Ar laikas, kada valgote, turi reikšmės jūsų sveikatai? Naujas mokslinis tyrimas rodo, kad taip.

Žurnalo „Eat This“ duomenimis, mokslininkai išanalizavo keletą ankstesnių tyrimų apie protarpinį badavimą ir sveiką svorio metimą.

Jie ne tik išsiaiškino, ar yra ryšys tarp protarpinio badavimo ir sveikatos, bet ir palygino skirtingų dietų poveikį.

Pavyzdžiui, mokslininkai nustatė, kad žmonių, kurie pusryčiavo prieš 11 val. ir paskutinį kartą valgė apie 17.30 val. vakaro, kraujospūdis buvo mažesnis, be to, jie numetė svorio.

Vis dėlto įdomu, kad valgymas anksčiau dienos metu pasirodė esąs sveikesnis, nei toks pat kalorijų kiekis, sunaudotas vėliau.

Kodėl ankstyvi pusryčiai gali būti naudingi jūsų sveikatai

Pasak daktarės Marijos Teresės Anton, endokrinologės, manoma, kad ankstyvas valgymas padeda numesti svorio ir sumažinti kraujospūdį, nes jis gali geriau veikti organizmo cirkadinį ritmą, kuris turi įtakos medžiagų apykaitos efektyvumui.

Ankstesni moksliniai tyrimai parodė, kad cirkadinis ritmas (fiziniai, psichiniai ir elgesio pokyčiai, kuriuos žmogus patiria per 24 valandas) yra tiesiogiai susijęs su medžiagų apykaita.

Pavyzdžiui, nepakankamas miegas yra vienas iš būdų, kaip gali sutrikti cirkadinis ritmas, o tai gali sulėtinti medžiagų apykaitą.

Taip pat mokslas įrodė, kad cirkadinio ritmo neatitinkanti mityba taip pat gali sulėtinti medžiagų apykaitą.

Dr. Antonas aiškina, kad, remiantis naujuoju tyrimu, ankstesnis valgymo laikas geriausiai atitinka cirkadinį ritmą, todėl tai gali lemti ir mažesnį kraujospūdį, ir svorio mažėjimą.

Taigi daktaras Antonas rekomenduoja pusryčiauti prieš 11 val. ir baigti valgyti apie 17.30 val. Žinoma, ne visiems tai įmanoma, tačiau svarbiausia – tvarus valgymo modelis.

Kartu jis sako, kad svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog vien tik laiko apribojimo dietos negarantuoja svorio kritimo ar mažesnio kraujospūdžio; taip pat svarbu palaikyti kalorijų deficitą.

Taigi asmuo, kuris laikosi ribotos dietos, bet valgo daug kalorijų turintį nesveiką maistą, greičiausiai gaus mažiau naudos sveikatai nei tas, kuris valgo mažiau kalorijų turintį, maistinių medžiagų turtingą maistą, bet nesilaiko tokio režimo.

Mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti mažai angliavandenių turinčiais pusryčiais, kuriuose gausu baltymų, pavyzdžiui, tiktų kiaušinio baltymo omletas su daržovėmis, neriebus graikiškas jogurtas, varškė arba salotos su kalakutiena ir avokadu.

Tai padės pasisotinti, išvengti gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo ir užkandžiavimo ar persivalgymo visą dieną.