Taigi, vieną įprastą dieną vyras nustebino paruošęs vėlyvą (vidurnakčio) vakarienę, kokios net nesitikėjau. Vos pradėjus gaminti, nosį tuoj pat paglostė nepamirštami aromatai – citrinos, šviežios, kvapnios žolelės... Iš orkaitės ėmė garuoti besitroškinančių daržovių kvapai, keptuvėje jau čirškėjo šviežia, prieskoniais pagardinta lašiša. Kai pamačiau vaizdą lėkštėje, likau apžavėta, o kvapų ir skonių patyrimai – pasakiški ir net nenusakomi. Tai reikia užuosti ir paragauti patiems.
Kaip sakė vyras, šis patiekalas nėra itin sudėtingas, tačiau – tik žinantiems ką ir kaip daryti bei turintiems įkvėpimo. Be to, toks patiekalas kuo puikiausiai tiktų ir ruošiantiems šventinę vakarienę. Tad jei trūksta idėjų, ką skanaus paruošti Naujųjų metų vakare, galite pamėginkite pasigaminti šį patiekalą.
Traški ir sultinga, Viduržemio jūros įkvėpta, lašiša su orkaitėje keptomis daržovėmis ir šviežiomis žolelėmis.
Šiam patiekalui jums reikės:
lašišos didkepsnių 2-3 cm storio (kiekis pagal poreikį);
1-2 ekologiškų citrinų (tarkuotų žievelių ir sulčių);
1-2 raudonos saldžios paprikos;
3-4 bulvių;
1-2 morkų;
cukinijos;
baklažano;
šviežių lapelių – sultenių, špinatų, gražgarščių;
šviežių citrininių čiobrelių;
šakelės šviežių ir džiovintų rozmarinų;
druskos ir pipirų,
ypač tyro alyvuogių aliejaus,
balzaminio Modenos acto,
sviesto.
Paruošimas
Pasiruoškite marinatą žuviai: susmulkinkite šviežius čiobrelius ir rozmarinus, sutarkuokite vienos citrinos žievelę, įpilkite ypač tyro alyvuogių aliejaus ir šiek tiek balzaminio Modenos acto, išspauskite citrinos sulčių, pabarstykite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite nedideliame inde, apipilkite ir įtrinkite marinatu lašišos didkepsnius ir palikite šiek tiek pasimarinuoti. Kol žuvis ilsėsis prieš kelionę į keptuvę, imkite ruošti daržoves.
Skiltelėmis supjaustykite bulves (jei šviežios – galite kepti su lupenomis, taip atrodys dar gražiau ir bus gardžiau), juostelėmis supjaustykite morkas ir saldžiąsias paprikas, griežinėliais – cukinijas ir baklažanus.
Daržoves išdėliokite ant skardos patiesto kepimo popieriaus, pašlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi, pabarstykite pipirais ir druska, užberkite smulkinto rozmarino. Prieš pašaudami į orkaitę, daržoves uždenkite kitu kepimo popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus ir pašaukite daržoves. Po maždaug 20 minučių nuimkite viršutinį popierių, įjunkite orkaitės ventiliatoriaus funkciją ir leiskite daržovėms gražiai paruduoti, apskrusti – užteks maždaug 10-15 minučių.
Kai daržovės jau bus beveik iškepusios, gerai įkaitinkite keptuvę, įpilkite ypač tyro alyvuogių aliejaus, palaukite, aliejus įkais.
Į vidurį keptuvės švelniai įdėkite lašišos kepsnius. Abi puses kepkite 3-4 minutes, kol gražiai apskrus. Švelniai suėmus kepsnį žnyplėmis, galima paskrudinti ir lašišos odeles – palaikyti paverstą ant šonų. Tik neperkepkite žuvies – taip lašiša liks traški, sultinga ir neišsausėjusi.
Iškeptus lašišos kepsnius įtrinkite trupučiu sviesto.
Į lėkštę įdėkite sumaišytas sultenes, gražgarstes ir špinatus, pašlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi ir balzaminiu Modenos actu. Švelniai įdėkite traškų ir lašišos didkepsnį, šalia patiekite orkaitėje iškeptas bulves, morkas, paprikas, cukinijas ir baklažanus.
Papuoškite kepsnį šviežio čiobrelio ar rozmarino šakele.
Skanaus ir kvapnaus.