aA
Manėte, kad tikrą šašlyką kepa gruzinai? Nieko panašaus – teks atsiprašyti armėnų ir pasinaudoti per šimtmečius išbandytomis mėsos marinavimo paslaptimis.
© Shutterstock

Nors lietuviams įprasta manyti, kad šašlykas – Gruzijos tradicinis patiekalas, yra kiek kitaip. Kaip gaminamas tradicinis gruziniškas šašlykas?

Pagauni kiaulaitę ilgomis kojomis ir kaulėtais šonais, lyg ožka laigančią akmenuotais kalnų šlaitais. Šnai peiliuku, išdoroji skerdieną, supjaustai mėsą gabalais.

Barzdoti gruzinai sėdi aplink ugniakurą, degustuoja vietinį vynuogių nektarą. Tada užsimano valgyti. Mėsos gabalus – greitai ant iešmų, juos – greitai virš žioruojančių anglių. Kas turi jėgų ir noro, kartais pavarto kepsnį.

Keliolika minučių – ir jau pietūs paruošti. Apskrudusius mėsos gabalus pabarsto druska, gerai, jei dar po ranka yra pipirų. Jokių marinatų, jokių išsidirbinėjimų, tik natūralus produktas. Toks įspūdis iš kelių apsilankymų Kachetijoje.

Ieškote geriausio šašlykų recepto? Atskleisime paslaptį, kurią žino tik armėnai
© Shutterstock

Armėnai žaidžia su maistu. Oi, kaip jie žaidžia! O armėniško šašlyko paruošimas – ištisas menas, patikimas labiausiai patyrusiam šeimos vyrui. Nes tik vyrai paruošia geriausią marinuotą mėsos kepsnį, negi to nežinojote?

Kaip tai daroma, mums papasakojo vynuogynų apsupto restorano Armėnijos priekalnėse virėjas. Po to, kai sušveitę porcijas, didesnes už mus pačius, apsalę nuo malonumo, klausėme – kaip? Kaip jūs tai padarote?

Nieko labai gudraus, bet laikytis vietinių ištobulintų taisyklių būtina. Pirmoji ir pagrindinė taisyklė: joks save gerbiantis armėnas negadins geros mėsos actu, majonezu ar kečupu. Ar jūs pablūdote, sakys.

Armėniško šašlyko paslaptis – kokybiška mėsa ir kalnas svogūnų. Kalnas, tikrai nemeluoju.

Todėl imame maždaug 2 kg kiaulienos gabalą – sprandinės ar kumpio su sluoksneliu lašinukų. Supjaustome mėsą maždaug vištos kiaušinio dydžio gabalais, jokiu būdu ne smulkesniais, nes kitaip mėsa kepdama išsausės.

Ieškote geriausio šašlykų recepto? Atskleisime paslaptį, kurią žino tik armėnai
© Shutterstock

Imame svogūnus – jų turi būti tiek pat, kiek mėsos, ir ne mažiau. Taigi, jeigu marinuosime du kilogramus mėsos, reikės tiek pat kilogramų svogūnų galvų. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais.

Į didelį puodą sudedame mėsos gabalus bei svogūnus ir iš visų jėgų maigome – tai reikalinga tam, kad svogūnai paleistų sunką, o mėsa suminkštėtų.

Ant išmasažuotos mėsos pilame pusę stiklinės kokybiško rafinuoto aliejaus bei stiklinę tikro mineralinio vandens. Daugiau skysčio jokiu būdu nereikia.

Įberiame šaukštelį grūstų juodųjų pipirų. Sukapojame kuokštą kalendrų lapelių – jos suteiks gardų aromatą. Mėsą, svogūnus ir pagardus išmaišome, pridengiame lėkšte ir uždedame svorį – mėsa turi būti gerai suslėgta.

Taip paruoštą kiaulieną bent 12 valandų laikome vėsiai.

Tik tada ateina druskos eilė. Ją beriame iki šašlyko kepimo likus maždaug 15-kai minučių. Išmaišome, paliekame mėsą šiek tiek pastovėti.

Toliau – viskas įprasta. Paruošiame žarijas, mėsą suveriame ant iešmų, nesugrūsdami, ir kepame, kol šašlykas gražiai apskrus.

Ar žinote, kad tikri žinovai prie šašlyko netiekia nei bulvių, nei, neduok, viešpatie, ryžių? Tik armėnišką duonelę, kalną žalumynų ir daržovių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sostinėje atsidarė restoranas, kuris įkandamas ne kiekvienam: šampanas čia kainuoja net 1490 eurų (521)

Vilniuje duris atvėrė naujas restoranas „Nineteen18”, kurio pavadinimas skirtas paminėti...

Kauniečių pora leidosi į malonius iššūkius: kuria grožį, kurį pataria suvalgyti ilgai nelaukiant (8)

Ar ilgai rankose pavyktų išlaikyti maždaug keturis kilogramus sveriančią puokštę? Būtent tiek...

Grybų sezonas: vieni stebisi nematytomis grybų rūšimis miške, kiti egzotikos ieško parduotuvėse (26)

Atėjus rudeniui dažnas gyventojas progą ištrūkti į gamtą atranda dėl vis dar šildančios...

Tefloniniai indai – baubas ar visgi nepakeičiami pagalbininkai virtuvėje? (13)

Neprikepantys indai yra puikus išradimas – gaminant sunaudojama mažiau riebalų, o išplauti...

Natūralaus rauginimo paslapčių mokanti Ieva Šidlaitė: raugintiems produktams neatsispiria net didžiausi skeptikai (7)

Žolelių ir lauko gėrybių specialistė, knygos „Natūralus rauginimas “ autorė Ieva...

Top naujienos

Pasakoja apie slaptus bandymus su žmonėmis Rusijoje: instinktyviai dar mėginau įkvėpti (74)

Nepriklausomu informacijos kanalu „Proekt“, prie kurio darbuojasi tiriamąjį darbą dirbantys...

Bene keisčiausiame mieste pasaulyje savaitgalis kainuoja tūkstančius (11)

Bemaž pusė tūkstančio už viešbučio kambarį, šimtai už įėjimą į pramogų parką, o jame...

Pirmąją popiežiaus Pranciškaus vizito dieną – netikėtas gestas ir gausios pagyros Lietuvai (1492)

Šeštadienio vakarą baigiasi pirmoji popiežiaus Pranciškaus diena Lietuvoje. Ko gero, svarbiausiu...

Telefonai kaista: skelbiama apie didžiulį emigrantų susidomėjimą grįžti į Lietuvą (455)

Teigiama, kad tarp Jungtinėje Karalystėje (JK) gyvenančių lietuvių susidomėjimas grįžimu į...

Orai: bus šalta ir lis (1)

Virš Skandinavijos besisukantis galingas žemo slėgio sūkurys į šalį atnešė rudenišką orą....

Nosį pasaulio čempionui sukruvinęs rusas turėjo brangiai sumokėti (49)

Anthony Joshua apgynė savo titulus, svarbiausioje bokso sunkiasvorių dvikovoje nokautavęs...

Kaune piligrimai popiežiaus lauks per naktį – vieni melsis iki ryto, kiti nakvos tiesiog prie scenos (42)

Į Lietuvą atvykęs ir Vilniaus mieste su geros valios žmonėmis susitikęs popiežius Pranciškus...

Darbuotojai pasipiktinę – atlyginimai vėluoja po pusmetį (89)

Pledus, baldinius ir kitokius audinius gaminančios bendrovės „Lanalita“ gamybinio padalinio...

Tokių Prezidento rinkimų Lietuva seniai nematė: Pakso referendumas dėl lito ir kiti nežinomieji (773)

Likus mažiau nei metams iki prezidento rinkimų, prie starto linijos rikiuojasi kandidatai. Nors per...

Ypatingą vaidmenį popiežiaus vizito metu atlikęs 14-metis: iš pradžių tuo nepatikėjau (258)

Nors popiežius Pranciškus jau išvyko nakčiai į Apaštališkąją nunciatūrą, tūkstančiai...