aA
Cukinija – pati kosmopolitiškiausia vasarinių moliūgų veislė. Nuo kitų vasaros moliūgų ji skiriasi cilindro forma ir intensyvia spalva. Ir nors moliūgai atsirado Amerikoje, tačiau cukinijos – kaip konkreti veislė – pirmą kartą buvo paminėtos 1800-ųjų pradžioje Italijoje. Cucurbita pepo – cukinija – pasiekė Italijos virtuvę 16-ojo amžiaus viduryje. Ir tik po pusės amžiaus apvalios ir pailgos formos jauni vaisiai buvo įvardinti, kaip atskiri kulinariniai produktai. Į JAV šis produktas buvo įvežtas 20 a. pradžioje (apie 1920 m.), kur jos pirmą kartą buvo paskelbtos, kaip atskira moliūgų rūšis. Kituose šaltiniuose teigiama, kad cukinijų kilmės šalis – Šiaurės Amerika, ir tik iš čia jos paplito po platųjį pasaulį.
Sandrija Čapkauskienė
© DELFI montažas / Shutterstock

Cukinijos – tai vasarinių moliūgų Cucurbitaceae (cucurbita-pepo) augalų šeimos atstovės (kartu su melionais, agurkais ir „spaghetti“ moliūgais). Spalva varijuoja nuo tamsiai iki šviesiai žalios. Geltonoji cukinija – tai cukinijai giminingas hibridas, pasižymintis tamsiai geltona arba oranžine spalva. Įdomu tai, kad kulinarijoje cukinija laikoma daržove, nors botaniškai tai yra vaisius.

Cukinijos
Cukinijos
© Shutterstock

DELFI Maistas skaitytojams biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė įvardijo cukinijų naudą.

Cukinija yra ypatinga savo maistinėmis savybėmis ir nauda sveikatai: 100 gramų šviežios cukinijos (su oda) turi 17 kcal, 94,79 g vandens, 3,11 g angliavandenių, 2,50 g cukraus, 1,2 g baltymų, 1,0 g skaidulų, 0,32 g riebalų.

Cukinijos buvo naudojamos liaudies medicinoje gydantis nuo peršalimo, skausmo ir įvairių kitų sveikatos sutrikimų. Tačiau ne visi jų taikymo būdai yra įrodyti ir pagrįsti moksliniais tyrimais. Tačiau, moksliškai jau yra įrodyta, kad cukinija – puikus antioksidantų šaltinis, kuris padeda mūsų organizme neutralizuoti laisvuosius radikalus ir taip apsaugoti nuo įvairių ligų.

Geriausiai išanalizuota karotinoidų sudėtis cukinijoje. Iš šios klasės fitochemikalų cukinijoje yra luteino, zeaksantino, beta-kriptoksantino ir beta-karotenų.

Buvo atliktas labai įdomus tyrimas P. Korėjoje, kurio metu buvo išanalizuota maisto produktuose esanti karotinoidų sudėtis. Pagal luteino ir zeaksantino kiekį cukinija užėmė pirmąją vietą. Pagal turimą ß-kriptoksantino kiekį (sudaro 18 proc. dienos normos), cukinija nusileido tik persimonui. ß-karotinai, esantys cukinijoje, sudaro 9 proc. visos dienos normos (po saldžiųjų bulvių ir morkų). Šio tyrimo rezultatai parodo, kad karotinoidais gausios daržovės yra ne tik morkos ir saldžiosios bulvės. Cukinijos taip pat (įtraukiant ir geltonosios spalvos cukinijas) pasižymi šia itin maistinga ir galinga savo poveikiu medžiaga. Juk beta-karotinas tai vitamino A pirmtakas. Taip pat, buvo nustatyta (išanalizuotos 22 skirtingos cukinijų rūšys), kad cukinijos odoje, šių antioksidantų yra 2-10 kartų daugiau nei minkštime.

Cukinijos
Cukinijos
© Shutterstock

Karotinoidai ne tik apsaugo odą, akis ir širdį, bet taip pat yra puiki apsauga prieš vėžinių ląstelių aktyvavimąsi. Geltonosiose cukinijose karotenoidų yra netgi daugiau nei žaliosiose. Beta-karotenas, luteinas ir zeaksantinas bei vitaminas C, kurio taip pat nemažai cukinijoje – tai pagrindinės maistinės medžiagos, ypatingai reikalingos akių sveikatai. Tyrimai parodė, kad šie antioksidantai gali kauptis tinklainėje ir pagerinti regėjimą bei sumažinti senatvines akių ligas.

Cukinija išsiskiria ir dviejų mineralų – mangano bei vario – gausa. Varis padeda raudonųjų ląstelių gamybai, reguliuoja širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį, aktyvina imuninę sistemą, užtikrina kaulų, jungiamojo audinio ir organų, tokių kaip smegenys ir širdis, vystymąsi bei palaikymą, dalyvauja prostatos uždegiminių procesų, neurodegeneracinių ligų prevencijoje. Manganas yra mikroelementas, kurio mūsų organizmui reikia mažais kiekiais. Tačiau, ši medžiaga būtina normaliam smegenų, nervų sistemos ir daugelio fermentinių sistemų darbui. Pakankamai daug cukinijoje ir kitų mikroelementų: magnio, fosforo, kalio, cinko, kalcio bei geležies. Taip pat, daug ir B grupės vitaminų, išskyrus B12 ir biotiną (B7), pakankamas kiekis vitaminų C bei K.

Cukinijos
Cukinijos
© Shutterstock

Tyrimai parodė, kad cukinija skatina virškinimą. Pirmiausiai dėl to, kad joje ganėtinai daug vandens, kuris minkština ekskrementus ir mažina vidurių užkietėjimą. Kadangi cukinijoje yra tirpių ir netirpių vandenyje skaidulų, ši daržovė – vaisius padeda palaikyti pastovią gliukozės koncentraciją kraujyje žmonėms, sergantiems 2-ojo tipo cukriniu diabetu, didina jautrumą insulinui bei mažina riziką susirgti 2-ojo tipo cukriniu diabetu. Pektinas, viena iš tirpiųjų cukinijos skaidulų, efektingai mažina bendrąjį ir taip vadinamą „blogąjį“ cholesterolį (tiksliau tai mažo tankio lipoproteinų cholesterolis). Reguliarus cukinijos vartojimas gali padėti ir svorio kontrolei, nes skaidulos, esančios cukinijoje, mažina alkio jausmą. Dėl pakankamai didelio kalio kiekio (ir turimų antioksidantų, cukinija gali padėti mažinti kraujo spaudimą, taip apsaugodama nuo širdies kraujagyslių sistemos ligų.

Cukiniją rekomenduojama valgyti žalią arba termiškai apdorotą. Apdorojant termiškai galioja 3 pagrindinės taisyklės: minimali temperatūra, minimali gaminimo trukmė ir minimalus daržovės paviršiaus kontaktas su skysčiu (kuo mažiau vandens).

Vėlgi, mokslinio tyrimo rezultatai, kurio metu buvo įvertintas 20 daržovėse esančių antioksidantų aktyvumas taikant namuose naudojamus terminius apdorojimo būdus – virimą, mikrobangų krosnelę, greitpuodį, kepimą ant grotelių, kepimą keptuvėje bei kepimą orkaitėje (200° C) – parodė, kad kepant daržoves ant grotelių ir mikrobangų krosnelėje, prarandamas mažiausias kiekis antioksidantų, kai paprastas virimas arba virimas greitpuodyje sąlygoja didžiausią antioksidantų praradimą, nes virimas suminkština daržovių sienelę ir palengvina karotenoidų pasišalinimą. Daugiausiai antioksidantų šio tyrimo metu cukinija prarado ją verdant 20 min. (prarasta virš 50 proc. antioksidantų) ir 10 min. apkepant keptuvėje (prarasta virš 50 proc. antioksidantų). Trumpai tariant, vanduo nėra geriausias draugas apdorojant šias daržoves termiškai.

Cukinijos
Cukinijos
© Shutterstock
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(84 žmonės įvertino)
4.5119

Mokslų daktarė įvardijo moliūgų sėklų naudą ir kaip jas reikėtų tinkamai paruošti (40)

Moliūgai ir jų sėklos kilę iš Amerikos žemyno. Manoma, kad Pietų Amerikos žemyne moliūgų...

Visa tiesa apie bananus – ekspertai įvardijo šio vaisiaus privalumus priklausomai nuo spalvos ir paaiškino, ką iš tiesų reiškia rudos dėmės ant žievelės (33)

Bananai – sotūs ir pigūs vaisiai, todėl jie – vieni populiariausių parduotuvėse perkamų...

Pilni daržai cukinijų, o apie įspūdingą jų naudą nė nežinote: mokslų daktarė paaiškino, kodėl jas verta valgyti dabar (46)

Cukinija – pati kosmopolitiškiausia vasarinių moliūgų veislė. Nuo kitų vasaros moliūgų ji...

Mokslų daktarė palygino mėlynes ir šilauoges: paaiškėjo, kurios naudingesnės (165)

Mėlynės ir šilauogės labai dažnai painiojamos – abiejų rūšių uogos yra tamsiai mėlynos...

Mokslų daktarė apie uogas, kurių naudą dažnai užmirštame: jei jų nevalgote, neįsivaizduojate, ką prarandate (74)

Juodieji serbentai (lot. ribes nigrum ) Europoje valgomi jau apie 400 metų, o įrašai apie šias...

Top naujienos

Gyvai / Išskirtinai DELFI Dienai – Ingrida Šimonytė. Apie sprendimus prieš Seimo rinkimus vyksta apklausa (22)

Išskirtinai DELFI DIENAI – Ingrida Šimonytė. Apie sprendimus prieš Seimo rinkimus, būtinas, bet...

Venckienės tėvai sulaukė atsakymo iš Prezidentūros (150)

Į prezidentą Gitaną Nausėdą rugsėjo pradžioje kreipęsi buvusios teisėjos Neringos Venckienės...

Socialiniame tinkle paauglys išgarsėjo akimirksniu: kaip pasiskiepyti preš tėvų valią (4)

Kaip pasiskiepyti prieš tėvų valią? Tokį klausimą socialiniame tinkle iškėlęs paauglys...

Jei norite gauti daugiausiai naudos sveikatai, teks keisti įpročius: pasakė, kaip paruoštas pomidoras sveikiausias

Buityje tai daržovė , botanikoje – uoga, o pagal Europos Sąjungą – vaisius. Kad ir kaip...

Vėstant orams – gera prognozė dėl šildymo kainos (23)

Spalį, šildymo sezono pradžioje, vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina šalyje turėtų...

Specialistai ir garsios mamos apie viešus žvaigždžių vaikų gyvenimus: kaip žinomumas atsiliepia mažųjų raidai? (2)

Žinomumas neabejotinai turi savo kainą ir būtent dėmesys - kartais pageidaujamas, o kartais...

Seime jau skamba nuogąstavimai: naujas įstatymas gali taikytis į asmenų privačią erdvę (43)

Antradienį Seime pateikiant naujos redakcijos Lygių galimybių įstatymo projektą skambėjo...

Naftos kainų šokas, kokio pasaulis seniai nematė, – pačiu netinkamiausiu ekonomikai metu (76)

Rekordinis naftos kainų šuolis po dronų atakos Saudo Arabijos naftos perdirbimo gamykloje ištiko...

Rinktinių nariai nuotaikingai prisijungė prie Kauno „Žalgirio“ treniruočių (8)

Sezonui besirengianti Kauno „Žalgirio“ komanda antradienį į rytinę treniruotę pagaliau...

Vilniaus širdyje – prancūziška dvasia alsuojantis skonių festivalis

Antradienį Vilniaus paveikslų galerijos kieme – šurmulys ir triukšmas: čia vyksta prancūziško...