Kaip bulves namuose išlaikyti ilgiau

Kad nusipirktos bulvės namuose išstovėtų ilgiau, nesudygtų, svarbu jas tinkamai laikyti. Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, šias daržoves reikia laikyti tamsioje, vėsioje ir mažai drėgmės turinčioje vietoje.

„Optimali bulvių laikymo temperatūra yra maždaug 14-16 laipsnių. Tad šaldytuvas nėra tinkama vieta krakmolingoms daržovėms – dėl per šaltų sąlygų bulvėse esantis krakmolas gali virsti cukrumi. Tuo tarpu jeigu temperatūra per aukšta, bulvės sudygs anksčiau. Todėl jeigu bulves ketinate laikyti virtuvėje, bent jau darykite tai toliau nuo šilumą skleidžiančių šaltinių, tokių kaip orkaitė ar radiatorius“, – pataria daržovių žinovė.

Jei norite, kad bulvės kuo ilgiau išliktų šviežios, laikykite jas ne dėžutėje ar plastikiniame tinklelyje, o popieriniuose maišeliuose, padėtuose rūsyje, garaže ar sandėliuke. Šioms daržovėms reikia, kad oras cirkuliuotų.

Verta pasinaudoti ir ne vienos kartos išbandytu patarimu – tarp bulvių įdėti obuolį. Obuoliai išskiria medžiagą, vadinamą etilenu, kuri padeda bulvėms išlikti šviežioms, tvirtoms ir atitolinti dygimą. J. Sabaitienė išduoda, kad verta miške pasirinkti ir gilių ar kaštonų, o jų saują įmesti į bulves. Gilės apsaugos nuo drėgmės praradimo, o kaštonai atitolins daigų vystymąsi.

3 pagerintos bulvių košės variantai – bus pigu ir skanu

Klasikinė bulvių košė – tai daržovės, gerai sutrintos su sviestu ir pienu ar grietinėle bei prieskoniais. Nemažai šeimininkių ją gardina keptais svogūnais ar keptos šoninės gabaliukais. Tuo tarpu prekybos tinklo kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo įprastą patiekalą paįvairinti produktais, kurių dažnas jau turi namuose.

Parmezano sūris. Bulvės ir sūris – derinys, kuris pavergia savo skoniu. Tarkuotas parmezanas ar kitas kietasis sūris suteiks košei daugiau charakterio ir išskirtinį skonį. Taip paruošti ypatingą košę paprasčiau nei paprasta.

„Gaminkite ją kaip įprastai – į virtas ir patrintas bulves įpilkite šiek tiek pakaitinto pieno arba grietinėlės, įdėkite sviesto ir gerai jas sutrinkite iki purumo. Tuomet – tiesiog įmaišykite tarkuoto parmezano. Idealu, jeigu jo patarkuosite šviežiai. Kiek? Tai tikrai priklauso nuo jūsų, bet siūlau skaičiuoti taip – pusės kilogramo bulvių kiekiui naudoti šaukštą tarkuoto parmezano sūrio“, – rekomenduoja G. Urbonavičiūtė.

Kefyras. Pienas ar grietinėlė – būtinas bulvių košės ingredientas. Jį kai kurie keičia augalinės kilmės gėrimais, tačiau nedaugelis žino, kad košėje puikiai dera ir kefyras. Su juo pagaminta ji bus ypač malonios tekstūros, o lauro lapai suteiks malonų poskonį.

„Kol bulvės verda pasūdytame vandenyje, kelis lauro lapus minutę–pusantros pakepkite svieste keptuvėje ant vidutinės ugnies. Palikite atvėsti, išimkite lauro lapus. Karštas bulves sutrinkite, įpilkite pusę puodelio kefyro ir ištirpintą kvepiantį sviestą. Gerai išmaišykite, kad košė būtų vientisa ir kreminė. Pagardinkite druska pipirais, o patiektą dar galite šiek tiek apšlakstyti kefyru ir papuošti lauro lapais“, – receptu dalijasi kulinarijos technologė.

Keptas česnakas. Česnakas dažnai gali pagerinti bet kurio patiekalo skonį, ir bulvių košė nėra išimtis. Naminis orkaitėje keptas česnakas namus pripildys apetitą žadinančiu aromatu, o košę pakylės į gurmanišką lygį.

„Orkaitėje kepamas visas česnakas, jis neskaldomas skiltelėmis. Tereikia šiek tiek nuvalyti išorinį lukštą – pačių skiltelių nelupti. Nuo galvutės viršaus nupjauti maždaug pusę centimetro, kad matytųsi skiltelių vidus. Sudėkite į keksiukų formeles apšlakstykite aliejumi ir uždenkite folija. Galite kiekvieną galvutę ir individualiai suvynioti į foliją. Iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 30-40 minučių, kol česnakas suminkštės. Tuomet teliks iš pravėsusio išspausti minkštimą ir įmaišyti į bulvių košę“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Šepardo arba Piemenėlių pyragas

Maisto tinklaraščio „Valgė spalvė“ kūrėja siūlo pasigaminti Šepardo arba Piemenėlių pyragą.

„Šepardo pyragu jis vadinamas Anglijoje, o lietuviškai jis vadinamas „Piemenėlių pyragu“. Tai lyg kitokia lietuvių pamėgtų mėsos kukuliukų su bulvių koše versija. Ir šis patiekalas yra gana dažnai gaminamas mūsų šeimoje, nes tai vienas iš tų patiekalų, kuris patinka visiems. Tad atvėsus orams ir ilgėjant vakarams, kada vis labiau norisi šilto maisto, šis patiekalas bus puiki vakarienė, o savaitgalį galite jį drąsiai patiekti ir pietums“, – sako Živilė.

Mėsos įdaras:

350g maltos jautienos
arba 350 maltos avienos
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 poro baltoji dalis
1 vidutinio dydžio morka
Žalumynų (petražolių, čiobrelių, bazilikų)
1 valgomasis šaukštas balzamiko acto
2 česnako skiltelės
2 šaukštai pomidorų pastos
1 puodelis jautienos sultinio
Druskos
Pipirų

Bulvių sluoksnis:

4-5 bulvės
50 g sviesto
70 g parmezano sūrio (galima nedėti)
Druskos
Pipirų

Mėsos sluoksnio paruošimas

* Mėsą pakepkite su trupučiu aliejaus. Jei keptuvė nėra pakankamai didelė, kepkite dalimis. Pakeptą mėsą atidėkite. Keptuvėje pakaitinkite aliejų, dėkite smulkiai supjaustytus porus ir apkepkite.
* Tada dėkite smulkiai supjaustytą arba sutarkuotą morką. Ir kepkite kol daržovės pakeis spalvą.
* Tada į keptuvę su daržovėmis sudėkite pakeptą mėsą, žoleles, pipirus, supilkite sultinį. Jei reikia įdėkite druskos. Viską išmaišykite ir patroškinkite maišydami 6–8 minutes.
* Įpilkite balzamiko acto, įdėkite smulkiai supjaustytus česnakus. Supilkite pomidorų pastą. Viską gerai išmaišykite ir dar troškinkite apie 5 minutes maišydami.

Bulvių sluoksnio paruošimas

* Bulves nulupkite, supjaustykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nukoškite ir dar leiskite bulvėms apie minutę pailsėti karštame puode, kad išsigaruotų likęs skystis.
* Sudėkite sviestą, druską, pipirus ir sutrinkite bulves trintuve iki vientisos masės. Suberkite sūrį (jei nusprendėte naudoti) ir maišykite iki vientisos masės.

Teliko paruošti pyragą kepimui

* Į aukštą kepimo indą dėkite mėsos įdarą. Tada šakute ant jo viršaus paskirstykite bulvių sluoksnį ir jį išlyginkite. Aš mėgstu padaryti „pasišiaušusį“ paviršių, tada jis skaniai apskrunda kepdamas.
* Kepkite 40-45 min iki 190C įkaitintoje orkaitėje. Prieš patiekiant, leiskite ~15 minučių pyragui susistovėti.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)