Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, pati pirmoji taisyklė su tokiais produktais kaip majonezas, garstyčios, kečupas, konservuoti produktai – juos atidarius būtina laikyti šaldytuve. Sandariai uždaryti ir šaltai laikomi jie galės išstovėti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių.

„Pavyzdžiui, atidarytą kečupą galima laikyti šešis mėnesius, panašiai yra ir su garstyčiomis. Tuo tarpu majonezo galiojimo laikas šaldytuve yra trumpesnis – paprastai laikoma, kad jį reikėtų suvartoti per mėnesį nuo atidarymo. Su konservuotais produktais, tokiais kaip alyvuogės, paprikos ir agurkai, turėtume atsisveikinti dar anksčiau. Tokie atidaryti konservai tinkami vartoti ne ilgiau kaip kelias savaites“, – pasakoja maisto žinovė.

Tik būtina atkreipti dėmesį, kad šios rekomendacijos taikomos tik tiems produktams, kurie neturi jokių gedimo požymių, pavyzdžiui, pelėsio, pakitusios spalvos, konsistencijos ar kvapo. Jeigu tik kažką pakitusio pastebite, – nedelsiant atsikratykite tokių maisto produktų, dėl kurių kokybės nesate tikri.

Keli būdai panaudoti majonezą

Majonezo panaudojimo būdų virtuvėje – apstu. 2-3 šaukštus įdėjus į blynų tešlą, šie taps gerokai puresni. 1 šaukštelis majonezo kiaušinienę pavers šilkine. Labai nedaug jo pagerins ir bulvių košės skonį, apsaugos mėsainių mėsą nuo išsausėjimo, juo taip pat galima aptepti kepamą mėsą ar net pyragą. G. Urbonavičiūtė siūlo išmėginti ir orkaitėje keptus kukurūzus, kurie taps tikru vakarėlio hitu net ir tarp tų, kurie sako nesantys meksikietiškos virtuvės fanai.

Meksikietiški kepti kukurūzai

Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės:

850 g kukurūzų (šviežių, šaldytų ar konservuotų),
1 puodelio majonezo,
1 šaukštelio maltos rūkytos paprikos,
¼ šaukštelio druskos,
¼ šaukštelio pipirų,
saujos svogūnų laiškų,
½ puodelio tarkuoto kietojo sūrio,
žaliosios citrinos.

Gaminame:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Nusausinkite kukurūzus ir sumaišykite pirmuosius 5 ingredientus. Pasmulkinkite svogūnų laiškus ir didžiąją jų dalį įmaišykite į mišinį (šiek tiek pasilikite papuošimui). Jeigu mėgstate aštriau, galite įdėti ir pjaustytų aitriujų ar jelapeno paprikų. Kepimo skardą patepkite riebalais, supilkite paruoštą kukurūzų mišinį ir pabarstykite sūriu.
2. Kepkite uždengę 20 minučių. Tuomet atidengus dar 15-20 minučių, kol apskrus ir lengvai paruduos. Pabarstykite likusiais žaliaisiais svogūnais ir patiekite su laimo skiltelėmis. Galite valgyti kaip garnyrą ar užkandį su kukurūzų traškučiais.

Majonezas – ir kepiniams

Gal kiek netikėta, bet majonezas pravers ir kepiniams, atkreipia dėmesį konditeris Thierry Lauvray. Majonezas yra kiaušinių, aliejaus ir acto derinys, o visi jie yra ir įprasti kepimo ingredientai.

„Įmaišius majonezo, kepiniams suteiksite sodrumo, geresnės tekstūros ir drėgmės. Jis ypač dera šokoladiniuose pyraguose, tereikia į drėgnų ingredientų mišinį įmaišyti du šaukštus majonezo. Įmaišykite kelis jo šaukštus į kišą, iškepsite jį puresnį ir labiau kreminį. Kaip majonezas pagerina pyragų tekstūrą, tą patį jis gali padaryti ir su bananų duona. Įmaišykite vieną valgomąjį šaukštą majonezo į šlapius bananų duonos recepto ingredientus, ir duona išeis drėgnesnė ir malonesnio skonio“, – išduoda konditeris.

Drėgni bananų keksiukai su šokolado gabaliukais

Porcijos: 12 keksiukų
Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės:

2 puodelių miltų,
1 šaukštelio kepimo sodos,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
1 puodelio cukraus,
3 prinokusių bananų,
1 puodelio majonezo,
½ puodelio šokolado gabaliukų kepiniams.

Gaminame:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Ištepkite riebalais 12 keksiukų formelių arba išklokite keksiukų įdėklais.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, kepimo miltelius ir cukrų. Sudėkite sutrintus bananus, majonezą ir šokolado gabaliukus. Gerai išmaišykite. Išdėliokite mišinį į paruoštas formeles, kad jos būtų užpildytos maždaug iki trijų ketvirtadalių.
3. Kepkite, kol keksiukai įgaus auksinę spalvą ir lengvai paspaudus atšoks, maždaug 20 minučių.

Greitos bandelės iš 3 ingredientų

Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės:

aliejaus,
1 puodelio savaime kylančių („self-raising“) miltų,
½ puodelio pieno,
¼ puodelio majonezo.

Gaminame:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Ištepkite 6 dideles keksiukų formeles aliejumi.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, pieną ir majonezą iki vientisos masės. Jei neturite savaime kylančių miltų, galite juos pakeisti universaliais miltais, tačiau prieš įmaišydami pieną ir majonezą, į miltus įdėkite 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių ir truputį druskos. Mišinį išdėliokite į paruoštas keksiukų formeles.
3. Kepkite, kol taps auksinės spalvos, apie 10 minučių.

Vištiena įdarytos paprikos

Jei šventėms prisipirkote paprikų, tačiau jų visų nepanaudojote, – ne bėda.

„Šaldytuve paprikas galima laikyti iki 15 dienų, jei laikomasi tam tikrų taisyklių. Tačiau verta turėti omenyje, jog paprikos nemėgsta temperatūrų pokyčių ar per didelio šalčio bei drėgmės. Kadangi jose yra daug vandens, paprikos greitai užšąla, todėl šaldytuve jas reikėtų laikyti kuo atokiau nuo sienelių“, – informuoja „Rimi“ ir kviečia panaudoti po švenčių likusius vištienos bei paprikų likučius – pasigaminti vištiena įdarytas paprikas. Šis patiekalas yra labai lengvai paruošiamas, todėl puikiai tiks skaniai vakarienei su šeima ar draugais.

Patiekalui reikės:

2 arbatinių šaukštelių aliejaus;
½ stiklinės šaldytų paprikų ir svogūnų mišinio;
2 stiklinių smulkintos virtos vištienos – šviežia viščiukų broilerių šlaunelių mėsa
1 ryšulėlio susmulkintų lapinių kopūstų
¼ stiklinės trupinto ožkos sūrio;
¼ arbatinio šaukštelio česnako miltelių;
1 žiupsnelio kajeno pipirų;
1 žiupsnelio druskos;
4 paprikų (su pašalintomis viršūnėlėmis ir sėklomis);
1 šaukšto kokosų aliejaus (pasirinktinai);
2 griežinėlių sūrio.

Gaminimo eiga:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
2. Įkaitinkite aliejų nedidelėje keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies. Įkaitintame aliejuje pakepinkite paprikų ir svogūnų mišinį, kol svogūnai taps permatomi (apie 7-10 minučių).
3. Dubenyje sumaišykite kepintų paprikų ir svogūnų mišinį, vištieną, kopūstus, ožkos sūrį, česnakų miltelius, kajeno pipirus ir druską; šaukštu sudėkite į paprikas, kad jos būtų perpildytos. Išdėliokite įdarytas paprikas kepimo inde. Jei reikia, paprikų išorę patepkite kokosų aliejumi.
4. Kepkite paprikas įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės (apie 30-40 minučių). Ant kiekvienos paprikos uždėkite po pusę griežinėlio sūrio ir kepkite toliau, kol sūris išsilydys.
Skanaus!

Soti daržovių sriuba su lęšiais

Dar vienas „Iki“ siūlomas receptas.

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės:

2 morkų,
300 g raudonųjų lęšių,
1 žaliosios paprikos,
1 svogūno,
300 g pomidorų,
20 g pomidorų pastos,
šlakelio aliejaus,
druskos, pipirų, bazilikų, oregano, čiobrelių.

Gaminame:

1. Į įkaitintą keptuvę sudėkite kubeliais supjaustytą papriką, smulkintą svogūną, kubeliais supjaustytas morkas. Viską sumaišykite ir kelias minutes pakepinkite. Supilkite pomidorų pastą ir suberkite prieskonius. Kruopščiai išmaišykite visus ingredientus, tuomet sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus.
2. Perkelkite viską į puodą. Įpilkite apie 600 ml vandens ir sudėkite lęšius. Virkite mišinį 30 minučių uždengę, retkarčiais pamaišydami. Išvirusią sriubą patiekite su šviežiomis petražolėmis. Jeigu norite, paskaninkite šaukšteliu grietinės arba graikiško jogurto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją