Favoritus renka patys lankytojai

Jau ketvirtus metus vykstantys „Tablein Diners’ Awards“ – tai vieninteliai tokios koncepcijos apdovanojimai Lietuvoje, kuriuose komisijos nariais tampa patys restoranų lankytojai, rezervavę staliukus per Tablein.lt, o po vizito – pasidalinę savo patirtimi.

„Reitingavimo galimybė yra uždara ir prieinama tik iš tiesų restorane apsilankiusiems svečiams“, – apdovanojimų skaidrumą užtikrino pasaulinės platformos „Tablein“, per kurią rezervacijas Lietuvoje atliko jau beveik 4,5 milijono žmonių, atstovai. Kartu šie apdovanojimai tampa svarbiu gastronominės kultūros tobulėjimo pagrindu: išgirstas lankytojų balsas ne tik padeda kitiems žmonėms lengviau išsirinkti vietas kokybiškai pavalgyti, bet ir skatina tobulėti pačius restoranus.

Į geriausiųjų „Tablein Diners’ Awards 2023“ sąrašą pretendavo tapti 120 Lietuvos restoranų, o lemiamą rezultatą sąlygojo svečių patirtimi grįstas maisto, aptarnavimo, aplinkos bei švaros reitingas. Taip pat šiais metais pirmą kartą pristatyta ir „Debiutų“ kategorija, įtraukusi puikiai svečių vertinamas vietas, tačiau dėl nepakankamo atsiliepimų skaičiaus dar negalėjusias pretenduoti į geriausiųjų TOP 20, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Auksas – garsaus šefo restoranui

Populiariausių restoranų Lietuvoje TOP 20

Lankytojų sprendimu, apdovanojimų Auksas jau trečius metus iš eilės atiteko ryškiajam fine dining restoranui „Amandus“, o antrąją bei trečiąją vietas pasidalino meksikietiškos gastronomijos atstovai: Sidabrą svečiai skyrė restoranui „El Gato Negro“, o Bronzą – „Casa Peligrosa“.

„Fantastika! Labai džiugu ne tik man, bet ir visai komandai. Panašu, kad traukiame svečius, kurie vertina tai, ką mes darome. Kiekvienas lankytojas, įžengęs pro mūsų restorano duris, yra laukiamas iš visos širdies. Greta tų trijų valandų tikrojo kontakto, įdedame daug pastangų, paieškų, planavimo, kad kiekviena vakarienė būtų kiek įmanoma sklandesnė, ir, matau, kad viskas – tikrai ne veltui“, – emocijomis dalinosi geriausiai įvertinto Lietuvos restorano „Amandus“ šefas ir įkūrėjas Deivydas Praspaliauskas.

Paklaustas, kaip pavyksta jau ne pirmus metus išlaikyti lyderio poziciją, virtuvės ekspertas neslėpė: „Labai lengva įvertintam užmigti ant laurų. Labai lengva. Bet mes – tikrai ne tokie. Nesirenkame lengviausių kelių. Vegetarai, veganai, alergijos ar šiaip įvairūs mitybos įpročiai: mums tai – ne iššūkis, o užduotis. Priimdami svečius, prisitaikome prie jų, nes jie – prisitaiko prie mūsų.“

Sėkmės formule vadina stiprią komandą

Populiariausių restoranų Lietuvoje TOP 20

„Tablein Diners’ Awards 2023“ Sidabrą Lietuvos restoranų lankytojai skyrė autentiško meksikietiško maisto namams „El Gato Negro“. „Praėjusių metų apdovanojimuose buvome trečioje vietoje, o šiemet – vienu laipteliu aukščiau: labai džiaugiamės tokiu įvertinimu! Esame laimingi ir jaučiamės, jog mūsų darbas bei pastangos įgavo didesnę prasmę. Kartu didžiuojamės puikia, susidirbusia komanda, o tokie įvertinimai mus motyvuoja, skatina tobulėti“, – kalbėjo restorano „El Gato Negro“ direktorė Eglė.

Populiariausių restoranų Lietuvoje TOP 20

Bronzą laimėjusio restorano „Casa Peligrosa“ vadovas Justas Gvozdiovas, kalbėdamas apie gautą apdovanojimą, taip pat akcentavo komandos svarbą: „Kad lankytojo patirtis būtų nepakartojama, ypatingą dėmesį skiriame detalėms bei unikaliems procesams, pradedant nuo rankomis spaudžiamų tortilijų, iki vietoje malkomis rūkomų barbekiu. O, norint tai įgyvendinti, svarbiausiu aspektu tampa būtent stipri komanda. Darbas restorane yra labai sudėtingas bei rizikingas, tačiau teikiantis didžiulį pasitenkinimą, tad toks lankytojų vertinimas tikrai labai motyvuoja“.

„Tablein Diners’ Awards 2023“: geriausiai svečių įvertinti Lietuvos restoranai

Auksas – „Amandus“ (Vilnius)

Koncepcija: Fine dining restoranas, svečius lepinantis netikėtais skonių deriniais, estetika ir ypatinga degustacinių vakarienių atmosfera
Virtuvės šefas: Deivydas Praspaliauskas

Sidabras – „El Gato Negro“ (Vilnius)

Koncepcija: Autentiškos meksikiečių virtuvės restoranas, prioritetą teikiantis senosioms, iš kartos į kartą keliaujančioms receptūroms
Virtuvės šefas: Vitalis Čižauskas
Virtuvės vadovas: Kazimieras Grišius

Bronza – „Casa Peligrosa“ (Vilnius)

Koncepcija: Šiuolaikinių Meksikos virtuvės improvizacijų restoranas, įsikūręs po šimtamečio vienuolyno skliautais
Virtuvės šefas: Artūras Samavičius

4 vieta – „Fabrikėlis“ (Vilnius)
Koncepcija: Kūrybinės maisto dirbtuvės, kuriose gaminami lietuviškų ūkininkų gėrybių įkvėpti patiekalai
Virtuvės šefas: Ovidijus Orenta

5 vieta – „Brussels Mussels Stadium“ (Vilnius)
Koncepcija: Belgiško stiliaus restoranas-pub'as, dedikuotas Belgijos virtuvės ir šios šalies gėrimų atradimams
Virtuvės vadovas: Andrius Veikutis

6 vieta – „Pizzeria Piccola Italia“ (Kaunas)
Koncepcija: Klasikinės itališkos virtuvės bei neapolietiškų picų restoranas
Virtuvės šefai: Vilma Pranytė ir Tomas Petrauskas

7 vieta – „La Capital“ (Vilnius)
Koncepcija: Meksikietiškos virtuvės restoranas, įkvėptas autentiškumo, senovinių preispaniškų tradicijų ir ritualų
Virtuvės šefas: Alexis Maldonado

8 vieta – „I Hate Sushi“ (Vilnius)
Koncepcija: Premium sušių ir šampano restoranas
Virtuvės šefas: Kostas Ryžovas

9 vieta – „Nineteen 18“ (Vilnius)
Koncepcija: Naujosios Baltiškos virtuvės fine dining restoranas, įkvėptas mažuose ūkiuose augintų ar gamtoje rinktų lietuviškų gėrybių
Virtuvės šefas: Andrius Kubilius

10 vieta – „Brussels Mussels Centrum“ (Vilnius)
Koncepcija: Belgiško stiliaus restoranas-pub'as, dedikuotas Belgijos virtuvės ir šios šalies gėrimų atradimams
Virtuvės vadovas: Andrius Veikutis

11 vieta – „Pachamama“ (Vilnius)
Koncepcija: Vakarienės restoranas, dedikuotas perujietiškai Nikkei virtuvei
Virtuvės šefas: Miguel Relova

12 vieta – „Veranda“ (Vilnius)
Koncepcija: Europietiškos virtuvės kulinarinių improvizacijų restoranas, įkvėptas natūralios, sezoninės lietuviškų ūkių produkcijos

13 vieta – „Ipanema“ (Kaunas)
Koncepcija: Panemunės Šile ant Nemuno pakrantės įsikūrusi picerija
Virtuvės šefas: Martynas Andriuškevičius

14 vieta – „Ryžių Jūra“ (Vilnius)
Koncepcija: Azijietiško gatvės maisto restoranas
Virtuvės šefas: Karolis Jurkonis

15 vieta – „Carré Bar and Lounge“ (Vilnius)
Koncepcija: Modernios europietiškos virtuvės ir kokteilių restoranas

16 vieta – „Talutti bakes and shakes City“ (Kaunas)
Koncepcija: Amerikietiškos virtuvės restoranas šiuolaikiškam miesto žmogui, jo šeimai ir draugams
Virtuvės šefas: Irmantas Gasiūnas

17 vieta – „PACAI“ (Vilnius)
Koncepcija: Fine dining restoranas, kurio valgiaraštyje – novatoriški, originalūs, tiek šiaurietiškos, tiek lietuviškos virtuvių įkvėpti skoniai
Virtuvės šefai: Goda Juknaitė ir Vytautas Alekna

18 vieta – „Sue's Indian Raja“ (Vilnius)
Koncepcija: Autentiškos indiškos virtuvės restoranas
Virtuvės šefas: Madansingh Panwar

19 vieta – „Imperial“ (Vilnius)
Koncepcija: Prabangus fine dining restoranas, kurio meniu – geriausių pasaulio virtuvių gastronomija, modernūs lietuviški patiekalai ir istorikų atkurti LDK receptai
Virtuvės šefas: Slava Janč

20 vieta – „Gaisrinė“ (Klaipėda)
Koncepcija: Danės upės pakrantėje įsikūręs restobaras, savo valgiaraštyje sujungiantis JAV bei Europos žemynų virtuves

„Tablein Diners’ Awards 2023“: geriausiai svečių įvertintų restoranų debiutai

„Lagom bistro“ (Vilnius)
Koncepcija: Modernaus kasdienio maisto užkandinė
Virtuvės šefas: Sergej Khamchanouski

„Elven“ (Vilnius)
Koncepcija: Nordic virtuvės ir šviežiausių vietos produktų įkvėptas restoranas
Virtuvės šefas: Adomas Jegnoras

„Bruknė“ (Vilnius)
Koncepcija: Pusryčių, pietų ir vakarienių improvizacijos žiemos sode

„Red Brick“ (Radiškis)
Koncepcija: Farm-to-table restoranas, kviečiantis mėgautis New Baltic krypties gastronomija
Virtuvės šefas: Arnór Ingi Bjarkason

„NO CHEF“ (Vilnius)
Koncepcija: Viduržemio jūros regiono restoranas, prioritetą teikiantis autentikai, paprastumui ir produktų kokybei
Virtuvės šefas: Jonas Jonušas

Restoranų lankytojai kviečiami siūlyti savo favoritus į „30 geriausių restoranų“ sąrašą

Restoranas

Tai ne vieninteliai geriausių restoranų rinkimai. Lietuvoje vėl startuoja „30 geriausių restoranų“ reitingas. Šį kartą jo organizatoriai kviečia restoranų lankytojus išsakyti savo nuomonę ir pasiūlyti mėgstamiausius restoranus į trumpąjį 60 restoranų sąrašą, iš kurio vasarą ir bus išrinkti šių metų nugalėtojai.

„Į trumpąjį 60 restoranų-kandidatų sąrašą automatiškai papuola visi restoranai, kurie pernai pateko į TOP30 geriausiųjų. Matome, kad restoranų rinka per pastaruosius metus sparčiai kito, pildėsi naujais vardais ir veidais, duris atvėrė ne vienas savitos koncepcijos restoranas, todėl šiemet, sudarydami 60 kandidatų sąrašą, norime paklausti ir publikos balso. Kviečiame tuos, kurie dažnai lankosi restoranuose, vertina gastronominę kultūrą, išsakyti savo nuomonę ir pasiūlyti, kas galėtų pretenduoti į geriausiųjų reitingą“, – atsiųstame pranešime spaudai sako Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Kaip išsakyti savo nuomonę?

Savo nuomonę restoranų lankytojai kviečiami išsakyti „30 geriausiųjų restoranų“ reitingo socialiniuose tinkluose – Facebook, Instagram ar Linkedin paskyrose. Dabartinį „30 geriausių restoranų“ reitingą galima prisiminti www.30geriausiu.lt tinklalapyje.

Savo favoritams įvardinti restoranų lankytojai turi dvi savaites iki balandžio 15 dienos.

60 restoranų-kandidatų sąrašą reitingo organizatoriai, atsižvelgdami į visų Lietuvoje veikiančių maitinimo įstaigų sąrašą, paskelbs balandžio mėnesio antroje pusėje. Po to per kelis mėnesius Gero maisto akademijos nariai sudarys 30 geriausiųjų reitingą, kuris bus paskelbtas liepą.

Kas pernai užėmė pirmas reitingo vietas?

Pirmąją vietą 2023 m. reitinge pelnė modernios virtuvės, įkvėptos Goa regiono Indijoje, atstovas – Gaspar‘o Fernandes ir jo žmonos Kristinos Fernandes įkurtas restoranas „Gaspar‘s“ Vilniuje.

Į antrą vietą 2023 m. reitinge pasitraukė puikiai žinomo šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranas „Džiaugsmas“, tiekiantis kūrybiškus patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. „Džiaugsmas“ lig šiol du kartus iš eilės „30 geriausių restoranų“ sąraše buvo užėmęs pirmąją vietą.

Trečiojoje liko Liutauro Čepracko „Gastronomika“.

Restoranų reitingą organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.

Restoranus vertinti turi teisę apie 100 vertintojų, tarp jų – visi restoranai-kandidatai bei žinomi ir profesionalūs HORECA industrijos atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją