aA
Man gal ir sunkiau bus rašyti „Laukines žąsis“, bet reikalai provincijoje keičiasi. Dar prieš pora metų buvo lengva kalbėti apie tai, kad artimiausias geras maistas yra degalinėje arba Vilniuje, ir rašyti nesibaigiančius juokus apie kavines keistais pavadinimais „Algintara“ (turbūt steigėjai yra Algis ir Gintaras), „Grabuva“ (nepagalvokite nieko blogo, nes netoliese yra Grabučiškės) arba „Bajorų svetainė“ (nors niekur dešimties kilometrų spinduliu bajorų nėra ir niekada nebuvo).
Kaip tikroje laboratorijoje
© Andrius Užkalnis

Tos kavinės yra tinkamos tik gedulingiems pietums ir krikštynoms, ir todėl ten būna tik gedulingi pietūs ir krikštynos.

Kai kur sugeba mišrainėms naudoti majonezą, skiestą (dėl pigumo) įvairiais neįtikėtinais dalykais – sako, kalkių skiediniu, ir kur kavinės klasę parodo tai, kad pyrago „Medutis“, siūlomo desertui, ten niekas nededa ant atskiros lėkštutės: deserto lėkštutė ištraukiama iš po puodelio, kuriame patiekiama tirpi kava. Pyragas „Medutis“ yra savotiškas praėjusios epochos rodiklis. Tai konditerinė vakarykštės dienos išraiška.

Žinoma, yra fantastiškų provincijos vietų, kur erdvė nesvarbi, apdaila nesvarbi ir kur yra nuostabūs šeimininkai didele širdimi, ir žmonės myli tas vietas dėl šonkaulių, koldūnų, cepelinų ar ko nors, dėl ko tie restoranai išgarsėja ne mėnesiui ir ne dviem, o dešimtmečiams.

Tačiau dabar atsiranda nauja tendencija, kurią ne taip seniai matėme Marijampolėje, restorane pavadinimu „kamBARys“, kur specialiai viskas padaryta jaunesniam klientui, kuris dirba Vilniuje ir grįžta pas tėvukus. Miesteliuose naujus restoranus atidarinėja nebe tie, kas geru žodžiu mena valstybinį visuomeninį maitinimą (dažniausiai kiekvienas rajono centras turėjo vieną restorano tipo įstaigą baltomis staltiesėmis ir Bordo vyno spalvos pliušinėmis užuolaidomis, kur vietinis partinis ir pedagoginis aktyvas švęsdavo).

Valgiaraštis
Valgiaraštis
© Andrius Užkalnis

Ne, šiais laikais naujas, pakankamai drąsias vietas atidarinėja jauni žmonės, kažką matę pasaulyje ir nesibodintys užsisakyti mėsainį ir nevadinantys jo iš aukšto „bulka su kotletu“. Mėsainis ir bulvytės yra puikus laisvalaikio maistas. Visi, kas tai neigia, apsimetinėja. Galite mėsainio nemėgti, bet negalite neigti, kad jis užima svarbią vietą kulinarijos pasaulyje.

Utenoje buvau susitikime su skaitytojais (tame mieste, jei nežinote, yra viena gražiausių ir moderniausių bibliotekų šalyje, kurios globėjas aš esu ir ten net turiu savo vardinę lentyną; jaučiuosi daug pasiekęs gyvenime). Smagiausiame Aukštaitijos mieste „Food Lab“ (angliškai tai reiškia „Maisto laboratoriją“) atsidarė J. Basanavičiaus gatvėje, prie parko, ir vienintelis dalykas, kuris yra problematiškas tiems, kas atvažiuoja iš kitur, kad restorano surasti beveik neįmanoma.

Gerai, kad mes paskambinome, ir mus pasitiko, ir mojavo jau nuo durų. Pasakysiu taip: pastatykite automobilį prekybos centre ir eikite laipteliais į apačią, link parko, ir sukite dešinėn.

Maisto laboratorija apstatyta kaip tikra laboratorija: daugybė rudų vaistinės butelių, paprasti baldai ir dideli šviestuvai, kaip kokiose mokslo ar projektavimo dirbtuvėse. Stalo vandenį, pagardintą uogomis, atneša cheminiuose laboratorijos induose. Ar tai niekur nematyta idėja? Tikrai taip nepasakyčiau, bet gaivu ir smagu, o provincijos miestui – tai milijono žingsnių kelionė nuo tos liūdnos teritorijos, kur anksčiau būdavo miestelių kavinės. Utena čia kvėpuoja miestu.

Sriuba su kinų koldūnais
Sriuba su kinų koldūnais
© Andrius Užkalnis

Ir valgiaraštis – miestietiškas; mėgiamiausi patiekalai, įėję apyvarton Vilniuje prieš kelerius metus
„Won Ton“ sriuba (4,20 Eur) buvo pakankamai stipraus miso sultinio skonio, kiniški koldūnai su krevetėmis ir kiauliena buvo švelnūs. Tokią sriubą aš užsisakyčiau ir vėl. Tai buvo šalta diena, ir sriuba puikiai tiko.

Buffalo vištienos sparneliai (5 Eur) turbūt turėjo šiek tiek per daug tešlos, mano skoniui, bet aš čia kabinėjuosi prie smulkmenų. Pati vištiena buvo puikios kokybės, riebalų nebuvo per daug. Įsivaizduoju save ir vėl ten atėjusį ir sėdintį su draugais iš Utenos, geriantį šaltą alų ir kremtantį tuos sparnelius. Kada nors taip ir bus, kai negalėsiu vairuoti.

Vištienos sparneliai ir padažiukai
Vištienos sparneliai ir padažiukai
© Andrius Užkalnis

Jie patys daro ir padažus: man ypatingą įspūdį padarė Malaizijos ir Indonezijos virtuvėse naudojamas „Satay“ riešutinis padažas. Daugelis restoranų perka jį gatavą, čia, laboratorijoje, jo netingi pasigaminti. 1 Eur už padažą yra nebrangu ir tinkama.

Puikiai aštrūs buvo Tailando makaronai „Pad Thai“ su vištiena (6 Eur), su šviežiai papjaustytu čili pipiru.

Labiausiai man patiko kiaulienos šonkauliai (8 Eur) su puikiomis salotomis. Gyvenime būna tokių momentų, kai viskas, ko norisi, yra šonkauliai. Amerikoje tokie momentai man būna pora kartų per savaitę. Lietuvoje irgi visko atsitinka. Utenoje buvo toks momentas.

Šonkauliai
Šonkauliai
© Andrius Užkalnis

Sūrio pyragas (3 Eur) tinkamai užbaigė vakarienę (dalijomės dviese, kaip matote iš nuotraukos). Žinote, net pateikimas ant akmens čerpės, kuris Vilniuje jau tapo beveik standartiniu variantu, čia man nepasirodė banalus, o tiesiog mielas.

Aš nesigėdiju ir nesiginu, kad pasidariau šiame restorane pakankamai atlaidus ir suminkštėjo mano širdis. Jei restoranas sugeba sukurti tokią geranorišką atmosferą ir mano akys pradeda šviestis, kaip tas restorano viduje esantis ženklas, reiškia, kažką daro gerai.

Dviese sumokėjome kuklią 39,90 Eur sumą ir arbatpinigių. Grįšime ir vėl. Utenoje tai yra geriausia, ką šiuo metu esame radę. Keturios žąsys iš penkių.

Food Lab, J. Basanavičiaus g. 54, Utena. Tel. +370 682 54612. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki 21:00, penktadieniais nuo 11:00 iki 22:00, šeštadieniais nuo vidurdienio iki 21:00, sekmadieniais nuo vidurdienio iki 20:00.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Užkalnis: picas lietuviai valgė jau nuo XIII amžiaus, o žemaičiai – dar seniau (123)

Nelabai kas Lietuvoje dedasi su itališku maistu. Nelabai kas. Kaune, pavyzdžiui, valgyti italų...

Pietų pertrauka Vilniaus centre: čia mažamečiai vaikai ir šunys – nepageidaujami (121)

Iškart turiu įspėti, kad jeigu savo augintiniams draudžiate užlipti ant jūsų valgomojo stalo ar...

Užkalnis: anksčiau trenkė naftalinu. Dabar kvepia Japonija (188)

Pradėkim nuo to, kad aš nemėgstu, ir net labai, visokių madingų kulinarinių kiemelių,...

Užkalnis išrinko geriausius restoranus Lietuvoje (169)

Apie restoranus rašau jau beveik tris dešimtmečius. Taip ilgai. Nedaug kas tai žino. Kažkada...

Užkalnis: išragavęs viską, perėjau prie aukso. Skonis patiko (196)

Auksas antraštėje yra ir tiesiogine, ir perkeltine prasme. Ar buvo patiekaluose valgomojo aukso?...

Top naujienos

Orai: gausesnis sniegas – tik trumpam (13)

Atkeliavusi sniego zona pirmadienio dieną iš Lietuvos po truputį trauksis. Keliai kai kur vis dar...

Itin nuožmus diktatorius savo aukų ramybėje nepaliko net po kankinančios mirties (116)

Idi Aminas ne be pagrindo įtraukiamas į nuožmiausių pasaulio diktatorių sąrašą. Tai...

Kraupus 14-metės iš Lietuvos nužudymas apauga vis naujomis detalėmis: tarnyboms buvo žinomas ir žudikas, ir jo auka (116)

16-metis, kaltinamas išžaginęs 14 m. Viktoriją, o paskui mirtinai uždaužęs ją į plaktuką...

Per Kalėdas parduotuvės nedirbs: paskelbė visų prekybos centrų darbo laiką (364)

Šiemet nė vienas prekybos centras Lietuvoje nedirbs pirmąją Kalėdų dieną, gruodžio 25-ąją,...

Gudaitis po rungtynių susimušė su varžovu (29)

Artūras Gudaitis sekmadienį Italijos krepšinio čempionate surengė sėkmingą pasirodymą, tačiau...

Kaip meluoja filmų kūrėjai: kas iš tiesų nutinka, kai į automobilį pataiko kulka (33)

Automobiliai yra dažnas veiksmo filmų motyvas. Suderinkite automobilių gaudynes su susišaudymu...

Kaip pasirinkti – kaupti II ar III pakopos pensijų fonduose? (120)

Lietuvoje egzistuoja trys pensijų pakopos ir kiekviena iš jų suteikia skirtingas kaupimo galimybes....

Rimvydas Valatka. Septyni kiaulių ūkio principai (694)

Eina į pabaigą trečiasis Džiaugsmo sekmadienis su valstiečiais ant altoriaus. Plėsdami vidinę...

Universiteto profesorė pasisiūlė pavaduoti streikuojančius mokytojus – reakcija nustebino (669)

Prasidėjus ketvirtajai pedagogų streiko savaitei tėvai ėmė širsti ne tik ant šalies valdžios,...