Sako, ateina tikra žiema. Artėjantys šalčiai ragina prisiminti sočius, šildančius tradicinius patiekalus. Pavyzdžiui, troškintus raugintus kopūstus, mėgstamus dažnuose namuose.
Troškinti rauginti kopūstai
© Asmeninio albumo nuotr.

Troškinti rauginti kopūstai – ne tik lietuviams įprastas patiekalas. Juos dažnai tiekia vokiečiai ir čekai, gausiai pagardindami cukrumi, o štai lenkai labiau pamėgę keptus šviežius kopūstus, į kuriuos dėl skonio įmaišo šiek tiek raugintų.

Lietuviški troškinti rauginti kopūstai – sodrūs ir kvapūs, kaip priklauso, saikingai rūgštelėję, ir būtinai pagardinti džiovintais baravykais. Bent tokius atsimenu nuo vaikystės.

Deja, kai kurių šeimininkių skonį pagadino sovietmetis: to meto stygius skatino virtuvėje leistis į keisčiausius eksperimentus arba kopijuoti alkaną minią pamaitinti turinčių valgyklų meniu. Vienas iš tokių valgyklinių „išradimų“ – troškinti kopūstai su koncentruota pomidorų tyre, kilnų senovišką patiekalą paverčiančia rusvu marmalu.

Dar vienas klaidingas sprendimas – troškinimui rinktis kopūstus, kurie blogai išsilaikė, tai yra suminkštėjo ar padžiūvo, o gal, pristigę sūrymo, net plėktelėjo. Kokiai taupiai šeimininkei pasidaro gaila juos išmesti, todėl sunaudoja troškiniui – gero skonio tada sunku tikėtis.

O juk troškintiems kopūstams pagaminti tereikia kelių paprastų priedų, kurie patiekalą pavers labai gardžiu. Pirmiausia – saujelės džiovintų baravykų.

Geriausi troškinti kopūstai: kartą paragavę, valgyklos skonio nebenorėsite
© DELFI montažas

Grybus užpilame šaltu vandeniu, kad jie suminkštėtų, tada supjaustome riekelėmis.

Dar keli reikalingi priedai – galelis vytintos arba rūkytos šoninės bei daugelyje troškinių naudojama įprasta prieskoninių daržovių „puokštė“, tai yra, svogūnas, morka, salierų stiebai ir kelios skiltelės česnakų.

Šoninę supjaustome maždaug pusės centimetro kubeliais, taip pat susmulkiname svogūnus. Morkas stambiai sutarkuojame, salierų stiebus suraikome pusžiedžiais. Česnakus pasmulkiname.

Šiuos priedus būtina apkepti. Tam, žinoma, galite naudoti augalinį aliejų, bet jei norite kvapnaus, ryškesnio skonio troškinio, rinkitės taukus. Kiaulės, o dar geriau – žąsies ar anties.

Riebaluose kelias minutes apkepame šoninę, kol gabalėliai suminkštėja. Tik tada beriame svogūnus, o kai jie pabąla – tai trunka dar dvi minutes – dedame morkas, salierus, numirkytus baravykus ir česnakus. Kelios minutės, ir į puodą galime dėti gurgždančius raugintus kopūstus.

Troškinį užpilame vištienos sultiniu. Paprastai geros naminės vištienos sultinio turiu užsišaldžiusi, todėl tiesiog ištraukiu iš ledainės pakuotę ir atlaidinu.

Jei sultinys buvo sūdytas, druskos į troškinamus kopūstus reikės berti vos vos, jei ne – prireiks gal arbatinio šaukštelio, gal daugiau. Taip pat kopūstus būtina pagardinti žiupsneliu cukraus, kuris „nugesins“ kopūstų rūgštumą. Aš paprastai dedu ir ankštį aitriosios čili paprikos, tačiau jei nemėgstate aštriai, galite įberti šiek tiek grūstų juodųjų pipirų. Du lauro lapeliai, keli kvapiųjų pipirų žirneliai, ir viskas.

Palaukiame, kol skystis užverda, kaitrą po puodu mažiname iki minimalios ir troškiname kopūstus maždaug valandą. Per tą laiką didžiuma sultinio susigeria į kopūstus, morkos nudažo troškinį gražia geltona spalva, o džiovinti baravykai paskleidžia svaiginantį kvapą.

Viskas. Tereikia kelių birių bulvių, ir žieminis patiekalas garuoja lėkštėje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Aprūpino darbu, automobiliu ir butu kurorte: išskirtinės sąlygos kelia dar didesnių įtarimų (69)

Vyriausybei vis garsiau kabant apie valstybinių įmonių veiklos optimizavimą, aiškėja, kad kai...

Lietuvoje mįslingai daugėja pinigų iš Rusijos (328)

Daugiausia mūsų tautiečių yra Jungtinėje Karalystėje. Ilgai ir pinigų iš šios šalies į...

LRT komisija susidūrė su netikėta kliūtimi: Seime jau yra pasiūlymų dėl baudų papildyta (56)

Seimo laikinoji tyrimo komisija Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) veiklai tirti...

Kitokias rungtynes žadantis McLeanas: žaisti „Panathinaikos“ arenoje – tūkstantį kartų sunkiau nei „Žalgirio“ (25)

Kauno „Žalgiris“ trečiosiose Eurolygos ketvirtfinalio serijos rungtynėse gera gynyba...

Macrono ir jo žmonos garbei – prabangi vakarienė Baltuosiuose rūmuose Trumpas sulaužė tradiciją (34)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo žmona Melania antradienį surengė banketą Prancūzijos...

Pastebėjo tik akyliausi: Melanios ir Donaldo Trumpų rankų „kova“ tapo socialinių tinklų hitu (22)

Žurnalistų kameros ir vėl užfiksavo, kaip pirmoji Jungtinių Valstijų ponia Melania Trump per...

Kas toliau Sirijoje: yra vienintelė strategija (83)

Praėjo jau šiek tiek laiko, ir galima drąsiai konstatuoti, jog Jungtinių Valstijų antskrydžiai...

Atvira Čmilytės išpažintis apie skyrybas su pirmuoju vyru: jis norėjo, kad pirmiausia būčiau jo talento gerbėja (34)

Šeima ar karjera – su šia dilema susiduria daugelis sportininkių. Ne išimtis ir...

Jasikevičius prakalbo apie serijos pabaigą, bet komandai turi sąlygą (102)

Kas prieš šešis mėnesius būtų pasakęs, kad Kauno „Žalgiris“ brausis į Eurolygos finalo...

Laisvės alėjoje parduota „Šustausko būstinė“ (5)

Apie šimtą tūkstančių eurų gavo Kauno miesto savivaldybė , pardavusi Laisvės alėjos ir A....