aA
Atėjus vasarai privalomu jos atributu tikriausiai visi įvardytumėme ledus. Šerbetai, šaldytos sultys, plombyrai – jų yra tiek daug rūšių, kad kiekvienas tikrai atras savo mėgstamiausią skonį. Kodėl ledus reikia laižyti, o ne kąsti? Kokie ledai sveikiausi ir kaip taisyklingai juos laikyti? Visus atsakymus ir patarimus išgirsite „Alfas Live“ laidoje.

Alfas kalbino Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiąją specialistę – valstybinę maisto produktų inspektorę Antoniną Greičiuvienę.

Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis ledus?

Pirmiausia, mes turime atkreipti dėmesį ar ledai nėra deformuoti, perskaityti ledų pavadinimą, norėdami patenkinti savo poreikius ir norus. Norint neapsigauti reikia žiūrėti ar tai plombyras, ar grietininiai, pieniški ledai, ar vaisiniai, šerbetas, sorbetas, ar tiesiog valgomieji ledai. Nes valgomųjų ledų gamybai gali būti naudojami augaliniai aliejai – ne pieno riebalai. Tai galbūt kai kuriais aspektais turi įtakos vartotojui. Svarbu perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą, kuris yra įvardytas mažėjančia tvarka. Trečias svarbus aspektas yra maistingumo lentelė, kurioje tikėdamasis, kad perka vaisių sultis, ir kad jos bus mažiau maistingos negu plombyras – pirkėjas gali apsigauti. Į ledus galima įdėti daugiau cukraus bei kitų ingredientų ir jie vos neprilygs plombyrui. Nes į maistingumo apskaičiavimo lentelę angliavandeniai, baltymai ir riebalai įeina kaip skaičiavimo ingredientai.

Ledai
Ledai
© Shutterstock

Ar iš tikrųjų, jei sudėtyje matome pieno miltelius, o ne pieną, tai yra blogai? Ar tai tiesa ar mitas?

Pirmiausia, reikia suprasti – nėra blogų arba gerų miltelių. Yra saugūs ir kokybiški maisto produktai. Iš pieno miltelių mes galime atgaminti pieną, kuris prilygs sterilizuotam arba UAT pienui. Tikrai negalima sakyti, kad tai yra blogai, ir antras dalykas – pieno milteliai yra nepakeičiamas dalykas minkštų ledų gamyboje. Dehidratuoti produktai naudojami tam, kad galima būtų pagaminti ledus, be abejonės, tam tikromis proporcijomis dedama ir kitų ingredientų. Todėl pasakyti, kad pieno milteliai ledų gamyboje nenaudojami būtų klaida, kad jų nereikia naudoti, taip pat yra klaida. Pieno milteliai duoda tam tikrą sausųjų medžiagų kiekį, stabilumą. Jei mes naudosime tik vandenį, o ne pieno miltelius, įsivaizduokite, kiek mums reikės įdėti įvairiausių stabilizatorių į ledus, kad jie neištirptų po 3 min. įsigijimo.

Kokius ledus reikėtų valgyti: ar jie turėtų būti kieti, ar šiek tiek atšilę?

Karštuoju laikotarpiu tie, kurie bando valgyti ledus dideliais kiekiais, dažniausiai valgo nemažais kąsniais, o taip daryti negalima. Reikia valgyti ledus laižant, kol pripratinsitę gerklę prie temperatūros pokyčio. Antras dalykas – valgomųjų ledų skonis ir savybės geriau atsiskleidžia, kada jie yra šiek tiek atitirpę, ne kieti kaip kartais gauname parduotvėje. Įsigyjant ledus labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad laikant juos tinkamomis sąlygomis, jie nepraranda savo formos, jie gerai iškilę, nesubliuškę. Jei praplėšiate pakuotę ir matote, kad ten yra kristaliukai, tokie ledai buvo atšildyti ir pakartotinai atšaldyti. Tokių ledų valgyti negalima.

Alfas laidoje gamino Cezario salotų konkurentą su keptomis vynuogėmis ir ypatingai traškų žiedinį kopūstą su falafeliais (ne tik vegetarams).

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(15 žmonių įvertino)
2.6000

Maisto technologė žingsnis po žingsnio paaiškino, kaip planuoti kassavaitinį meniu: valgysite skaniai, sutaupysite laiko ir pinigų (3)

Vis labiau populiarėjantis savaitės meniu planavimas yra puiki priemonė ne tik sveikiau...

Maisto pakavimo gudrybės: ką reikėtų žinoti perkant traškučių, mėsos ar sūrio pakuotes, pripildytas dujų? (2)

Kai vis labiau rūpinamės maisto kokybe ir šviežumu, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į patį...

Išdavė penkias traškių marinuotų agurkėlių paslaptis: nuo šiol gaminsite tik taip (12)

Vasarai įpusėjus vis dažniau pradedame galvoti apie konservuotų daržovių atsargas. Šiuo metu,...

Rusnė Valatkaitė | D+

Ar įmanoma gauti pakankamai baltymų nevalgant mėsos? Vaida Kurpienė pateikė savo verdiktą

Ar tikrai žinote, ką ir kada reikėtų valgyti, kad gautumėte pakankamą kiekį baltymų ? Ir ar...

Top naujienos

Roma Macijauskaitė | D+

Tikina, kad namuose pagamintas gėrimas tvarko virškinimą, gerina lytinį pajėgumą ir per 10 minučių padeda atsigauti po audringo vakarėlio

Sveiko maisto kūrėju save vadinantis Andrius Vilkas (39 m.) vasarą muzikos festivaliuose lankosi ne...

Lietuvoje pastebėta keista tendencija: padaugėjo žiemą plintančios infekcijos atvejų (60)

Prieš keletą savaičių Didžiojoje Britanijoje buvo fiksuotas netikėtas noroviruso protrūkis...

Klimatalogas įvardijo, kas mūsų laukia rugpjūtį: kaitra nesugrįš, lietūs bus labai netolygūs (29)

Lietuvoje prasidėjo paskutinis vasaros mėnuo, o po rekordinių liepos karščių , atrodo, jau...

Keistas tvarstis pakaušyje užminė naują mįslę dėl Kim Jong Uno (67)

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pastarosiomis dienomis viešumoje pasirodo su kelių...

40+ moterys: kirptis trumpai ar išlaikyti ilgus plaukus? (16)

Nuo senų senovės įvairiose kultūrose buvo tikima, kad ilgi plaukai turi magiškų galių ir yra...

Čempionų lygos atrankoje Arlauskio ir Dambrausko klubai pergales prarado paskutinėmis minutėmis (1)

UEFA čempionų lygos atrankoje lietuviškų akcentų turintys klubai sužaidė itin panašiu...

Apsidairykite, ar jūsų namuose nėra šių nereikalingų ir neskoningų daiktų: buvo tikima, kad jie neva pritraukia negandas (49)

Sakoma, kad namų ūkio gerovei įtakos turi ne tik patys namai , bet ir daiktai, kurie juose yra....

Papietavusi prie ežero išsižiojo: atostogos tai atostogos, bet kokia kainytė! (141)

Paprastai aš nelinkusi burbuliuoti dėl kainų, ypač kai poilsiauju. Atostogos tam ir yra, kad...

Kodėl po seksualinių santykių peršti makštį ir kaip to išvengti (20)

Makšties perštėjimas, skausmas po seksualinių santykių – gana dažnas reiškinys, teigia...