Kaip pranešime žiniasklaidai pasakoja giros ekspertas Aleksas Patapavičius, šis tradicinis gėrimas ne tik dėl malonaus skonio, bet ir turi vertingų savybių organizmui.

„Tam, kad mūsų virškinimas būtų geras, turi būti palaikoma naudingos virškinamojo trakto mikrofloros (bifidobakterijų ir laktobakterijų) pusiausvyra. Gerosios bakterijos aktyviai dalyvauja virškinimo procese, sintetina biologiškai aktyvias medžiagas ir vitaminus. O jų išties gausu giroje. Bakterijos aktyviai dalyvauja virškinimo procese, jos valo žarnyną nuo maisto liekanų, dalyvauja maisto komponentų irimo procesuose, atlieka virškinimo funkciją, stimuliuoja imuninę sistemą, reguliuoja žarnyno pralaidumą, apsaugo nuo nereikalingų bakterijų ir toksinų patekimo į kūną. Be to, gamina pieno rūgštį, kuri sudaro nepalankias sąlygas blogoms – patogeninėms bakterijoms veistis. Tai sumažina tikimybę susirgti infekcinėmis ligomis ar apsinuodyti", – dėstė „Ciber drink" įkūrėjas A. Patapavičius.

Eksperto teigimu, girą verta gerti mažais gurkšniais, po nepilną stiklinę, 3 kartus per dieną prieš valgį. Jeigu kartais ir išgertumėte didesnį kiekį giros, pergyventi neverta, tai tik paskatintų virškinimo procesą. Tiesa, natūralią girą reikia laikyti šaldytuve 2-5 laipsnių temperatūroje. Laikant šaldytuve gira turi ilgesnį galiojimo terminą, nes naudingosios bakterijos žemoje temperatūroje patenka į anabiozės (miego) būseną. Tuo tarpu patekusios į žarnyną kūno temperatūroje naudingos bakterijos greitai atgyja.
Be to, A. Patapavičius girą gerti rekomenduoja tik mažais gurkšneliais, kadangi geriamas dideliais gurkšniais gėrimas nespėja sušilti iki kūno temperatūros.

„Šalto skysčio organizmas į žarnyną „nepraleidžia" – prievartis užsidaro ir skystis būna skrandyje tol, kol sušyla. Rūgštinėje skrandžio terpėje gerosios bakterijos žūsta. Todėl geriausia, kad skystis, kuriame yra gerųjų bakterijų, patektų tiesiai į plonąjį žarnyną. Tokiu būdu gerosios bakterijos stimuliuoja ir stiprina imuninę sistemą, palaiko normalų žarnyno pH, gamina B grupės vitaminus, skatina aminorūgščių, mineralų, angliavandenių ir baltymų sintezę. Tad jei norite jaustis gerai, išgerkite giros ir prieš valgį, ir kartais po jo. O jei „neveikia" skrandis – išgerkite jo profilaktiškai bent po kelis gurkšnelius kasdien", – pranešime patarimais dalijosi ekspertas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją