Vyniotinius galite virti arba kepti ir pagaminti iš įvairios mėsos rūšių ir įvairiausių skonių. Priedams naudokite: žalumynus, virtus kiaušinius, omletą, morkas, džiovintus vaisius, pomidorus arba grybus, alyvuoges, riešutus, kmynus, kalendrą ir t.t. Tačiau svarbu parinkti tinkamą mėsą, kad pagamintas vyniotinis nebūtų per sausas, o įdarai derėtų prie mėsos. Toks gaminys gali papuošti ir šventinį stalą, ir pasitarnauti kaip sveikas ir sotus užkandis. Naminis vyniotinis yra vienas geriausių pasirinkimų sumuštiniams.

Šiandien noriu su Jumis pasidalinti savo labai pamėgtu mėsos vyniotiniu. Tai puikus, lengvai pagaminamas vištienos vyniotinis. Kiekvienoje virtuvėje rasime receptų, perimtų iš mamos ar močiutės, o gal ir jūs pamėgsite šį receptą ir perduosite savo palikuoniams.

Vištienos vyniotinis su petražolėmis
Naminis mėsos vyniotinis

Reikės:
Vištienos šlaunelių mėsos su oda (dalį mėsos galima pakeisti vištienos krūtinėle) – 1 kg,
petražolių žalumos pundelio (apie 200 g),
vieno kiaušinio,
poros skiltelių česnakų,
7-10 g (arbatinis šaukštelis) druskos,
kmynų pusę šaukštelio
ir kitų prieskonių, tinkančių vištienai – pagal skonį.
Naminis mėsos vyniotinis

Gaminimas:

* Vištienos šlaunelių mėsą su oda ir be kaulo ir, jeigu naudojame, vištos krūtinėlę šiek tiek paploniname plaktuku arba peiliu. Tada sudedame kapotus česnakus, druską, kmynus ir kitus norimus prieskonius ir gerai mėsą ištriname. Paliekame šaltai pasimarinuoti, geriausiai – per naktį.

* Po to mėsą dedame oda į apačią, uždedant vieno gabaliuko kraštelį ant kito ir suformuojant vientisą stačiakampį.

* Paskui ant viršaus netoli kraštelio dedamas sluoksnis paruošto įdaro. Įdarui sukapojame petražoles, sumaišome su išplaktu kiaušiniu ir pagardiname prieskoniais.

* Toliau daromas cilindro formos pusgaminis, kuris standžiai suvyniojamas į celofaną, arba į maistinę plėvelę ir perrišamas virvele.
Naminis mėsos vyniotinis

* Tuomet verdamas – sumažinus kaitrą, skaičiuojant nuo užvirimo laiko, apie 40-50 min.

* Kepant vyniotinį, jį vyniojame arba į kepimo rankovę arba į kelis sluoksnius kepimo popieriaus. Surišame ir dedame į 180–200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaite, kepame apie 1 val. Dedant kepti, į skardą įpilame šiek tiek vandens.

* Po šiluminio paruošimo vyniotinis atvėsinamas ir bent 6–8 valandoms arba per naktį paslegiamas (nepagalėkite svorio) šaltoje patalpoje.
Naminis mėsos vyniotinis

* Taip paruoštą vyniotinį galima laikyti šaldytuve apie 4–6 paras. Prieš vartojant pašalinkite virvelę ir popierių ar plėvelę, supjaustykite riekelėmis ir skanaukite.