Kad ir kaip banaliai tai skambėtų, tinkamas vandens kiekis organizme yra tiesiausias kelias į gerą savijautą. Tad tai, kokie patiekalai bus pasirinkti esant aukštai temperatūrai, nedaro tokios didelės įtakos savijautai kaip organizmo aprūpinimas vandeniu.

„Svarbiausias dalykas karštymečiu yra ne tai, ką valgyti, o vandens gėrimas. Dažnai žmonės pamiršta, kad vanduo yra vienas iš pagrindinių sudedamųjų mūsų organizmo dalių. Tad pirmas dalykas norint gerai jaustis leidžiant laiką saulėje – vanduo. Taip pat, reikėtų nepamiršti suvartoti pakankamą kiekį druskos. Kai lauke prasideda tikras karštis, žmonės intensyviai ir daug prakaituoja, dėl to patartina druskų ne sumažinti, o kaip tik padidinti ir gauti ją su sveiku maistu, o ne iš riebaus, aliejuje kepto maisto,“ – pastebi L. Timinskaitė.

Dažnai susiduriama su problema, kad lepinant karščiams daugumai žmonių sumažėja apetitas. Badauti nevertėtų – rinkitės lengvus, virškinimo sistemos neapkraunančius patiekalus: įvairias salotas, nepamirštant baltymų – kokteilius ar varškę su jogurtu ir uogomis. Taip ne tik papildysite organizmą maistingomis medžiagomis, bet ir pagerinsite savijautą.

Norintiems paplūdimyje, gamtoje ar net miesto gatvėse jaustis ne tik gerai, bet ir lengvai, mitybos specialistė rekomenduoja sumažinti daug riebalų turinčio ar juose kepto maisto vartojimą: „Karštais orais rekomenduočiau privengti greito, riebaluose kepto maisto, lietuviškų bulvinių patiekalų. Kad ir kaip liūdnai tai skambėtų – tokie patiekalai labai apkrauna virškinimo darbą.“

Vis dėlto specialistė sako, kad tinkamo ar netinkamo maisto karštu metu nėra. Reikėtų maitintis taip pat kaip ir kitais metų laikais: daug daržovių, vaisių, baltymų turinčio maisto (mėsa, žuvis, pieno produktai), gerųjų riebalų (riešutai, avokadai, aliejai) ir nepamiršti kruopų ir kitų angliavandenių.

Deja, bet karštymetis itin pavojingas širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms. Pakilus oro temperatūrai jiems itin svarbu jaustis gerai, tad, mitybos specialistės teigimu, tam gali padėti sveika ir subalansuota mityba, pakankamas vandens bei druskų kiekis, o fizinis aktyvumas pagelbės stiprinant širdį.“

Specialistė dalijasi ne tik patarimais kaip turėtų atrodyti mityba leidžiant laiką karštoje saulėje, bet ir siūlo išbandyti vieną receptą: „Greitai pagaminamas, tinka valgyti bet kur, kur yra saulė, draugai ir gamta.“.

Bananiniai keksiukai

Reikės:

2 pernokusių bananų;
2 didelių kiaušinių;
200 g riešutų sviesto;
50 g rūgštesnių uogų;
50 g juodojo šokolado;
30 g saldiklio eritritolio/ cukraus/ kito saldiklio;
1 a. šaukšt. kepimo miltelių;
druskos, cinamono.

Gaminame:

1. Bananus sutriname šakute ir sumaišome su likusiais ingredientais.
2. Kepame įkaitintoje orkaitėje 180 temperatūroje, 15-17 minučių.

Skanaus

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją