aA
Manėte, kad tikrą šašlyką kepa gruzinai? Nieko panašaus – teks atsiprašyti armėnų ir pasinaudoti per šimtmečius išbandytomis mėsos marinavimo paslaptimis.
© Shutterstock

Nors lietuviams įprasta manyti, kad šašlykas – Gruzijos tradicinis patiekalas, yra kiek kitaip. Kaip gaminamas tradicinis gruziniškas šašlykas?

Pagauni kiaulaitę ilgomis kojomis ir kaulėtais šonais, lyg ožka laigančią akmenuotais kalnų šlaitais. Šnai peiliuku, išdoroji skerdieną, supjaustai mėsą gabalais.

Barzdoti gruzinai sėdi aplink ugniakurą, degustuoja vietinį vynuogių nektarą. Tada užsimano valgyti. Mėsos gabalus – greitai ant iešmų, juos – greitai virš žioruojančių anglių. Kas turi jėgų ir noro, kartais pavarto kepsnį.

Keliolika minučių – ir jau pietūs paruošti. Apskrudusius mėsos gabalus pabarsto druska, gerai, jei dar po ranka yra pipirų. Jokių marinatų, jokių išsidirbinėjimų, tik natūralus produktas. Toks įspūdis iš kelių apsilankymų Kachetijoje.

Ieškote geriausio šašlykų recepto? Atskleisime paslaptį, kurią žino tik armėnai
© Shutterstock

Armėnai žaidžia su maistu. Oi, kaip jie žaidžia! O armėniško šašlyko paruošimas – ištisas menas, patikimas labiausiai patyrusiam šeimos vyrui. Nes tik vyrai paruošia geriausią marinuotą mėsos kepsnį, negi to nežinojote?

Kaip tai daroma, mums papasakojo vynuogynų apsupto restorano Armėnijos priekalnėse virėjas. Po to, kai sušveitę porcijas, didesnes už mus pačius, apsalę nuo malonumo, klausėme – kaip? Kaip jūs tai padarote?

Nieko labai gudraus, bet laikytis vietinių ištobulintų taisyklių būtina. Pirmoji ir pagrindinė taisyklė: joks save gerbiantis armėnas negadins geros mėsos actu, majonezu ar kečupu. Ar jūs pablūdote, sakys.

Armėniško šašlyko paslaptis – kokybiška mėsa ir kalnas svogūnų. Kalnas, tikrai nemeluoju.

Todėl imame maždaug 2 kg kiaulienos gabalą – sprandinės ar kumpio su sluoksneliu lašinukų. Supjaustome mėsą maždaug vištos kiaušinio dydžio gabalais, jokiu būdu ne smulkesniais, nes kitaip mėsa kepdama išsausės.

Ieškote geriausio šašlykų recepto? Atskleisime paslaptį, kurią žino tik armėnai
© Shutterstock

Imame svogūnus – jų turi būti tiek pat, kiek mėsos, ir ne mažiau. Taigi, jeigu marinuosime du kilogramus mėsos, reikės tiek pat kilogramų svogūnų galvų. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais.

Į didelį puodą sudedame mėsos gabalus bei svogūnus ir iš visų jėgų maigome – tai reikalinga tam, kad svogūnai paleistų sunką, o mėsa suminkštėtų.

Ant išmasažuotos mėsos pilame pusę stiklinės kokybiško rafinuoto aliejaus bei stiklinę tikro mineralinio vandens. Daugiau skysčio jokiu būdu nereikia.

Įberiame šaukštelį grūstų juodųjų pipirų. Sukapojame kuokštą kalendrų lapelių – jos suteiks gardų aromatą. Mėsą, svogūnus ir pagardus išmaišome, pridengiame lėkšte ir uždedame svorį – mėsa turi būti gerai suslėgta.

Taip paruoštą kiaulieną bent 12 valandų laikome vėsiai.

Tik tada ateina druskos eilė. Ją beriame iki šašlyko kepimo likus maždaug 15-kai minučių. Išmaišome, paliekame mėsą šiek tiek pastovėti.

Toliau – viskas įprasta. Paruošiame žarijas, mėsą suveriame ant iešmų, nesugrūsdami, ir kepame, kol šašlykas gražiai apskrus.

Ar žinote, kad tikri žinovai prie šašlyko netiekia nei bulvių, nei, neduok, viešpatie, ryžių? Tik armėnišką duonelę, kalną žalumynų ir daržovių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Vakarienę visai savaitei pasiruoškite iš anksto: greitas Beatos Nicholson troškintos jautienos receptas (31)

„Paprastai ištroškinu didelį puodą mėsos, kuris paskui stovi šaldytuve ir tą savaitę iš jos...

Norite pavalgyti ten, kur tai daro Lietuvos elitas? Teks pakloti tik 75 eurus (93)

Šių metų gruodžio 6 dieną „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas...

Vietnamiečiai Vokietiją iškeitė į gyvenimą Lietuvoje: negaili pagyrų lietuviams, bet ne lietuvių virtuvei (49)

Kai čia gyvenantys kaimynai latviai pasako, kad Lietuva jiems tarsi antra gimtinė, nieko labai...

Eksperimentas tamsoje: žinomi žmonės išdrįso patirti naujų pojūčių (2)

Antradienio vakarą žinomi šalies žmonės rinkosi į naują intriguojančią patirtį –...

Lietuvių kavos gėrimo įpročiai – kitokie nei Vakarų Europoje: atsiliekame net nuo estų (150)

Pasak kavos specialistų, lietuvių ir kitų Baltijos šalių gyventojų kavos gėrimo įpročiams...

Top naujienos

Po Naujųjų „ant popieriaus“ uždirbsime daugiau, bet kalbama apie sąmyšį

Nuo 2019 m. sausio 1-osios įsigalios priimta mokesčių reforma, o tai reiškia, kad keisis ir...

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (576)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (321)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (28)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (73)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (55)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Mokesčių inspekcijos vadovė: kiekviena reforma atneša sumaišties ir nerimo

Valstybinė mokesčių inspekcija ( VMI ) yra pasirengusi mokesčių pasikeitimams nuo kitų metų,...

Liudininkai pasakoja apie Strasbūre kilusią paniką: žmonės lakstė ir verkė ant tilto sužeistąjį radęs vyras: po 45 min. liovėmės gaivinti (108)

Prancūzijos policija trečiadienį tebeieško asmens, nušovusio tris žmones ir sužeidusio dar...

Žinomi keliautojai apie žiemos keliones: kur geriausia švęsti, o kur – ilsėtis (1)

Norintys Naujuosius sutikti užsienyje dar gali gauti bilietų, tik prieš keliaudami turėtų...

Kaunietis garaže slepia itin retą „Mercedes-Benz“ – tokių pasaulyje tik du (91)

„Parduosiu, jei reikės širdį ar kitą organą pirkti“, – juokiasi Stanislovas Bartkevičius,...