Šiandieną ispaninio šalavijo sėklos komerciškai auginamos daugelyje šalių, įskaitant Meksiką, Gvatemalą, Peru, Argentiną, Australiją ir Jungtines Amerikos Valstijas. Sėklos plačiai pripažįstamos kaip maistingųjų medžiagų turintis sveikos mitybos priedas.

Kokie yra 5 svarbiausi ispaninio šalavijo sėklų privalumai sveikatai?

1. Stiprina kaulų sveikatą

Ispaninio šalavijo sėklose gausu mineralų, kurie, kaip žinoma, yra naudingi kaulų sveikatai, įskaitant kalcį, magnį ir fosforą. 25 g ispaninio šalavijo sėklų porcijoje yra maždaug 158 mg kalcio, o tai yra didelis indėlis, palyginti su atitinkamu kiekiu pieno.

2. Gali būti naudingos širdžiai ir mažinti kraujospūdį

Ispaninio šalavijo sėklų įtraukimas į mitybą gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių apsaugai; taip gali būti dėl jose esančių polinesočiųjų riebalų, didelio skaidulų kiekio ir priešuždegiminių savybių. Taip pat nustatyta, kad chia sėklos ir miltai mažina kraujospūdį asmenims, turintiems aukštą kraujospūdį.

Tačiau verta prisiminti, kad bet kokie mitybos pokyčiai turi būti lydimi sveiko gyvenimo būdo ir fizinio aktyvumo pokyčių, kad būtų pastebimai naudingi pokyčiai širdies sveikatai.

3. Gali pagerinti cukraus kiekio kraujyje valdymą

Tyrimai, kurių metu buvo tiriamas sėklų poveikis cukraus kiekio kraujyje kontrolei gyvūnams, parodė, kad pagerėjo jų atsparumas insulinui. Tai patvirtino ir panašūs klinikiniai tyrimai, kurių metu buvo tiriamas duonos, pagamintos iš ispaninio šalavijo sėklų, poveikis cukraus kiekio kraujyje mažinimui žmonėms.

4. Gali sumažinti diabeto riziką
Maistinės ispaninio šalavijo sėklų savybės – jose gausu polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir skaidulų – ypač padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Kai kurie tyrimai rodo, kad šios sėklos gali būti naudingos antsvorio turintiems ir nutukusiems pacientams, sergantiems 2 tipo diabetu. Tačiau nėra įtikinamų įrodymų, kad chia sėklos gali tiesiogiai sumažinti diabeto riziką.
Omega-3 riebalų rūgštys

5. Gali pagerinti virškinimo sistemos sveikatą

Saujelė ispaninio šalavijo sėklų (25 g) turi beveik 9 g skaidulų, o tai yra puikus indėlis į rekomenduojamą 30 g dienos normą. Pakankamas skaidulų kiekis maiste yra svarbus virškinimo sveikatai ir sveikai žarnyno mikrobiotai palaikyti. Mityba, kurioje gausu skaidulų, mažina daugelio ligų riziką ir mirtingumą dėl visų priežasčių.

Kiek ispaninio šalavijo sėklų galima suvalgyti per dieną?

Kadangi ispaninio šalavijo sėklos gali sukelti tam tikrų problemų, geriausia pradėti nuo mažų kiekių. Iš pradžių pabandykite tik 1 valgomąjį šaukštą.

Toliau palaipsniui į savo racioną galite įtraukti šiek tiek daugiau sėklų. Tačiau jei jaučiate, kad dėl jų kyla virškinimo problemų, reikėtų sumažinti jų kiekį.

Ar ispaninio šalavijo sėklos saugios visiems?

Apskritai šios sėklos yra gerai toleruojamos, tačiau per didelis jų kiekis vienu prisėdimu gali sukelti pilvo diskomfortą, vidurių užkietėjimą ir pilvo pūtimą. Dėl šios priežasties svarbu sėklas užgerti pakankamu kiekiu vandens, ypač jei sėklos nebuvo iš anksto pamirkytos. Sergantiesiems uždegiminėmis žarnyno ligomis, tokiomis, kaip opinis kolitas, Krono liga ar divertikulitas, gali tekti reguliuoti skaidulų vartojimą ir riboti daug skaidulų turinčių maisto produktų, tokių kaip ispaninio šalavijo sėklos, vartojimą.

Jei vartojate vaistus nuo aukšto kraujospūdžio ar diabeto, gali tekti riboti ispaninio šalavijo sėklų vartojimą, nes jos gali sustiprinti vaistų veikimą. Kreipkitės į savo šeimos gydytoją arba dietologą, kad šis patartų.

Ispaninio šalavijo pudingas iš 3 ingredientų


Ispaninio šalavijo sėklos: būtinai naudokite šviežias, kad jos sugertų skystį ir išbrinktų;

Pienas – galima rinktis įprastą pieną arba augalinį;

Medus – saldumui; galima naudoti bet kokį norimą saldiklį, pavyzdžiui, klevų sirupą, steviją, agavų sirupą ir cukrų. Jei įdedate vaisių konservų, galite medaus net visiškai atsisakyti, kad kontroliuotumėte saldumą.

Gaminame:

* Įpilkite pieno į stiklainį ir suberkite ispaninio šalavijo sėklas. Išmaišykite.

* Įdėkite medų arba pasirinktą saldiklį. Geria išmaišykite.

* Palaukite apie 10 minučių ir dar kartą pamaišykite. Ir palikite šaldytuve bent 2 valandas arba per naktį. Patiekdami galite paskaninti uogomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją