aA
Sako, ateina tikra žiema. Artėjantys šalčiai ragina prisiminti sočius, šildančius tradicinius patiekalus. Pavyzdžiui, troškintus raugintus kopūstus, mėgstamus dažnuose namuose.
Troškinti rauginti kopūstai
© Asmeninio albumo nuotr.

Troškinti rauginti kopūstai – ne tik lietuviams įprastas patiekalas. Juos dažnai tiekia vokiečiai ir čekai, gausiai pagardindami cukrumi, o štai lenkai labiau pamėgę keptus šviežius kopūstus, į kuriuos dėl skonio įmaišo šiek tiek raugintų.

Lietuviški troškinti rauginti kopūstai – sodrūs ir kvapūs, kaip priklauso, saikingai rūgštelėję, ir būtinai pagardinti džiovintais baravykais. Bent tokius atsimenu nuo vaikystės.

Deja, kai kurių šeimininkių skonį pagadino sovietmetis: to meto stygius skatino virtuvėje leistis į keisčiausius eksperimentus arba kopijuoti alkaną minią pamaitinti turinčių valgyklų meniu. Vienas iš tokių valgyklinių „išradimų“ – troškinti kopūstai su koncentruota pomidorų tyre, kilnų senovišką patiekalą paverčiančia rusvu marmalu.

Dar vienas klaidingas sprendimas – troškinimui rinktis kopūstus, kurie blogai išsilaikė, tai yra suminkštėjo ar padžiūvo, o gal, pristigę sūrymo, net plėktelėjo. Kokiai taupiai šeimininkei pasidaro gaila juos išmesti, todėl sunaudoja troškiniui – gero skonio tada sunku tikėtis.

O juk troškintiems kopūstams pagaminti tereikia kelių paprastų priedų, kurie patiekalą pavers labai gardžiu. Pirmiausia – saujelės džiovintų baravykų.

Geriausi troškinti kopūstai: kartą paragavę, valgyklos skonio nebenorėsite
© DELFI montažas

Grybus užpilame šaltu vandeniu, kad jie suminkštėtų, tada supjaustome riekelėmis.

Dar keli reikalingi priedai – galelis vytintos arba rūkytos šoninės bei daugelyje troškinių naudojama įprasta prieskoninių daržovių „puokštė“, tai yra, svogūnas, morka, salierų stiebai ir kelios skiltelės česnakų.

Šoninę supjaustome maždaug pusės centimetro kubeliais, taip pat susmulkiname svogūnus. Morkas stambiai sutarkuojame, salierų stiebus suraikome pusžiedžiais. Česnakus pasmulkiname.

Šiuos priedus būtina apkepti. Tam, žinoma, galite naudoti augalinį aliejų, bet jei norite kvapnaus, ryškesnio skonio troškinio, rinkitės taukus. Kiaulės, o dar geriau – žąsies ar anties.

Riebaluose kelias minutes apkepame šoninę, kol gabalėliai suminkštėja. Tik tada beriame svogūnus, o kai jie pabąla – tai trunka dar dvi minutes – dedame morkas, salierus, numirkytus baravykus ir česnakus. Kelios minutės, ir į puodą galime dėti gurgždančius raugintus kopūstus.

Troškinį užpilame vištienos sultiniu. Paprastai geros naminės vištienos sultinio turiu užsišaldžiusi, todėl tiesiog ištraukiu iš ledainės pakuotę ir atlaidinu.

Jei sultinys buvo sūdytas, druskos į troškinamus kopūstus reikės berti vos vos, jei ne – prireiks gal arbatinio šaukštelio, gal daugiau. Taip pat kopūstus būtina pagardinti žiupsneliu cukraus, kuris „nugesins“ kopūstų rūgštumą. Aš paprastai dedu ir ankštį aitriosios čili paprikos, tačiau jei nemėgstate aštriai, galite įberti šiek tiek grūstų juodųjų pipirų. Du lauro lapeliai, keli kvapiųjų pipirų žirneliai, ir viskas.

Palaukiame, kol skystis užverda, kaitrą po puodu mažiname iki minimalios ir troškiname kopūstus maždaug valandą. Per tą laiką didžiuma sultinio susigeria į kopūstus, morkos nudažo troškinį gražia geltona spalva, o džiovinti baravykai paskleidžia svaiginantį kvapą.

Viskas. Tereikia kelių birių bulvių, ir žieminis patiekalas garuoja lėkštėje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Įvairiems patiekalams tinkantis ingredientas – visada po ranka: kaip be papildomo laiko ir pastangų išsikepti burokėlių (3)

Kepti burokėliai gali būti pagrindinis produktas jūsų namuose ištisus metus. Jie puikiai tinka...

Užkalnis garsaus viešbučio restorane: blogiausiai išleisti šimtas eurų (301)

Gerų viešbučių restoranai turi būti puikūs. Praėjo tie laikai, kai žinomas viešbutis galėjo...

Tikras prancūzų virtuvės pasididžiavimas – svogūnų sriuba: vienas gardžiausių ir pigiausių receptų video receptas (37)

Jei dar nesate ragavę šios tradicinės prancūzų sriubos , neskubėkite pradėti raukytis –...

Pirštus apsilaižys kiekvienas: vištienos petukai su skaniausiu barbekiu padažu video receptas (19)

Šis patiekalas tiek paprastas, kiek ir skanus. Visa paslaptis – lipnus barbekiu ir medaus padažas...

Beatos receptas: taip paruošti šonkauliukai neturi lygių (52)

Kartais, kad šonkauliai būtų gardūs, tenka ilgai kepti, tačiau yra receptų, kai tiek laiko...

Top naujienos

Ar tikrai emigrantai kraunasi lagaminus? Skambina ir studentai, ir pensininkai (96)

Į kurią pusę labiau krypsta lietuvių akys: į Londoną ar į Lietuvą? Grįžtančių tikrai yra,...

Skandalu virtusi reforma varo į neviltį: mokiniai rado, kur gauti maisto – šluoja viską valgyklos visai ištuštėjo (211)

Netyla diskusijos ir skandalai dėl pasikeitusių reikalavimų mokyklų valgyklų patiekalams. Kol...

Gyvenimo audrų nublokšti gyvena sąvartyne: trijų kambarių „buveinė“ saugo liūdnas paslaptis (138)

Pokalbio pradžioje 63 metų buvusi kaunietė Nijolė tikino, kad Jonavos sąvartyne gyvena nuo 2012...

Diktatoriai ja žavėjosi, o Baltieji rūmai šiurpo dėl vizitų be jokio įspėjimo pilotui liepė apsukti lėktuvą, nes pamiršo nusipirkti sūrio (9)

Buvusi pirmoji Filipinų ponia Imelda Marcos veikiausiai viena prieštaringiausiai vertinamų šių...

Rimvydas Valatka. Kas rūpinasi Skvernelio kojinėmis ir Kirkilo bičiulių vynais? (79)

Kartą, kai Prezidentu buvo išrinktas Brazauskas, Prezidentūroje apsigyveno toks Buzūnas. Niekas...

Oficialiai išsiskyrė Natalija ir Sigitas Martinavičiai (31)

Verslininkas Sigitas ir papuošalų kūrėja Natalija Martinavičiai oficialiai pasuko skirtingais...

„Neptūnas“ po atkaklios kovos palaužė „Juventus“ pasipriešinimą (2)

Gerą formą demonstruojantis Klaipėdos „Neptūnas“ (6-1) turėjo vargo, tačiau sugebėjo...

Prabangių lėktuvų rinka kaista: parduodami net naudoti lėktuvai (24)

Įsigyti naudotą reaktyvinį verslo lėktuvą tampa vis sudėtingiau ir tai ženklas, jog prabangių...

Pardavęs žvejybos laivus įsigijo salą Tailande ir pavertė rojaus kampeliu

Jau keletą dešimtmečių vietiniai stengiasi paversti Koh Talu gamtos sanatorija. Jiems puikiai...

Rafailas Karpis apie gyvenimą su Elza ir Ana iš Ledo šalies: visus mano iššūkius užgožia džiaugsmai (2)

Operos solisto Rafailo Karpio po koncertų bei gastrolių namie laukia itin moteriškas kolektyvas –...