Daugiau, nei tikėjosi

O kad tokia paslauga – šventinio stalo į namus – itin populiari, netruko man patvirtinti kavinės „Strange Love Coffee Co.“ vadovas Eimantas. Įstaiga pirmi metai ruošia tiek kūčių stalo vakarienę, tiek kalėdinius pietus į namus ir vadovas pripažįsta, kad užsakymų yra daugiau, nei tikėjosi. Kavinė šventinius patiekalus gali paruošti tiek vienam žmogui, tiek visai šeimai. Kūčių stalo vakarienė dviem kainuos 75 eurus, kalėdiniai pietūs tokiam pat kiekiui žmonių – 65. Stalas dviem – dažniausiai pageidaujamas kiekis.

Kūčių valgiaraštyje: pyragėliai su grybais, žuvis tešloje, silkė su grybais, burokėlių ir pupelių blynai su avokadais ir svogūnais, aštuonkojo, alyvuogių ir bulvių salotos, kūčia ir kiti patiekalai. Iš viso jų – 12.
Į kalėdinį meniu įtraukta: vištienos, pistacijų ir šoninės terinas, focaccia su spanguolėmis ir rozmarinais, mandarinų čatnis, karštas patiekalas – keptas viščiukas su mažomis bulvytėmis ir kiti. Iš viso valgiaraštyje – 9 patiekalai. Užsakymus kavinė priima iki gruodžio 20 d. 12 val.

Užsako jau spalio mėnesį

Ne pirmi metai renginiams, šventėms maistą tiekiančios įmonės „FOODstories“ savininkė Kristina Vaitkevičienė nustebina papasakojusi, kad šventines vakarienes į namus žmonės užsisako jau spalio mėnesį – ir net neklausdami, kokie patiekalai bus valgiaraštyje.

„Ši paslauga visada buvo ir yra populiari. 80 procentų klientų – vėl ir vėl kasmet sugrįžtantys, kiti apsilanko apie paslaugą sužinoję iš kitų“, – sako.

Įmonė Kūčių vakarienei siūlo 12 patiekalų, tačiau stengiasi sukurti kiek įdomesnį nei tradicinio stalo patiekalai valgiaraštį.
„Žmonės ir patys gali pasigaminti įprastus Kūčių patiekalus, kaip, tarkime, silkę su keptais svogūnais, o mes turėtume pasiūlyti kažką kitokio. Žinoma, maistas pagamintas laikantis visų tradicijų, jame valgytojai ras ir džiovintų vaisių, džiovintų grybų, riešutų, ankštinių daržovių – tai, kas turi simbolinę šios šventės reikšmę“, – pasakojo.

Štai keli patiekalai iš „FOODstories“ šventinio Kūčių valgiaraščio: duonos su grūdais užkandis su džiovintais grybais ir skumbre, tuno tartaras su mangais ir avokadais, jūros dumblių salotomis, baltos žuvies lazdelės su keptų morkų ir porų garnyru, lašišos velingtonas ir kiti. Keturiems žmonėms Kūčių vakarienė į namus kainuos apie 156 eurus. Ketinusi priimti užsakymus iki 18 dienos įmonė jų sulaukė tiek daug, kad jau sustabdė rezervacijas.

Kalėdų valgiaraštis – siauresnis. „Per Kalėdas nedirbame, tad iš vakaro suruošiame tai, ką saugu vartoti kitą dieną: keptos mėsos – antienos, vištienos, kiaulienos – užkandžiai, salotos, kurias patiems reikės susimaišyti, ir panašūs patiekalai“, – sako įmonės vadovė K. Vaitkevičienė.
Bendrovė priima ir užsakymus Naujųjų metų stalui, kur patiekalai 4 asmenims kainuos 138 eurus. Valgiaraštyje: brandintos jautienos užkandis su keptų česnakų ir džiovintų svogūnų sviestu, kepta duona, sūdytos lašišos tartaras su avokadais, sūriu, crostini su anties filė, batatų tyre ir spanguolėmis, špinatų biskvitas su putpelės kiaušiniu, žolelių padažu ir juodųjų česnakų perlais ir kt patiekalai. Iš viso jų – 10.

Naujiesiems užsakymai priimami iki gruodžio 27 dienos.
Vilniuje veikianti įmonė ankstesniais metais maisto rinkinius veždavo ir į Kauną, tačiau šiemet šios idėjos atsisakė – dėl susidarančių per didelių išlaidų.

Veža ir į kitą miestą
Bendrovės „Valčiūnai“ vadybininkė Milana skaičiuoja, kad užsakymų Kūčių vakarienėms ir Kalėdų pietums – kasmet vis daugiau. Populiaresnis kaip ir visur – Kūčių valgiaraštis. 6 asmenims skirta vakarienė atsieis 120 eurų, o rinkinyje – mielinės tešlos pyragėliai su aguonomis, grybais, kopūstais, silpnai sūdyta silkės filė keptų daržovių ir saldžiarūgščiame padaže, graikiškos daržovių salotos, keptas karpis, kruasanai su lašiša, naminis pyragas su aguonomis ir kiti patiekalai.

Papildomai galima užsisakyti įdarytą karpį už 24 eurus, įdarytą vištą už 30, kramelinį tortą už 20 eurų. Užsakymus planuojama priimti iki gruodžio 22 dienos, tačiau jei jų bus itin daug, rezervacijos nebebus priimamos. Vilniaus rajone įsikūrusi įmonė maisto rinkinius veža ir į Kauną.

Užsakymų išaugo dvigubai

„Klientų Kūčių vakariene į namus rūpinamės jau antri metai, ir pastebime, kad šiemet užsakymų skaičius išaugo dvigubai“, – pastebi įmonės „7pack“direktorė Karolina Bžimovska.

Bendrovė siūlo Kūčių stalo rinkinius 2–3 žmonėms už 145 eurus. Tiesa, užsisakiusieji iki gruodžio gavo nuolaidą – mokėjo 129 Eur. Kūčių rinkiniai, kuriuos užsakyti galima iki 17 dienos, Vilniuje ir Kaune bus pristatomi nemokamai.

Direktorė pažymi, kad užsakymai pasipylė jau gruodžio pradžioje. Šventinio stalo rinkinį tradiciškai sudaro 12 patiekalų. Čia: Vieno kąsnio populiariųjų užkandėlių asorti, silkės kapotinis su traškiomis lazdelėmis, silkės filė su keptais grybais, raudonomis pupelėmis ir keptais moliūgais, orkaitėje kepta karpio filė su tartaro padažu, vynuoginių pomidorų salotos su burata sūriu, avokadais ir spanguolėmis, užtepėlių, sūrių rinkinys su vaisiais, naminiai mini kibinai, šokoladiniai pyragaičiai su traškiu migdoliniu įdaru, kūčiukai, spanguolių kisielius ir kt.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją