Netinkami kaimynai – bulvės ir svogūnai. Kodėl?

Svogūnai išskiria etileno dujas – organinį junginį, kuris žmonėms nepavojingas. O bulvėms labai pavojingas – nuo jo bulvės genda ir per 3–4 dienas suminkštėja.

Ne tik svogūnų nevalia laikyti su bulvėmis. Etileno dujų išskiria ir pomidorai, bananai, obuoliai.
Nukenčia ne tik bulvės. Ar pastebėjote, kad svogūnai suminkštėja, iš jų ima bėgti skystis? Priežastis – jie buvo sudėti spintelėje ar sandėliuke drauge su bulvėmis – daržovėmis, kuriose daug drėgmės. Parduotuvėje šių daržovių irgi negalima laikyti šalia.

Kur laikyti bulves?

Bulvės nėra įnoringos, vis dėlto reikia sudaryti tam tikras sąlygas.

1. Turi būti sausa, kad bulvės neimtų pūti nuo drėgmės pertekliaus.
2. Turi būti tamsu – net ir nuo dirbtinės šviesos gali atsirasti žalių dėmių. Šiose dėmėse yra toksino solanino, kuris didina vėžinių ligų riziką. Be to, bulvės su žaliomis dėmėmis yra karstelėjusios.
3. Turi cirkuliuoti oras – kai oras grynas, bulvės išlieka kietos, nesuvysta.

Kur negalima laikyti bulvių?

1. Nors bulvių nevalia laikyti su svogūnais, tai nereiškia, kad jas apskritai reikia izoliuoti. T. y. sandari dėžė – prastas variantas. Jis negarantuos svarbiausios sąlygos – sausumo.
2. Šaldytuve. Bulvėms reikia vėsos, bet šaldytuve per šalta, jos ims pūti. Beje, bulves galima užšaldyti, tik jos turi būti virtos.

Dar viena taisyklė – kaip plauti bulves. Kai nuplovėte bulves, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nutekėtų vanduo. Bulvės greitai sugeria drėgmę, o drėgmės perteklius gadina jų skonį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)