Istoriniai šaltiniai teigia, kad šašlykų gaminimo tradicijos atsirado dar prieš šimtus metų turkų kultūroje. Sumedžioję gyvūną, kareiviai jo mėsą suverdavo ant kardų ir čia pat ją iškepdavo ant atviros laužo ugnies. Taip iš šio praktiško sprendimo gimė idėja mėsos gabaliukus verti ir kepti ant iešmo. Šį patiekalą turkai pavadino kebabu. Ilgainiui atsirado ir daugiau ant iešmo iškeptos mėsos pateikimo būdų, iš kurių mums geriausiai žinomas – mėsa susukta į ploną duonos paplotėlį.

Ryškiausią skonį šašlykams suteikia pati mėsa

Įprastai, šašlykų marinavimui naudojami tik keli ingredientai, o ryškiausias skonis juntamas pačios mėsos. Todėl kepimui skirta mėsa visų pirma turi būti kokybiška ir šviežia.

Pasak „Norfos“ vyriausiojo mėsininko Dainiaus Bartošiaus, mėsos šviežumą galima įvertinti vizualiai. Šviežia mėsa turėtų turėti rausvą atspalvį, standžią formą ir šiek tiek blizgų paviršių. Tokios mėsos visada galima įsigyti „Norfa“ parduotuvėse, į kurias kasdien visa šviežia produkcija atvežama iš modernios „Rivonos“ mėsinės.

Ieškantiems netradicinio skonio, vertėtų pabandyti šašlykus iš paukštienos

Taip pat šašlykų skonis priklausys ir nuo to, kokios rūšies mėsą pasirinksite. Tradiciškai šis patiekalas ruošiamas iš kiaulienos, tačiau gaminti galite ir iš bet kurios kitos raudonos ar baltos mėsos.

Minkščiausia bei sultingiausia yra kiaulienos sprandinė, nes joje tarp raumenų yra daugiausiai riebalinio ir skiriamojo audinio. Panašią struktūrą turi ir kiaulienos mentė. Vertinantys liesesnę mėsą gali rinktis kiaulienos nugarinę arba savo maistine verte turtingą jautieną. Kadangi ši mėsa turi mažiau riebalinio ir skiriamojo audinio, suteikti jai minkštumo galima šiek tiek ilgiau pamarinuojant.

Norintiems kažko netradicinio skonio atžvilgiu, vertėtų pabandyti šašlykus ir kitus patiekalus iš paukštienos – šiuo atveju tiesiog nuostabūs yra „Rivonos“ marinuoti gaminiai, kurių galima įsigyti „Norfos“ parduotuvėse. Jums neabejotinai patiks marinuotos viščiukų blauzdelės, sparneliai, taip pat kalakutienos kepsneliai. Apskritai „Norfos“ asortimente yra net penkių rūšių marinuoti šašlykai, kurių galima įsigyti tiek sveriamų gaminių skyriuje, tiek ir patogiai sufasuotus.

Daugelį metų populiariausiais išlieka tradiciniai vasaros šašlykai, pagardinti įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, sprandinės šašlykai, marinuoti česnakų ir pipirų marinate, bei šašlykai su majonezu.

Vis gausesnis gerbėjų ratas atranda ir nesenai asortimente atsiradusius klasikiniu būdu marinuojamus šašlykus su acto rūgštele ir prieskoniais. Vertinantys itin minkštą mėsą būtinai turėtų pabandyti šoninės šašlyką su kur kas didesniu sluoksniu riebalinio audinio, kuris paruoštam patiekalui suteikia ypatingo sultingumo.

Kelios kepimo gudrybės, nuo kurių priklauso puikus rezultatas

Vienas iš didžiausių šašlykų privalumų, kad jų kepimui nereikia įmantrių grilių ar ypatingų žinių. Skaniai iškepti mėsos gabaliukus galite pačioje paprasčiausioje šašlykinėje ar net ant laužo. Svarbu tik tinkamai pasiruošti mėsą ir pasirinkti optimalų kepimo laiką bei temperatūrą.

Mėsą šašlykams reikėtų pjaustyti vienodais, 3–4 centimetrų dydžio gabaliukais tam, kad jie tolygiai iškeptų ir gražiai apskrustų. Jei gabaliukai bus didesni, jie neiškeps, o pernelyg maži – išsausės arba sudegs.

Veriant mėsą ant iešmo, reikėtų įsivertinti kepimo plotą. Mėsa neturėtų remtis į kepsninės kraštus, o kaitra po visais gabaliukais turi būti vienoda. Optimali šašlykų kepimo temperatūra – 200 laipsnių, o kepimo laikas priklauso nuo mėsos rūšies. Raudona mėsa kepama ilgiau – 15–20 minučių, o balta – šiek tiek trumpiau iki 15 minučių. Tam, kad šašlykai nesudegtų, juos reikėtų kepti tik ant kaitrių žarijų, kurios nuo mėsos būtų atitolusios bent 10 centimetrų atstumu.

Patikrinti ar šašlykai yra pilnai iškepę, nėra sudėtinga. Matuojant maisto termometru iškepusios raudonos mėsos temperatūra turi būti 75 laipsniai, o baltos mėsos – 80 laipsnių. Jei termometro neturite, galite pasinaudoti senu, bet patikimu metodu: prapjovus mėsą, iš jos turi tekėti skaidrios sultys, jei matote drumzlinas – mėsa dar nėra iškepusi.

Kiaulienos sprandinės šašlykas medaus ir garstyčių marinate

Marinatui reikės (1 kilogramui mėsos):

  • 1 citrinos;
  • 1 valgomojo šaukšto garstyčių;
  • 1 valgomojo šaukšto medaus;
  • 1 valgomojo šaukšto aliejaus;
  • 1 didesnio svogūno;
  • 3 skiltelių česnako;
  • kiaulienos prieskonių arba druskos, pipirų ir raudonėlių.

Marinavimas:

3–4 centimetrų dydžio gabaliukais supjaustytą mėsą apibarstykite prieskoniais, apšlakstykite citrinų sultimis ir viską švelniai įtrinkite į mėsą. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Medų, aliejų, garstyčias, svogūną ir česnaką išmaišykite kartu. Paruoštą marinatą vėl įtrinkite į mėsą ir palaikykite ją per naktį šaldytuve, uždarame inde.

Šaltinis
Temos
Projektas „NORFA Mėsos klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją