aA
Aviečių kilmė. Mokslininkai nėra visiškai tikri dėl aviečių kilmės. Šioms uogoms būdinga didžiulė rūšių įvairovė. Kai kurios arktinių rūšių avietės auga Aliaskoje, Aleutų salose ir Šiaurės Azijoje, kitos rūšys paplitusios rytinėje Azijoje ir Havajų salose, dar kitos – Europoje ar Šiaurės Amerikoje. Yra duomenų, kad avietės tapo viena ankstyviausių auginamų uogų kultūrų prieš beveik 2000 metų. Egzistuoja daugiau kaip 200 aviečių rūšių, įskaitant juodąsias, violetines ir auksines avietes, tačiau populiariausios yra raudonosios (Rubus idaeus). Šių saldžių uogų galiojimo laikas trumpas, jos skinamos įpusėjus vasarai bei ankstyvą rudenį. Mokslo požiūriu avietės yra vaisiai, ne uogos. Kalbant apie avietes, maži atskiri vaisiai – tai tie sultingieji rutuliukai, suformuojantys avietes, kurių kiekvienas turi savo sėklą.
Sandrija Čapkauskienė
Sandrija Čapkauskienė
© Shutterstock

Vartojimas. Kadangi avietės greitai genda, jas reikia pirkti dieną ar dvi prieš vartojant. Rinkitės tik visiškai prinokusias, tvirtas, gilios spalvos avietes. Jei perkate pakuotėje, įsitikinkite, kad supakuotos ne per daug sandariai, nes tai gali jas sugadinti, atkreipkite dėmesį, ar indelyje nėra dėmių ar drėgmės, galimo apgadinimo požymių. Avietės – greitai gendantys vaisiai, todėl jas reikia ypač saugoti. Jei neketinate jų valgyti tik nusipirkę (ar prisiskynę), šiuos vaisius turėtumėte laikyti šaldytuve. Pašalinkite visas sugedusias uogas, kad jos neužterštų kitų, neplautas sudėkite į originalią buvusią dėžutę arba paskleiskite stikliniame inde, kurį galima uždengti dangčiu, ir tik tada įdėkite į šaldytuvą. Avietės šaldytuve bus šviežios vieną ar dvi dienas. Išėmę iš šaldytuvo vartoti, stenkitės nepalikti jų kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas, taip pat venkite palikti tiesioginiuose saulės spinduliuose.

Avietės labai tinkamos šaldyti. Švelniai jas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, paskleiskite vienu sluoksniu ant kepimo popieriaus ir įdėkite į šaldiklį. Užšaldytas perdėkite į specialų šaldyti skirtą maišelį ar indą, kurį galima uždaryti, ir vėl įdėkite į šaldiklį. Taip vaisius patariama laikyti iki vienų metų.

Aviečių polifenolių gali itin sumažėti ar net dingti termiškai apdorojant arba jei perdirbant bus pašalintos sėklos.

Avietės
Avietės
© Shutterstock

Aviečių maistinė vertė (123 g, arba puodelis aviečių) – tai mažo kaloringumo (nors cukraus nemažai), turtingas skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų produktas:

64 kcal,
14,7 g angliavandenių, 8 g skaidulų (tai sudaro 32 % visos rekomenduojamos dienos normos), 5,4 g cukraus,
1,5 g baltymų,
0,8 g riebalų,
54 % vitamino C,
4–6 % B grupės vitaminų,
5 % vitamino E,
12 % vitamino K,
41 % mangano,
6,8 % magnio,
5 % kalio,
5 % geležies.

Avietės
Avietės
© Shutterstock

Avietės yra populiarios ir labai mėgstamos dėl puikaus skonio bei kvapo. Šie vaisiai priklauso gausiausiam biologiškai aktyvių junginių maistiniam šaltiniui, todėl dėl galimybės panaudoti kaip funkcinį maistą avietės sulaukė itin didelio mokslininkų, dietologų ir maisto technologų dėmesio. Biologiškai aktyvūs junginiai visi kartu arba kiekvienas atskirai pasižymi galingu antioksidaciniu pajėgumu. Antioksidantai yra medžiagos, galinčios sunaikinti laisvuosius radikalus, jų kaupimasis (dėl netinkamos mitybos, fizinio neaktyvumo, nekokybiško miego, aplinkos užterštumo, streso) didina oksidacinį stresą organizme, o šis žaloja organizmą ir lemia lėtinių ligų atsiradimą. Avietėse esantys bioaktyvūs junginiai – tai fenoliniai junginiai, jiems priklauso flavonoidai (antocianinai), flavonoliai (kvercetinas, kemferolis, miricetinas), flavanoliai (katechinas, epikatechinas), taip pat fenolinės rūgštys ir taninai, ypač elagitaninai. Be šių visų komponentų, dar gausu vitamino C. Tai vandenyje tirpus vitaminas, taip pat pasižymintis aukštu antioksidaciniu galingumu. Vitamino C kiekis avietėse toks pat kaip braškėse ir gervuogėse, tačiau tris kartus didesnis nei šilauogėse, bet mažesnis nei raudonuosiuose ir juoduosiuose serbentuose. Įdomu tai, kad savaitę palaikius avietės praranda iki 44 proc. turimo vitamino C kiekio, o antioksidantų kiekis nesumažėja.

Avietės
Avietės
© Shutterstock

Tik visiškai prinokusiose avietėse rasime didžiausią antioksidantų kiekį. Neseniai buvo atlikti tyrimai – išmatuotas fenolinių junginių kiekis avietėse, surinktose skirtingais jų prinokimo tarpsniais (nuo 50 % iki 100 % sunokimo laipsnio), ir rezultatai parodė, kad didžiausias bendras antioksidantų kiekis buvo visiškai 100 %) sunokusiose uogose. Avietės gali greitai sunokti ir kambario temperatūroje. Taigi, kad jos turėtų kuo didesnę antioksidacinę naudą, rekomenduojama pirkti visiškai sunokusias (arba sunokinti kambaryje), laikyti šaldytuve esant 2–4 °C temperatūrai ir suvartoti per 1–2 dienas.

Nauda sveikatai. Viena iš naujausių mokslinių tyrimų sričių – tai aviečių antioksidantų poveikis stiprinant nutukimo valdymą ir prevenciją. Nors tokio pobūdžio tyrimai – dar tik pradiniame jų vykdymo etape, mokslininkai jau žino, kad žmogaus organizmo riebalų ląstelių metabolizmą gali padidinti avietėse esančios fitomedžiagos, ypač reosminas (dar vadinamas aviečių ketonu). Avietėse esantis reosminas padidina fermentų aktyvumą, deguonies sunaudojimą ir šilumos gamybą tam tikrų rūšių riebalų ląstelėse, dėl to mažėja nutukimo ir kepenų suriebėjimo rizika.

Raudonosios avietės pasižymi ir gausiu antocianinų bei elagitaninų kiekiu. Antocianinai sudaro 25 % jų antioksidacinio pajėgumo. Antocianinai ir elagitaninai – stiprūs antioksidantai, saugantys nuo vėžio ir diabeto.

Avietės
Avietės
© Shutterstock

Raudonosiose avietėse esančių fitocheminių komponentų biologinis aktyvumas yra pagrįstas ir pajėgus paveikti ląstelių signalizacijos kelius. Naujausi tyrimai rodo, kad aviečių savybę saugoti nuo vėžio gali lemti ne tik didelė pagrindinių jų antioksidantų koncentracija. Avietėse esantys elagitaninai gali pakeisti signalus, kurie siunčiami į galimas ar esamas vėžio ląsteles, – gali slopinti vėžinių ląstelių aktyvumą.

Dėl netinkamos mitybos ir nutukimo išsivysto organizmo metabolinis, oksidacinis ir imuninės sistemos disbalansas, sukeliantis fiziologinius pokyčius organizme, o šie savo ruožtu daro įtaką centriniams ir periferiniams procesams. Laikui bėgant, kyla rizika susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, cukriniu diabetu, vėžiu, Alzheimeriu. Raudonosios avietės ir juose esantys polifenoliai tiriami įvairiomis formomis dėl jų tiesioginio ir netiesioginio poveikio lėtinėms ligoms. Daugėja mokslinių įrodymų, kurie patvirtina antioksidacinį ir metabolinį stabilumą užtikrinantį, nuo uždegimų saugantį aviečių poveikį. Vartojant avietes gerėja kraujo lipidų profilis, kraujagyslių sienelių funkcija, mažėja kraujospūdis, silpnėja aterosklerozės vystymasis, netgi greičiau atkuriamos smegenų funkcijos po smegenų traumų.

Avietės yra universalus vaisius, kurį galima puikiai įtraukti į savo meniu, – paskaninti pusryčių košes, žaliuosius kokteilius, įvairius desertus. Šviežių aviečių pirkite sezono metu arba užsišaldykite jų, kad galinga šių vaisių apsauga pasinaudotumėte ir žiemą.

Avietės labai tinkamos šaldyti. Švelniai jas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, paskleiskite vienu sluoksniu ant kepimo popieriaus ir įdėkite į šaldiklį. Užšaldytas perdėkite į specialų šaldyti skirtą maišelį ar indą, kurį galima uždaryti, ir vėl įdėkite į šaldiklį. Taip vaisius patariama laikyti iki vienų metų.
Avietės
Avietės
© Shutterstock

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(87 žmonės įvertino)
4.2069

Vaida Kurpienė apie sviesto naudą ir kodėl jis reikalingas mūsų organizmui (41)

Sviestas lietuvių mityboje nuo senų laikų užėmė svarbią vietą, kurią pastaraisiais metais,...

Negeriate kefyro? Pasigailėsite. Mokslų daktarė išaiškino, kodėl šis gėrimas daro stebuklus (248)

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apžvelgė dažnai lietuvių mėgstamą kefyrą...

Biomedicinos mokslų daktarė įvardijo ypatingą aviečių poveikį mūsų organizmui ir paaiškino, kaip geriausia jas vartoti (60)

Aviečių kilmė. Mokslininkai nėra visiškai tikri dėl aviečių kilmės. Šioms uogoms būdinga...

Mokslų daktarė pateikė išvadas apie arbūzą: sėklas ir žievę išmesdavote? Nuo šiol darysite kitaip (128)

Vasara jau beveik įpusėjo, dienos karštos, norisi atsigaivinti skaniai, o kartu – ir sveikai....

Mokslų daktarė paaiškino, ką reikia žinoti apie braškes: kad būtų sveika jūsų organizmui – būtina viena sąlyga svarbi ir laikymo trukmė (74)

Braškės – vienos populiariausių uogų, vartojamų visame pasaulyje. Jos, kaip laukinis vaisius,...

Top naujienos

Skelbia radę, kur nufilmuotas keistas Cichanouskajos kreipimasis į baltarusius (168)

Kandidatės Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlanos Cichanouskajos kreipimasis į šalies...

Razmuvienė: galbūt po gausių pasibuvimų pajūryje reikėtų paprašyti dirbti nuotoliniu būdu (134)

Savaitgalį socialinius tinklus apskriejo nuotraukos iš sausakimšo Palangos paplūdimio. Pirmadienį...

Per tarptautinę operaciją smogė Ispanijoje įsikūrusiai gaujai: nusikaltimus organizavo emigrantai iš Lietuvos ir Lenkijos (6)

Per tarptautinę operaciją Ispanijoje sulaikyta nusikalstama grupuotė, kurią įkūrė Lietuvos ir...

Ragina studentus sukilti dėl brokerių tarpininkavimo mokesčio: reikia kritinės masės (37)

Nekilnojamojo turto paslaugų įmonės „Resolution“ vadovė Džiuginta Daujotaitė sako, kad...

„Eurovaistinės“ vaistininkei nustatytas koronavirusas (8)

Kauno rajone, Ringauduose, esančios „Eurovaistinės“ vaistininkei pirmadienį nustatytas...

OMON vaiko žmones iš protestų dalyvio žūties vietos Minske (16)

Minske riaušių policijos OMON pareigūnai vaiko žmones, atėjusius atnešti gėlių į vietą,...

Cichanouskaja į šalį atvyko paryčiais: ji turi vizą metams būti Lietuvoje (540)

Į Lietuvą atvykusi baltarusių opozicijos simboliu vadinama Sviatlana Cichanouskaja tikina pati...

Ekspertas: keistas Cichanouskajos kreipimasis į protestuotojus išgautas jėga (240)

Keistas kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cechanouskajos kreipimasis į baltarusius su raginimu...

Palangos vėl laukia iššūkis: po trumpo atokvėpio – vasariškų karščių sugrįžimas (12)

Po trumpo gaivesnių orų laikotarpio, į Lietuvą grįš vasaros karščiai.

FIBA įspraudė į kampą Prienų klubą: niekur nedingsime, reikės mokėti (3)

Prienų „Cbet“ ekipa pateko į Tarptautinės krepšinio federacijos ( FIBA ) nemalonę. Praėjusio...

|Maža didelių žinių kaina