aA
Apsiniaukęs rugpjūčio trečiadienis, o aš, Gurmano dienoraštis autorius, su savo antra puse, vėl pakeliui į Vilnių. Planas paprastas tačiau turiningas – apsilankyti kasmet vykstančiame „Vilnius Burger Fest“, po jo laukė Ukrainos vynų degustacija Vyno klube ir degustacinė vakarienė „Ertlio Namas“ restorane.
Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas

Įspūdžius Ukrainos vynų degustacijoje praleisiu, apie juos galėsite paskaityti mano tinklaraštyje. Šis straipsnis skirtas įdomios koncepcijos restoranui „Ertlio Namas“. Šioje vietoje lankomės jau antrą kartą ir tikrai ne paskutinį. Abu kartai nenuvylė ir, mano nuomone, šis restoranas turėtų būti pripažintas vienu geriausių Lietuvoje. 30 geriausių restoranų Lietuvoje rinkimuose jis užėmė 9-ą ir 17-tą vietas – su šiais rezultatais aš nesutinku, nes restoanas siūlo šį tą daugiau nei kiti.

Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas


Šio restorano vadovas ir virtuvės šefas yra Tomas Rimydis, pradėjęs savo karjerą 2000 metais, o jau po trejų metų pelnęs pirmąjį apdovanojimą. Kiek teko domėtis, šis Lietuvos istoriją savo restorane interpretuojantis šefas turi daugiau nei 20 prestižinių įvertinimų, o 2016 metais pasaulinėje virėjų olimpiadoje Vokietijoje su Nacionaline šefų rinktine iškovojo bronzos medalį.

Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas


Restoranas duris atvėrė 2016 metais. Įėjus į vidų tave vos už kelių žingsnių sutinka virtuvės atidavimo stalas – turbūt čia slypi mintis sukelti apetitą ir suprasti, kur atvykote, ir ko tikėtis. Šią numanomą mintį užskaitau, tačiau ar visiems patinka tai, kad visi atėję svečiai praeis pro jums skirtą maistą?

Kaip minėjau praeituose straipsniuose, esu smulkmeniškas ir stebiu visas detales, tad manau, šiam restoranui jau reikėtų kosmetinio remonto, žinoma, tokiais sunkiais barų ir maitinimo įstaigų laikais vargu ar tai apsimoka. Kaip bebūtų, tai tik pastebėjimas, kuris niekaip nelėmė degustacinės vakarienės nuotaikos ir nuostabaus aptarnavimo.

Prieš pradėdamas vardinti, ką ragavome, noriu paminėti labai man svarbią šio restorano koncepciją, kuri išsiskiria jį iš kitų vietų. Kaip ir visose „fine dining“ įstaigose, prieš kiekvieną atnešamą patiekalą padavėjas jums papasakos tai, ką ragausite, dar gali nupasakoti virtuvės šefo viziją ir kaip rekomenduojama ragauti, tačiau šis restoranas žengė dar vieną žingsnį į priekį ir papildomai pasakoja apie Lietuvos gastronomijos istoriją. Visi patiekalai yra senovės lietuvių receptais paremti ir savaip interpretuoti, o padavėjo pasakojami istoriniai faktai edukuoja tiek mūsų piliečius, tiek šios šalies svečius apie mūsų istoriją.

Pasirinkome 6 patiekalų pažintinę degustaciją.

- Naminis limonadas. Nors jo buvo vos keletas gurkšnelių, tačiau, kaip ir sakė padavėja, tai buvo keletas gaivių gurkšnių, kurie dvelkė citrusais ir mėta.

Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas


- Šefo komplimentas, naminė duona su saulėgrąžomis ir žirnelių sviestu (XVI amžius). Sviestukas buvo įdomus, nors man asmeniškai trūko stipresnio žirnelių skonio.

Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas


- Lapinės salotos su agurkais ir „Brochocki“ sūriu (XIX amžius). Ši užkandėlė labai estetiška ir traukia akį – tokių degustacijų metu ir turi jaustis lyg meno galerijoje stebėtum meno kūrinius. Sūris pavadintas lenkų ūkininko garbei, kuris pradėjo eksperimentuoti su „lechicki“ sūrio gamyba. Po pateikimo padavėja užpylė daržovių sultinuko, kuris suteikė daugiau skonių. Įdomus užkandis, patiko.

Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas


- Bebro paštetas su duonele (XVII amžius). Šis užkandis nustebino ne tik savo išvaizda, labai skaniu bebro paštetu, suderintu su vyšniomis, tačiau ir istorija. Lietuvoje tuo metu buvo griežtas pasninkas, o šio metu negalima valgyti mėsos, pieno, kiaušinių, leidžiama buvo tik vieną kartą per dieną valgyti. Nustebino, kad Lietuvoje nepamenu tik kas rašė laišką popiežiui ir argumentavo, kad bebras yra žuvis, nes turi žvynus, gyvena upėje ir t.t. Ir lietuviams pavyko – gavo popiežiaus leidimą, taip ir atsidaro bebro mėsa ant stalo. Išradingi tie mūsų tautiečiai kaip ir šiais laikais. Patiekalas labai patiko.

Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas


- Vėžienė su laukiniu šamu (XVII amžius). Ši sriuba buvo tiesiog tobula, nepamenu kada taip skaniai valgiau sriubą. Rūkytas šamas suteikė nuostabų dūmo skonį ir sūrumą visai sriubai, vadinasi, pasitarnavo ne tik kaip žuvis, tačiau kaip ir prieskonis. Subalansuota, skanu, virtuvei komplimentai.

Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas


- Patarška su morkytėmis, voveraitėmis ir gelsvuoju padažu (XVII amžius). Šis patiekalas buvo daug žadantis, tačiau mums abiems nepatiko. Kas nežino – patarška yra Afrikoje ir Madagaskare paplitęs paukštis, kažkas tarp vištos ir kalakuto, užaugantis apie 55 cm dydžio. Nepatiko patiekalas ne dėl paukščio, o dėl poskonio, priminė šakniavaisius, turėjo rūgštumo, na, tiesiog buvo ne mūsų skonio.

Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas


- Jautiena ir jautienos salcesonas su salierų pudingu ir jaunais burokėliais (XVIII amžius). Istorija byloja, kad seniau žmonės valgė jautieną manydami, kad perims šio gyvūno gerąsias savybes, bus stiprūs ir galingi. Mėsa skani, patiekalas kiek paprastas, bet sotus.

Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas


- Šakotis su žemuogių legumina, braškėmis ir mėtų ledais (XIX amžius). Štai ir desertui metas – negalėjau atsižiūrėti, akį iš karto patraukė braškių džemo forma, manau, nuotraukoje visa tai puikiai matosi. Stebėjęs kitą stalą, kurie patiekalą gavo pirmieji, supratau, kad turiu nufotografuoti, kol nebaigė pasakoti apie jį, kadangi sausas ledas labai greitai nustojo garuoti. Šaunuolis aš už pastabumą. Patiekalo pateikimas, išvaizda, kvapas ir skonis – viskas derėjo. Retai mane nustebina desertai, nes juos nedažnai valgau, bet šis buvo išskirtinai skanus.

Viename geriausių Lietuvos restoranų apsilankęs maisto tinklaraštininkas: mane sunku nustebinti, bet tai nunešė stogą
© Asm. albumas


Turiu pastebėti, kad šiame restorane degustacinė vakarienė kainuoja tik 50 eurų, todėl manau šiek tiek taupantiems arba nenorintiems persivalgyti tai puiki vieta. Aš rekomenduoju šį restoraną, nes, manau, jis yra vienas geriausių Lietuvoje, o jūs galėsite apsilankę susidaryti savo nuomonę ir įvertinti manąją. Lauksime naujo degustacinio meniu, kuris, girdėjau iš klientų, keičiamas kas du mėnesiai.

Gurmano dienoraštis
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(92 žmonės įvertino)
3.4674

Vienoje keisčiausių kavinių Vilniuje raibsta akys nuo spalvų ir ateivių – patiks azijietiškos virtuvės ir fantastinio žanro mėgėjams

J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrė neeilinio dizaino kavinė , kviečianti ne tik paragauti...

Vilniaus stoties rajonas atgimsta – čia kuriasi azijietiško maisto gastronominis centras: 5 vietos, kuriose verta apsilankyti

Kadaise ne paties saugiausio rajono etiketę turėjusi Vilniaus vieta keičia savo rūbą –...

Pirmą kartą vyksiančioje alaus parodoje savo produkciją pristatys 30 gamintojų iš Lietuvos ir Europos šalių (1)

Rugsėjo 9 - 10 d. Vilniuje įvyks craft alaus paroda „Putoja 2022". Renginys įvyks sostinės...

Top naujienos

Daiva Žeimytė-Bilienė, laida „Iš esmės“, Virginija Spurytė

Įvardijo juodžiausią konflikto Ukrainoje scenarijų: tada Rusija pradės pasaulinį karą (20)

Kremliuje įvyko lūžis, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prisijungė prie karo partijos,...

Elektros sąskaitas sumažinti norintys daugiabučių gyventojai imasi ir neleistinų veiksmų: įspėja apie baudas (11)

Kylant elektros energijos kainoms, gyventojai ima svarstyti apie žaliąją energetiką. Saulės...

Dėl Putino mobilizacijos – Ukrainos prašymas Baltijos šalims (1)

Ukrainos vicepremjerė , laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministrė Iryna Vereščuk...

Karas Ukrainoje. Kruvinomis atakomis pažymėta naktis Ukrainoje: po daugiabučio griuvėsiais įstrigę žmonės, degė 50 autobusų Pranešama apie sprogimus Rusijos mieste Belgorode

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino Ukrainos pietinių Zaporižios ir Chersono...

Į karą pašaukta Rusijos bokso žvaigždė (1)

Vienas garsiausių visų laikų Rusijos boksininkų Nikolajus Valujevas netrukus gali atsidurti karo...

2008-aisiais investavo ir nudegė, o šiandien jau valdo 3 milijonų vertės fondą: krizes reikia išnaudoti

Kol ekonomistai dėlioja galimus ekonominės raidos scenarijus, žmonės neramiai stebi prognozes ir...

Veidotyros specialistas apie žvaigždžių meilės reikalus: kodėl meilėje nesiseka Selui ir Katunskytei?

Žydrūnas Sadauskas sykį jau nustebino lietuvius mūsų laidoje, sakykime, pasipūtėliškai...

The Economist

Turtinga, autoritarinė ir velniškai nepastovi: formuojasi nauja Persijos įlanka ir JAV tai nežada nieko gero

Po aštuonių savaičių maždaug milijonas futbolo gerbėjų užplūs Katarą, kur vyks pasaulio...

Naktį paskelbtas įsakas: Putinas pripažino dviejų Ukrainos regionų „nepriklausomybę“ (7)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino Ukrainos pietinių Zaporižios ir Chersono...