aA
Stiprėjant grilio tradicijai Lietuvoje, vis daugiau gyventojų kepsninėje ruoštų patiekalų skoniais mėgaujasi ne tik vasarą, bet ir atvėsus orams. Galimybę ir žiemą paruošti gardžius kepsnius nei minutės nešąlant prie lauko kepsninės suteikia namų virtuvėje naudojamas grilis.
Gian Luca Demarco
Gian Luca Demarco
© DELFI montažas / Shutterstock

Garsus virtuvės šefas Gian Luca Demarco dalijasi patarimais, kaip namuose lengvai paruošti tobulus grilio patiekalus.

Gian Luca Demarco
Gian Luca Demarco
© Organizatorių nuotr.

Grilis namų virtuvėje


Gian Luca papasakojo, kaip paprasta paruošti grilio patiekalus bet kuriuo metų sezonu.

„Visiems kaitlenčių tipams tinkančiame namų grilyje kepamas maistas išlaiko ant anglių kepto maisto skonį ir tekstūrą, o reljefinis paviršius ant patiekalų suformuoja grotelių raštą, sukurdamas lauke ruošto maisto įspūdį. Todėl net žiemą nešaldami prie lauko kepsninės, galite paruošti šventinę vakarienę bei pasimėgauti gardžiais grilio patiekalais“, – pristato virtuvės šefas iš Italijos.

Anot „Kesko Senukai“ atstovės Elonos Uckutės, šį sezoną augantys grilio keptuvių pardavimai rodo, kad šaltuoju metų laiku gyventojai noriai ruošia skrudintus patiekalus namuose.

„Vos atvėsus orams, šoktelėjo namų virtuvėje naudojamų grilių pardavimai. Ant kaitlentės įkaistantis grilis ne tik praverčia šaltuoju metų sezonu, bet taip pat yra praktiškas sprendimas didmiesčių gyventojams, neturintiems savo sodo, kiemo ar terasos, bet norintiems pasilepinti kepsninėje ruošto maisto skoniu“, – rašoma pranešime spaudai.

Penkios tobulo kepsnio paslaptys

Jautienos nugarinės kepsnys
Jautienos nugarinės kepsnys
© Shutterstock

Virtuvės šefo teigimu, ruošiant grilio patiekalus tiek lauko kepsninėje, tiek grilyje namuose, galioja tos pačios taisyklės. Pirma jų – sausas kepamo maisto paviršius. Tam kad kepamas maistas nespragsėtų bei nesviltų, Gian Luca mėsą ir daržoves rekomenduoja gardinti prieskoniais tik baigus kepti.

Dar viena svarbi taisyklė – tinkama grilio temperatūra. „Norint, kad kepamos mėsos paviršius gražiai skrustų, karamelizuotųsi ir galėtumėte džiaugtis gyvenimu, minimali grilio temperatūra turėtų būti 175 laipsniai. Jei mėsą pradėsite kepti gerai neįkaitusiame grilyje, ji lips prie kepsninės paviršiaus ir nebus smagu gyventi“, – juokauja garsus italas.

Taip pat svarbu neperkepti jautienos kepsnio, todėl virtuvėje rekomenduojama naudoti chronometrą. „Viena pusė turėtų kepti lygiai dvi minutes“, – patarimus toliau dalija ekspertas.

Ketvirtasis Gian Luca patarimas kviečia apsišarmuoti kantrybe ir prie kepamos mėsos nelįsti: nespausti, netikrinti, ar iškepė. Tik praėjus dviem minutėms, apversti į kitą pusę. „Kas spaus mėsą – sapnuos košmarus, – šmaikštauja virtuvės šefas bei pristato dar vieną rekomendaciją. – Siekiant tobulo rezultato, iškeptas steikas dar turi „pailsėti“. Kepsnys taps minkštesnis ir sultingesnis, jei jį palaikysite 8 minutes iki 85 laipsnių įkaitintoje orkaitėje įjungę konvekcinį režimą“.

„Beje, prie kepsnio galite paruošti netradicinį garnyrą – vakuumuotus agurkus – bei taip nustebinti savo šeimą struktūrą pakeitusiomis daržovėmis. Jos atrodys permatomos, tarsi vaiduokliai“, – paslaptingai pristato virtuvės šefas.

Gian Luca siūlo vakuumatorių naudoti ne tik maisto laikymui, tačiau ir greitam daržovių konservavimui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(27 žmonės įvertino)
3.9259

Medicinos mokslų daktaras papasakojo, kaip reikėtų maitinti vaiką pirmaisiais jo gyvenimo metais ir kas gali jiems sukelti sunkias ligas (13)

Maistas yra labai svarbus aspektas mūsų gyvenime. Visada renkamės, kokį maistą valgyti, kiek jo...

Grilio sezono pradžia – patarimai, kaip iškepti puikaus skonio šašlykus (10)

Atšilę orai skatina pradėti ir grilio sezoną – Lietuvoje egzistuoja senos mėsos kepimo ant...

Rusnė Valatkaitė | D+

Negalite atsikratyti emocinio valgymo? Dietistė Vaida Kurpienė paaiškino, kaip su tuo kovoti

Daugelis mūsų žinome, kad maistas gali padėti nusiraminti, bent jau trumpam. Persivalgymą ir...

Benedikto kiaušinių diena: sugriaukime mitus dėl tariamų sunkumų ruošiant šį patiekalą (9)

Balandžio 16–ąją minima Benedikto kiaušinių diena yra ypatinga šventė maisto gurmanams iš...

Konditerio patarimai: kelios gudrybės, kurios pamėgtus desertus pavers sveikesniais

Atšilus orams vis dažniau susirūpiname ne tik savo sveikata, bet ir kūno linijomis, todėl prieš...

Top naujienos

Lietuvė išpasakojo, kaip Danijoje veikia „koronapaso“ sistema: prireikia ir grožio salone, ir bare (310)

Lietuva dar tik svarsto įsivesti galimybių pasą, kuris leistų plačiau atsiverti kai kuriems...

„Popierinis“ kelias ir tiltas grasina namų griovimais Balsiuose: gyventojai nė nebegali užsiimti remontu (151)

Balsių bendruomenės sukilusios dėl planuojamo naujo kelio ir tilto, kuris turėtų sujungti...

ES svarsto „pertvarkyti“ pasaulinius finansus (57)

Naujieji Europos Sąjungos tvarių investicijų klasifikavimo standartai pakeis tai, kaip veikia...

Vaida Kurpienė | D+

Ką valgyti? Su Vaida Kurpiene: patarimai, kaip pavasarį gauti tikrą vitaminų bombą ir dar sutaupyti pinigų

Pavasarį norisi pradėti sveikai, tad gali tekti pakoreguoti ir mitybą. „Delfi Plius“ laidos...

Pasitikrinkite, ar nevartojate per daug cukraus: gydytoja išvardijo pagrindinius požymius (13)

Cukrus neretai įvardijamas priešu, nuodais ar net „baltąja mirtimi“. Kiek šis saldus...

Rusijai paskelbus apie pratybų prie Ukrainos sienos pabaigą, JAV „laukia veiksmų“ (91)

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį sakė palauksiančios tolesnių Rusijos veiksmų po Maskvos...

Nausėda ar Šimonytė: lietuviai pasisakė, kas turėtų atstovauti Lietuvą EVT (105)

Daugiau nei pusė lietuvių mano, kad prezidentas Gitanas Nausėda ir toliau turėtų atstovauti...

Lankytojų išsiilgusios kavinės viliotinį šoko ne tik didmiesčiuose: suvalkiečius gundė papildomais staliukais ir naujienomis meniu (16)

Šis ketvirtadienis – ilgai laukta diena lauko kavinėms, restoranams ir barams. Mat nuo vakar, po...

Pavasarį dažnam trūksta vitaminų ir mineralų: vaistininkė išdavė gudrybę, kaip net vaikams lengvai pamėgti žuvų taukus

Atsiradęs irzlumas, nenoras keltis ryte, nuovargis – tai dažni požymiai, kuriuos savo vaikų...