Manėte, kad tikrą šašlyką kepa gruzinai? Nieko panašaus – teks atsiprašyti armėnų ir pasinaudoti per šimtmečius išbandytomis mėsos marinavimo paslaptimis.
© Shutterstock

Nors lietuviams įprasta manyti, kad šašlykas – Gruzijos tradicinis patiekalas, yra kiek kitaip. Kaip gaminamas tradicinis gruziniškas šašlykas?

Pagauni kiaulaitę ilgomis kojomis ir kaulėtais šonais, lyg ožka laigančią akmenuotais kalnų šlaitais. Šnai peiliuku, išdoroji skerdieną, supjaustai mėsą gabalais.

Barzdoti gruzinai sėdi aplink ugniakurą, degustuoja vietinį vynuogių nektarą. Tada užsimano valgyti. Mėsos gabalus – greitai ant iešmų, juos – greitai virš žioruojančių anglių. Kas turi jėgų ir noro, kartais pavarto kepsnį.

Keliolika minučių – ir jau pietūs paruošti. Apskrudusius mėsos gabalus pabarsto druska, gerai, jei dar po ranka yra pipirų. Jokių marinatų, jokių išsidirbinėjimų, tik natūralus produktas. Toks įspūdis iš kelių apsilankymų Kachetijoje.

Ieškote geriausio šašlykų recepto? Atskleisime paslaptį, kurią žino tik armėnai
© Shutterstock

Armėnai žaidžia su maistu. Oi, kaip jie žaidžia! O armėniško šašlyko paruošimas – ištisas menas, patikimas labiausiai patyrusiam šeimos vyrui. Nes tik vyrai paruošia geriausią marinuotą mėsos kepsnį, negi to nežinojote?

Kaip tai daroma, mums papasakojo vynuogynų apsupto restorano Armėnijos priekalnėse virėjas. Po to, kai sušveitę porcijas, didesnes už mus pačius, apsalę nuo malonumo, klausėme – kaip? Kaip jūs tai padarote?

Nieko labai gudraus, bet laikytis vietinių ištobulintų taisyklių būtina. Pirmoji ir pagrindinė taisyklė: joks save gerbiantis armėnas negadins geros mėsos actu, majonezu ar kečupu. Ar jūs pablūdote, sakys.

Armėniško šašlyko paslaptis – kokybiška mėsa ir kalnas svogūnų. Kalnas, tikrai nemeluoju.

Todėl imame maždaug 2 kg kiaulienos gabalą – sprandinės ar kumpio su sluoksneliu lašinukų. Supjaustome mėsą maždaug vištos kiaušinio dydžio gabalais, jokiu būdu ne smulkesniais, nes kitaip mėsa kepdama išsausės.

Ieškote geriausio šašlykų recepto? Atskleisime paslaptį, kurią žino tik armėnai
© Shutterstock

Imame svogūnus – jų turi būti tiek pat, kiek mėsos, ir ne mažiau. Taigi, jeigu marinuosime du kilogramus mėsos, reikės tiek pat kilogramų svogūnų galvų. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais.

Į didelį puodą sudedame mėsos gabalus bei svogūnus ir iš visų jėgų maigome – tai reikalinga tam, kad svogūnai paleistų sunką, o mėsa suminkštėtų.

Ant išmasažuotos mėsos pilame pusę stiklinės kokybiško rafinuoto aliejaus bei stiklinę tikro mineralinio vandens. Daugiau skysčio jokiu būdu nereikia.

Įberiame šaukštelį grūstų juodųjų pipirų. Sukapojame kuokštą kalendrų lapelių – jos suteiks gardų aromatą. Mėsą, svogūnus ir pagardus išmaišome, pridengiame lėkšte ir uždedame svorį – mėsa turi būti gerai suslėgta.

Taip paruoštą kiaulieną bent 12 valandų laikome vėsiai.

Tik tada ateina druskos eilė. Ją beriame iki šašlyko kepimo likus maždaug 15-kai minučių. Išmaišome, paliekame mėsą šiek tiek pastovėti.

Toliau – viskas įprasta. Paruošiame žarijas, mėsą suveriame ant iešmų, nesugrūsdami, ir kepame, kol šašlykas gražiai apskrus.

Ar žinote, kad tikri žinovai prie šašlyko netiekia nei bulvių, nei, neduok, viešpatie, ryžių? Tik armėnišką duonelę, kalną žalumynų ir daržovių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ką valgysime šią vasarą: šviežiausias naujienas pristatė Gian Luca Demarco itališkų salotų receptas (1)

Šią vasarą maisto naujovių ieškotojai, kulinarai ir šefai pabrėžia, kad itališka virtuvė...

Patiekti šviežių lietuviškų produktų – restoranams tikras iššūkis (5)

Didėjantis žmonių dėmesys sveikai mitybai verčia restoranus pasitempti ir ieškoti būdų maistą...

Apgaulės prekybos centruose: 10 triukų, kuriuos būtina žinoti norintiems sutaupyti (40)

Turbūt daugeliui yra nutikę taip, kad atėjus į parduotuvę vos vienos prekės , galiausiai...

Pasitikrinkite, ar žinote: kai kurie iš šių gaminių nėra veganiški, nors apie tai nežino net patys veganai (22)

Žmonių kultūra yra keista tuo, kad mes nusprendžiame, ką valgyti, o ko – ne. Maisto...

Elegantiškiausias pasaulio piknikas „Vakarienė baltai“ švęs jubiliejų: paaiškėjo, kada įvyks ir Lietuvoje (5)

Artėjant penktajai, jubiliejinei, „Vakarienei baltai” (pranc. „ Le Dîner en Blanc “), jos...

Top naujienos

Naujausi reitingai: vieno iš kandidatų sprendimas gali situaciją pakeisti iš esmės (310)

Naujausių prezidentinių reitingų favoritų trejetuke ekonomistas Gitanas Nausėda vis dar tvirtai...

Visiems teks apsispręsti: didesnė alga dabar ar didesnė pensija ateityje skaičiuoklė (181)

Jeigu Seimas priimtų Vyriausybės teikiamas mokesčių ir pensijų permainas, visų dirbančiųjų...

Po „Žalgirio“ smūgio – negailestinga kritika CSKA: pasakyti du žodžius? Itoudis vėl pratrūko (112)

„Pralaimėjimas yra pralaimėjimas. Tai – apmaudu ir nemalonu. Bet atsilikti 20 taškų buvo...

Ją pastebėjo Holivudas ir pati Lady Gaga: Paryžiaus man nereikia (17)

Esant mados kūrėju būti laimingam galima ir čia, tarp savų sienų. Milano ar Paryžiaus...

Po dramatiško finišo atsikvėpęs Šaras: dabar visa Europa žino, kad „Žalgiris“ – aukščiausias lygis specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (289)

Šarūnas Jasikevičius didžiuojasi tuo, ką Kauno „Žalgiriui“ pavyko nuveikti tiek šį...

Orai: po lietaus plūstels vasariškas karštis (3)

Šią savaitę šalyje ir toliau išsilaikys maloniai šilti orai. Savaitei įpusėjus pradžiugs tie,...

Linksmybės „Žalgirio“ rūbinėje: daina kapitonui, vakarėlio planai ir lažybos dėl futbolo specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (12)

„Jau mačiau, kaip lietuviai moka linksmintis, todėl esu tikras, kad bus geras vakarėlis“, –...

Ką pradėti daryti jau dabar, kad po 5 metų būtumėte laimingas ir sėkmingas (6)

Į šį klausimą yra daugiau nei šimtas atsakymų, mes atrinkome pačius populiariausius.

Lieknėkite valgydami grikius: sveika ir efektyvi dieta be jokio badavimo (15)

Ar žinote, kad grikiai yra labai sveikas ir naudingas produktas, kurį tiesiog privalote įtraukti į...

Miestiečiai brandžiame amžiuje nėrė į kaimo verslą ir nepasigailėjo (36)

Kada nors nusibelsti iš savosios Dzūkijos į kitame Lietuvos pakraštyje, Molėtų rajono Medeikių...