Kalbėdama apie tai, kokias rūšiavimo klaidas dažniausiai daro lietuviai, S. Rasalė pasakoja, kad dažnai žmonės į pakuočių rūšiavimui skirtus konteinerius meta daiktus, kurie net nėra pakuotės.

„Į plastiko pakuotėms skirtus konteinerius skrieja įvairaus pobūdžio plastikiniai žaislai, į stiklo konteinerius nugula keramikiniai vazonai, porcelianinės vazos ir krištolinės taurės ar jų šukės.

Į žaliąjį stiklui skirtą konteinerį mesti negalima veidrodžių, porceliano, krištolo, keramikos, elektros lempučių, televizorių ekranų, namų langų ar automobilių stiklų. Juos derėtų gabenti į stambiagabaričių atliekų aikšteles, esančias kiekvienoje šalies apskrityje.

Šiukšlių konteineriai

Į mėlynąjį popieriaus konteinerį vis dar dažnai keliauja ir panaudotos vienkartinės servetėles ar virtuviniai rankšluosčiai. Tokie dalykai dėl higienos nėra ir negali būti rūšiuojami, juos reikia mesti į buitinių atliekų konteinerį“, – aiškina moteris.

Anot jos, visų maisto produktų pakuotės yra rūšiuojamos, o šiuo metu veikianti atliekų rūšiavimo sistema neįpareigoja gyventojo atskirti, ar pakuotė gali būti perdirbama, ar ne.

„Stiklinę tarą reikia mesti į stiklo konteinerį, popierinę bei kartoninę pakuotę – į popieriaus konteinerį, o visas likusias pakuotes – į plastiko konteinerį. Toliau darbą atliks rūšiavimo centrai, kur pakuotės bus perrenkamos pagal perdirbimo galimybes arba panaudojamos energijai gauti“, – dėsto specialistė.

Karantino metu išaugo maisto pristatymo į namus paslaugų poreikis. Kai kurie žmonės iki šiol nežino, kaip rūšiuoti vienkartines maisto pakuotes. Vieni jas plauna indų plovikliu, kiti – meta tiesiai į mišrių atliekų konteinerį.

Vienkartiniai indai

S. Rasalė teigia, kad rūšiuojant plauti indelių neprivaloma, užtenka išnaudoti gaminį ir pašalinti jo likučius.

„Perdirbimui skirtos pakuočių atliekos, iš jų gaminant žaliavą, yra plaunamos. Vis tik, jei yra galimybė, praskalauti vandeniu – rekomenduojama. Tokiu atveju būsite tikri, jog išmesta pakuotė neužterš kitų konteineryje esančių atliekų.

Gyventojų prašoma pagal galimybes atskirti skirtingas pakuotės medžiagas, net jei jos visos metamos į tą patį konteinerį. Pavyzdžiui, išimti indelį iš kartoninės pakuotės, išimti buteliuką iš skardinio įdėklo ar plastikinio maišelio. Tai darydami, padėsime moderniems atliekų rūšiavimo skeneriams, kurie kol kas negali išimti plastikinio indelio iš kartoninės pakuotės, tačiau sėkmingai atskiria šias medžiagas, jei jos išmetamos atskirai“, – pasakoja „Žaliasis taškas“ marketingo ir komunikacijos vadovė.

Ji primena, kad stiklainiai ir stikliniai buteliai į žaliąjį rūšiavimo konteinerį turi keliauti be dangtelių.

„Dangteliai, metaliniai kamšteliai ar vyno butelių kamščiai turi būti metami į geltonąjį – plastikui, kombinuotoms, metalinėms bei medinėms pakuotėms skirtą konteinerį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)