarbu palikti tarpą tarp maisto ir lėkštės krašto, kad lėkštė būtų lyg įrėmintas paveikslas.

Išskirdamas dar vieną taisyklę A. Skalskas akcentuoja paties maisto tekstūrą. Pasirūpinkite, kad lėkštėje būtų ir kažkas traškaus, kažkas minkšto, taip pat padažo – kad valgydami jaustume skirtingus skonius. Padažą jis pataria patiekti arba atskirai, arba tiekiant parinkti gilesnę lėkštę, kad padažas nutekėtų į jos dugną. Plokščioje lėkštėje padažas tiesiog plaukiotų ir visas patiekalas neatrodytų taip gražiai.

Laikydamiesi šių taisyklių maistą patieksite tarsi tikras šefas
© Asmeninio albumo nuotr.

V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad patiekalą lėkštėje itin papuošia įvairūs pabarstukai, pavyzdžiui, saulėgrąžų ar ridikėlių daigai – ne tik gražu, bet ir sveika.

Taip pat ji pastebi, kad jeigu lėkštėje nėra bent trijų skirtingų spalvų, fotografuojant patiekalą vaizdas atrodo plokščias. Tad stenkitės naudoti kuo daugiau spalvingų produktų – oranžinis moliūgas ir violetinis kopūstas jūsų lėkštėje sukurs iš tiesų skaniai atrodantį kontrastą.

Dar vienas patarimas – nesistengti visko išdėlioti simetriškai. Anot A. Skalsko, geriausia, kad lėkštėje būtų lengva netvarka, asimetrija, tuomet patiekalas neatrodys nuobodžiai plokščias.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sostinėje atsidarė restoranas, kuris įkandamas ne kiekvienam: šampanas čia kainuoja net 1490 eurų (447)

Vilniuje duris atvėrė naujas restoranas „Nineteen18”, kurio pavadinimas skirtas paminėti...

Kauniečių pora leidosi į malonius iššūkius: kuria grožį, kurį pataria suvalgyti ilgai nelaukiant (8)

Ar ilgai rankose pavyktų išlaikyti maždaug keturis kilogramus sveriančią puokštę? Būtent tiek...

Grybų sezonas: vieni stebisi nematytomis grybų rūšimis miške, kiti egzotikos ieško parduotuvėse (27)

Atėjus rudeniui dažnas gyventojas progą ištrūkti į gamtą atranda dėl vis dar šildančios...

Tefloniniai indai – baubas ar visgi nepakeičiami pagalbininkai virtuvėje? (13)

Neprikepantys indai yra puikus išradimas – gaminant sunaudojama mažiau riebalų, o išplauti...

Natūralaus rauginimo paslapčių mokanti Ieva Šidlaitė: raugintiems produktams neatsispiria net didžiausi skeptikai (8)

Žolelių ir lauko gėrybių specialistė, knygos „Natūralus rauginimas “ autorė Ieva...

Top naujienos

Pirmasis kardinolas iš Lietuvos: vos 27 metų sulaukęs įtakingo LDK eretiko sūnus (16)

Katalikiška Lietuva skaičiuoja jau daugiau nei 630 metų istoriją. Iki šiol vieną...

Paskelbtos „iPhone Xs“ kainos lietuviams: nepakaks net dviejų vidutinių atlyginimų (72)

„Telia“ šiandien pradeda naujųjų „Apple“ flagmanų „ iPhone Xs “ ir „ iPhone Xs Max...

Orai: karštis neatslūgs (8)

Aukšta šiluma dar laikysis ir penktadienį, tik nuo šeštadienio į Lietuvą ateis tikrai...

Buvęs Estijos premjeras: apie savo šalį, kaip ir apie šeimą, blogai nekalbame (87)

Estiją krečia vienas didžiausių Europos istorijoje pinigų plovimo skandalų. Kaip galėjo Putino...

Sostinėje atsidarė restoranas, kuris įkandamas ne kiekvienam: šampanas čia kainuoja net 1490 eurų (447)

Vilniuje duris atvėrė naujas restoranas „Nineteen18”, kurio pavadinimas skirtas paminėti...

Skandalingas žvaigždės dūris „Vilkams“ į nugarą – šansas Valančiūnui tapti NBA čempionu? (35)

Didžiausias Minesotos „Timberwolves“ klubo sirgalių košmaras tapo realybe. Prieš kiek daugiau...

Gydytoja: mitas, kad yra žmonių, kurie negali numesti svorio (51)

Gyvename keistų paradoksų laikais: kone visi užsikrėtę svorio metimo virusu, bet medikai...

Airijoje tautietės emigrantės nužudymu įtariamas vyras – lietuvis (40)

Ketvirtadienio rytą Dandolko apygardos teisme pasirodė žmogus, kaltinamas Ingridos Maciokaitės...

Sunkią traumą patyręs „Žalgirio“ talentas susitarė su universitetu, kurio garbę gynė Sabonis (2)

Kauno „Žalgirio“ komandos talentas Martynas Arlauskas žengs Domanto Sabonio pėdomis. JAV...

Popiežius kreipėsi į Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmones: norėčiau visus apkabinti (182)

Iki Šventojo Tėvo vizito likus porai dienų, popiežius Pranciškus vaizdo įraše kreipėsi į...