Daugelis kavos gėrimo žinovų mėgsta į kavą dėti įvairių prieskonių – šie ne tik suteikia kavai sodresnio skonio, bet ir pripildo ją naujų savybių, rašo shefinds.com.

Smegenų sveikatos ir gydymo srityje besispecializuojantis neurologas Brandonas Crawfordas žino ne vieną naudingą prieskonį, naudingą protinei veiklai. Šįkart specialistas papasakojo, kokių prieskonių verta berti į kavą ir papasakojo apie jų savybes.
Cinamonas. Tai stiprus antioksidantų šaltinis, labai svarbus nervų sistemos apsaugai nuo oksidacinio streso.
Cinamonas

Eksperto teigimu, cinamonas taip pat gali reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai labai svarbu kognityvinėms funkcijoms palaikyti ir neurodegeneracinių ligų prevencijai.

Be to, kaip daugeliui žinoma, cinamonas naudingas kontroliuojant kūno svorį. Šiais prieskoniais pagardinę kavą galite paspartinti svorio metimą.

Ciberžolė. Šis prieskonis žinomas dėl savo priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Jis gali padėti sumažinti uždegimą ir oksidacinę žalą smegenims.
Ciberžolė

Imbieras. Žinomas dėl savo stiprių priešuždegiminių savybių, imbieras gali padėti pagerinti kognityvines funkcijas mažindamas uždegimą ir oksidacinį stresą, sakė Crawfordas.

Muskato riešutas. Muskato riešuto savybės prisideda prie atminties gerinimo ir gali užkirsti kelią nervinių ląstelių degeneracijai.

Jis taip pat gerina nuotaiką, o tai gali padeda tiek geriau atsipalaiduoti, tiek greičiau susikaupti.
Juodieji pipirai. Šie prieskoniai ne tik gali suteikti nepakartojamą skonį rytiniam kavos puodeliui, bet ir gali būti labai naudingi smegenų sveikatai, ypač kai derinami kartu su ciberžole, rašo shefinds.com. sakė Crawfordas.
Juodieji pipirai

Lauro lapai. Išties nedaugelis žino, kad į kavą galima dėti ir lauro lapų. Šis neįprastas derinys ne tik sukuria unikalų skonį, suteikia malonumo, bet ir yra naudingas. Lauro lapuose yra daug maistingųjų medžiagų ir vitaminų, kuriuos jie natūraliai išskiria į gėrimą.

Toks gėrimas įgyja priešuždegiminių savybių ir suteikia jėgų bei energijos. Taip pat tokia kava padės kovoti su nuovargiu, veiks kaip antidepresantas.
Kaip pasigaminti kavos su lauro lapais

* Prieskonius į gėrimą reikia įdėti iškart, kai tik išvirta kava pilama į puodelį.

* Jei geriate tirpią ar užpilamą kavą, lauro lapą galite įdėti iš karto po to, kai užpylėte verdančiu vandeniu.

* Palaukite vos minutę ir išimkite lapus – kai tik pajusite lauro lapams būdingą kvapą. Ilgiau palikti nereikėtų, kad gėrimas netaptų kartus.

* Dėl tonizuojančių šio gėrimo savybių jį reikėtų gerti prieš vidurdienį.