Sako, ateina tikra žiema. Artėjantys šalčiai ragina prisiminti sočius, šildančius tradicinius patiekalus. Pavyzdžiui, troškintus raugintus kopūstus, mėgstamus dažnuose namuose.
Troškinti rauginti kopūstai
© Asmeninio albumo nuotr.

Troškinti rauginti kopūstai – ne tik lietuviams įprastas patiekalas. Juos dažnai tiekia vokiečiai ir čekai, gausiai pagardindami cukrumi, o štai lenkai labiau pamėgę keptus šviežius kopūstus, į kuriuos dėl skonio įmaišo šiek tiek raugintų.

Lietuviški troškinti rauginti kopūstai – sodrūs ir kvapūs, kaip priklauso, saikingai rūgštelėję, ir būtinai pagardinti džiovintais baravykais. Bent tokius atsimenu nuo vaikystės.

Deja, kai kurių šeimininkių skonį pagadino sovietmetis: to meto stygius skatino virtuvėje leistis į keisčiausius eksperimentus arba kopijuoti alkaną minią pamaitinti turinčių valgyklų meniu. Vienas iš tokių valgyklinių „išradimų“ – troškinti kopūstai su koncentruota pomidorų tyre, kilnų senovišką patiekalą paverčiančia rusvu marmalu.

Dar vienas klaidingas sprendimas – troškinimui rinktis kopūstus, kurie blogai išsilaikė, tai yra suminkštėjo ar padžiūvo, o gal, pristigę sūrymo, net plėktelėjo. Kokiai taupiai šeimininkei pasidaro gaila juos išmesti, todėl sunaudoja troškiniui – gero skonio tada sunku tikėtis.

O juk troškintiems kopūstams pagaminti tereikia kelių paprastų priedų, kurie patiekalą pavers labai gardžiu. Pirmiausia – saujelės džiovintų baravykų.

Geriausi troškinti kopūstai: kartą paragavę, valgyklos skonio nebenorėsite
© DELFI montažas

Grybus užpilame šaltu vandeniu, kad jie suminkštėtų, tada supjaustome riekelėmis.

Dar keli reikalingi priedai – galelis vytintos arba rūkytos šoninės bei daugelyje troškinių naudojama įprasta prieskoninių daržovių „puokštė“, tai yra, svogūnas, morka, salierų stiebai ir kelios skiltelės česnakų.

Šoninę supjaustome maždaug pusės centimetro kubeliais, taip pat susmulkiname svogūnus. Morkas stambiai sutarkuojame, salierų stiebus suraikome pusžiedžiais. Česnakus pasmulkiname.

Šiuos priedus būtina apkepti. Tam, žinoma, galite naudoti augalinį aliejų, bet jei norite kvapnaus, ryškesnio skonio troškinio, rinkitės taukus. Kiaulės, o dar geriau – žąsies ar anties.

Riebaluose kelias minutes apkepame šoninę, kol gabalėliai suminkštėja. Tik tada beriame svogūnus, o kai jie pabąla – tai trunka dar dvi minutes – dedame morkas, salierus, numirkytus baravykus ir česnakus. Kelios minutės, ir į puodą galime dėti gurgždančius raugintus kopūstus.

Troškinį užpilame vištienos sultiniu. Paprastai geros naminės vištienos sultinio turiu užsišaldžiusi, todėl tiesiog ištraukiu iš ledainės pakuotę ir atlaidinu.

Jei sultinys buvo sūdytas, druskos į troškinamus kopūstus reikės berti vos vos, jei ne – prireiks gal arbatinio šaukštelio, gal daugiau. Taip pat kopūstus būtina pagardinti žiupsneliu cukraus, kuris „nugesins“ kopūstų rūgštumą. Aš paprastai dedu ir ankštį aitriosios čili paprikos, tačiau jei nemėgstate aštriai, galite įberti šiek tiek grūstų juodųjų pipirų. Du lauro lapeliai, keli kvapiųjų pipirų žirneliai, ir viskas.

Palaukiame, kol skystis užverda, kaitrą po puodu mažiname iki minimalios ir troškiname kopūstus maždaug valandą. Per tą laiką didžiuma sultinio susigeria į kopūstus, morkos nudažo troškinį gražia geltona spalva, o džiovinti baravykai paskleidžia svaiginantį kvapą.

Viskas. Tereikia kelių birių bulvių, ir žieminis patiekalas garuoja lėkštėje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vienuoliktokų tėvams – bauginanti žinia apie itin užkrečiamą ligą (56)

Pirmadienį Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijos vienuoliktokų tėvai informuoti dėl...

Po taksi iškvietimo – tikru detektyvu virtusi kelionė po Vilnių

Po išgertuvių taksi automobiliu į namus vykęs individualia veikla užsiimantis vilnietis pateko į...

Nauja kryptis: būsto pirkėjai sau gali leisti vis daugiau – miegamieji rajonai praranda žavesį (66)

Gyventi senamiestyje svajoja daugelis – patogi lokacija, išskirtinė architektūra, išvystyta...

Vladimiras Laučius. Šiltos kėdės oligarchija, arba išgirskite pagaliau Bronislovą Burgį (82)

„Užtenka mokytoją tampyti į visas puses. Lenkitės jam žemai, sveikinkitės kiekvieną rytą ir...

Siaubo namai: 13 vaikų kalinę tėvai turėjo neįtikėtinų planų kalbėjo apie dar vieną vaiką (18)

Viena buvusi vieno iš 13 tėvų kalintų vaikų bendramokslė pasakojo, kaip jo išsekusiame ir...

Gintarė Gurevičiūtė ant raudonojo kilimo vilkėjo 30 eurų kainavusią suknelę: spindėkime pasitikėjimu savimi, išmintimi ir ramybe (3)

Sekmadienio vakarą į pramogų pasaulio apdovanojimus „Žmonės 2018“ rinkosi daugybė šalies...

Ką reikia žinoti apie Davoso forumą: 5 dalykai (3)

Antradienį prasideda Pasaulio ekonomikos forumas . Agentūra AFP pateikia pagrindinius faktus apie...

Pūkas: pateikiau VRK prašymą atšaukti mano atsistatydinimo pareiškimą (345)

"Pateikiau VRK prašymą atšaukti mano atsistatydinimo pareiškimą. Visame procese nuo kovo 8 dienos...

Susitarta dėl JAV vyriausybės atidarymo (4)

JAV senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris paskelbė, kad valdančiųjų lyderiai pirmadienį...