aA
Ketvirtadienio vakarą paaiškėjo, kad geriausiu 2017 m. restoranu pripažinta šefo Liutauro Čepracko „Gastronomika“. Pirklių namuose vykusio renginio metu paskelbtas visas 30 geriausių šalies restoranų reitingas. Visus dalyvius vertino į Gero maisto akademiją susibūrę daugiau nei 100 maisto industrijos profesionalų.
Geriausias Lietuvos restoranas – L. Čepracko „Gastronomika“
© DELFI / Karolina Pansevič

Rinkdami geriausius iš geriausių akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

Iš anksto paaiškėjus, kad geriausias praėjusių metų restoranas „Stebuklai“ šiais metais atsidūrė 11-oje vietoje, o antrą vietą praėjusiais metais užėmęs „Dublis“ nukrito į 22-ąją, šiųmetis nugalėtojas daug kam buvo tikra staigmena.

Toks įvertinimas buvo gana netikėtas ir pačiam L. Čeprackui, kuris visus susirinkusius sveikino per ekraną tiesiogiai iš Ispanijos. „Gastronomikos“ įvertinimą renginio metu L. Čepracko deleguotai restorano komandai įteikė projekto iniciatoriaus UAB „Švyturys-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Geriausias Lietuvos restoranas – L. Čepracko „Gastronomika“
© DELFI / Karolina Pansevič

Restoranas laimėtojas – netipiška vieta Lietuvos kontekste

Šiais metais reitinge triumfavusi „Gastronomika“ yra unikalus restoranas Lietuvos kontekste, veikiantis tik labai ribotą laiką lyginant su kitais, tačiau nuo pat pirmos atsidarymo dienos įvardintas kaip aukščiausio lygio „fine dinning“ su kūrybišku polėkiu ir požiūriu į gastronominę kultūrą.

Ketvirtadieniais ir penktadieniais (išskyrus vasarą) „Gastronomikoje“ vyksta degustacinės vakarienės, kurių metu lankytojai ragauja išskirtinių šefo L. Čepracko sukurtų patiekalų. Meniu čia kinta kas kelis mėnesius ir kaskart turi vis kitą temą.

Tokios degustacinės vakarienės skatina žmones pamiršti, ką jie mėgsta ir ko nevalgo. Juk jeigu šefas suteiktų galimybę rinktis, svečias iki galo nepatirtų emocijos, kurią nori perteikti vienas ar kitas „Gastronomikos“ meniu. Neretai čia žmonės yra drąsinami peržengti savo įsitikinimus ir leistis į naujus potyrius. Taigi Liutauras kaskart kurdamas šio restorano meniu parduoda ne maistą, o emociją ir akivaizdu, kad tokio pobūdžio vieta šiemet tapo ryškiausiu gastronominiu hitu visoje Lietuvoje.

„Gastronomika“ yra įkurta buvusios radijo detalių gamyklos patalpose. O norint surasti šią vietą, teks paklaidžioti, nes lauke nėra iškabos. Taip išvengiama bereikalingų prašalaičių.

Geriausias Lietuvos restoranas – L. Čepracko „Gastronomika“
© DELFI / Karolina Pansevič

Geriausiųjų trisdešimtukas

Į geriausiųjų penketuką šiemet pateko Martyno Praškevičiaus „Džiaugsmas“ (2 vieta), ryškiausias debiutas Kaune – „Nüman“ (3 vieta), antrus metus iš eilės stabiliai 4 vietoje įsitvirtinę Vytauto Samavičiaus „Monai“ Klaipėdoje ir Vilniuje bei pajūryje veiklą vystantis Žemaičių šeimos restoranas „Šturmų švyturys“ (5 vieta).

6 vieta. „Dine“ (Vilnius)

Restorano vadovai Arminas Darasevičius ir Egidijus Lapinskas
Restorano šefas Žilvinas Laurinėnas
Virtuvės tipas – „fine dining“

7 vieta. „Sweet Root“ (Vilnius)
Šefas Justinas Misius
Vadovas Sigitas Žemaitis
Virtuvės tipas – metų laikų įkvėpta vietinė virtuvė

8 vieta. „Gaspar's“ (Vilnius)
Šefas Gaspar Fernandes
Vadovas Gaspar Fernandes
Virtuvės tipas – moderni virtuvė, įkvėpta Indijos

9 vieta. „IDW Esperanza Resort“ (Trakai)
Šefas Justinas Kapkovičius
Vadovė „IDW Esperanza Resort“ direktorė Inga Grajauskienė
Virtuvės tipas – moderni kūrybiška

10 vieta. „Momo Grill“ (Klaipėda)
Šefai Vytautas Samavičius ir Valdas Anusevičius
Vadovas Kristina Samavičienė
Virtuvės tipas – grill&bar

11 vieta. „Stebuklai“ (Vilnius)
Šefai Martynas Praškevičius ir Nerijus Plešanovas
Vadovas Martynas Praškevičius
Virtuvės tipas – grill & bar

12 vieta. „uoksas“ (Kaunas)
Šefas Artūras Naidenko
Vadovė Odeta Naidenko
Virtuvės tipas – naujoji lietuviška virtuvė

13 vieta. „Palanga“ (Palanga)
Šefai Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas
Virtuvės tipas – pasaulio virtuvė

14 vieta. „Somm“ (Vilnius)
Šefas Egidijus Lapinskas
Vadovai Egidijus Lapinskas, Arminas Darasevičius
Virtuvės tipas – vyno baras

15 vieta. „Ti'ana“ (Vilnius)
Šefas Jaroslavas Girdzijevskis
Vadovas Renatas Jauniškis
Virtuvės tipas – Viduržemio virtuvė

16 vieta. „Nerija“ (Nida)
Šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas
Vadovai Jovita Lenkaitytė ir Gintaras Makulis
Virtuvės tipas – europietiška virtuvė

17 vieta. „Bizarre“ (Vilnius)
Šefas Gilles Dumont
Vadovas Rimgaudas Kunstmonas
Virtuvės tipas – Pan-Asian-Peru (pirmas aukštas), pasaulio virtuvė (antras aukštas)

18 vieta. „Sofa de Pancho“ (Vilnius)
Šefai Martynas Maciulevičius, Vitalis Čižauskas ir Andrius Maciulevičius
Vadovė Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė
Virtuvės tipas – įkvėptas Meksikos

19 vieta. „Onorė“ (Palanga)
Šefas Bernardas Anužis
Vadovai Ingryda ir Ignas Grušniai
Virtuvės tipas – šiuolaikinė europietiška

20 vieta. „Saint Germain“ (Vilnius)
Šefas Gediminas Švenčionis
Vadovas Dainius Vasiliauskas
Virtuvės tipas – prancūziška virtuvė

21 vieta. „Imperial“ (Vilnius)
Šefas Viačeslavas Jančas
Vadovai Romualdas Jackevičius ir Olegas Vasinas
Virtuvės tipas – klasikinė virtuvė

22 vieta. „Dublis“ (Vilnius)
Šefas – „Dublio“ komanda
Vadovas Nielsas Peteris Pretzmannas
Virtuvės tipas – braserija ir „fine dining“

23 vieta. „Monte Pacis“ (Kaunas)
Šefas Rokas Vasiliauskas
Vadovė Indra Ramanauskienė
Virtuvės tipas – moderni pasaulio virtuvė su vaikystės nostalgija

24 vieta. „Da Antonio“ (Vilnius)
Šefas Dmitrijus Babenko
Vadovai Antonio ir Asta Meschino
Virtuvės tipas – moderni itališka virtuvė

25 vieta. „Rib Room“ (Vilnius)
Šefas Svajūnas Jarmala
Vadovė Inga Jarmalė
Virtuvės tipas – šonkaulinė, europietiška virtuvė

26 vieta. „Telegrafas“ (Vilnius)
Šefas Javieras Lopezas
Vadovas Nicolas Renouf
Virtuvės tipas – moderni europietiška virtuvė

27 vieta. „Rise“ (Vilnius)
Restorano vadovas Egidijus Lapinskas ir Arminas Darasevičius
Restorano šefai Jurgis Ražinskas ir Andrius Žiliukas
Virtuvės tipas – sušių restoranas

28 vieta. „Velvetti“ (Druskininkai)
Šefai Snieguolė Žižienė ir Remigijus Žižys
Vadovai Snieguolė Žižienė ir Remigijus Žižys
Virtuvės tipas – šeimos restoranas

29 vieta. „Pušų paunksnėje“ (Palanga)
Šefės Antanina Klapatauskienė ir Laimutė Kryžienė
Vadovas Feliksas Untulis
Virtuvės tipas – pasaulio virtuvė

30 vieta. „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai)
Šefas Jevgenijus Volkovas
Vadovė Raimonda Repšytė
Virtuvės tipas – naujai atrastos lietuviškos gėrybės moderniojoje gastronomijoje

Kas balsuoja?

Šis projektas yra tęstinis ir jo tikslas – sujungti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą bendram balsavimui. Iš viso „30 geriausių restoranų“ balsavime dalyvauja per 100 gastronomijos pasaulio atstovų: Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“. Prie projekto partnerių šiemet prisijungė ir Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos. Projekto iniciatorius – „Švyturys“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Ruoškitės keisti mitybos įpročius – Europos Sąjunga patvirtino naują maisto produktą (260)

Didysis milčius – tai vabalas , kuris yra sutinkamas ir mūsų kraštuose. Tokį vardą jis gavo...

Klaipėdos centre užsisakė dviejų rūšių cepelinų išsinešti – atidarius vienkartinę pakuotę, tokio vaizdo pamatyti nesitikėjo (332)

Prieš pradėdama pasakoti apie kulinarinę patirtį uostamiestyje, visų pirma prisipažįstu, kad...

Italijoje gyvenantys lietuviai siunčia žinutę tautiečiams: taupyti žaliajam auksui – tai vogti pačiam iš savęs (211)

Meilę Italijai – jos architektūrai, madai ir šios šalies maistui jaučia daugelis lietuvių. O...

Kaip stintas gaudė ir valgė kuršiai: neišpasakytą žuvelių naudą vertina ir šiais laikais (46)

Nuo senų senovės Aistmarių ir Kuršių marių žvejai žiemą stintas į pašautus po ledu tinklus...

Tomas Ramanauskas sudarė geriausių vietų pavalgyti sąrašą Lietuvoje vadovas, ką verta išbandyti naujo (87)

Lietuvos reklamos kūrėjas ir kūrybingumo dėstytojas Tomas Ramanauskas surikiavo praėjusiuosius...

Top naujienos

Garsusis policijos bėglys Molotkovas-Igariokas nesiliauja stebinęs: pareigūnai vėl liko kvailių vietoje (218)

Prieš kelerius metus su pagrobtu policijos pareigūnų „Kalašnikovu“ po Vilnių važinėjęs ir...

Didieji prekybos tinklai tikisi pardavimų rekordų ir planuoja dideles investicijas: atotrūkis nuo smulkiųjų didėja (238)

Didieji prekybos tinklai pernai pardavė dar daugiau nei rekordiniais 2019-aisiais ir už tai bent iš...

Praėjusią parą nustatytas 541 naujas koronaviruso atvejis, mirė dar 15 žmonių (33)

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatytas 541 naujas COVID-19 ligos atvejis, mirė 15 žmonių,...

Viceministrė užsiminė apie karantino švelninimą: kuriuos ribojimus siekiama atlaisvinti pirmiausia (203)

Karantinas Lietuvoje greičiausiai bus pratęstas, tačiau tikėtina, jog gali būti įvesti kai kurie...

Moteriai į pilvą spyrusio Rusijos policininko atsiprašymo versija subliuško iškart kitas pareigūnas šaiposi: nereikia pastoti mums kelio (198)

Sausio 24-osios vakarą internete pasklido vaizdo įrašas, kuriama užfiksuota, kaip sausio 23 d. per...

Kęstutis Girnius. Verslininkai elgetauja (2)

Valdžios pinigai saldūs. Į juos pretenduoti nesidrovi Lietuvos verslininkai , kurie paprastai...

Mirė radijo stočių „M-1“ ir „Radiocentras“ įkūrėjas Rimantas Pleikys atnaujinta 08.38 (56)

Eidamas 64-uosius metus mirė pirmos nepriklausomos radijo stoties įkūrėjas, buvęs ministras...

Nepilnamečio sukeltoje avarijoje kelyje A1 nukentėjo keturi žmonės: automobiliai nuvažiavo nuo kelio ir vertėsi

Klaipėdos policija informavo, kad automagistralėje A1 vairuotojo pažymėjimo neturinčio...

Vestuvių bei motinystės planus su mylimuoju sudėliojusi Monique sulaukė nepatogaus klausimo ir apie nekaltybės praradimą su scenos kolega (72)

Turbūt nedaug kas prisimena iš minios labai neišsiskiriančią garbanotą mergaitę, 2015 metais...

Apie Šimašiaus skyrybas turi kitą nuomonę: tepaspringsta visi kalbantys

Skyrybos niekada nepalieka abejingų. Jos retai kada būna paprastos ir lengvos. Ir visada palieka...